RETRO RÁDIÓ

Magyarország közép-európai centrummá is válhat





Megtartották a századik tüdőtranszplantációval kapcsolatos sajtótájékoztatót, azóta még egy sikeres műtéten vannak túl a szakemberek. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felidézte: a magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 ősze óta pedig önálló európai programként működik.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.04.
siker

A századik tüdőtranszplantáció alkalmából sajtótájékoztatót tartott prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója, dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebeszeti Klinikájának igazgatója, a program szakmai vezetője és prof. dr. Elek Jenő az OOI aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának vezetője. A legfőbb téma a január 25-én a Tüdőtranszplantációs Program keretén belül elvégzett századik tüdőátültetés volt.

Már a 101. műtét is megvolt!

Prof. dr. Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elárulta a 2015-ben induló Magyar Tüdőtranszplantációs Programmal kapcsolatban, hogy az rendkívül gyors tempóban jelentős sikereket ért el. A miniszter által megosztott századik beavatkozásról szóló videó óta már egy újabb műtét is lezajlott. A beavatkozásokkal kapcsolatban prof. dr. Elek Jenő kiemelte, a tevékenység mostanra már rutinná vált, majd megemlítette azt is, hogy az intenzív terápia komoly orvostechnikai fejlesztéseken ment keresztül. Utalt az úgynevezett műtüdő alkalmazására, amit ma már nemcsak a tüdőátültetéseknél, de a koronavírus-fertőzött betegek légzéstámogatására is használnak. Polgár Csaba, az onkológiai intézet főigazgatója arról beszélt, büszke a magyar tüdőtranszplantációs programra és az abban résztvevő kollégákra. A tavasszal átadásra kerülő új műtőblokk nemcsak a tüdőátültetés további fejlődésére és fejlesztésére ad lehetőséget, de 21. századi körülményeket biztosít a tüdődaganatok sebészi és multidiszciplináris kezeléséhez.

Önálló magyar tüdőtranszplantációs program

Mára már szerencsére önállóan működik a tüdőtranszplantációs program, melynek indulását a kormány egymilliárd forinttal támogatta. A további fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy közép-európai centrummá váljunk, hiszen a kormány hárommilliárd forint támogatást nyújtott az onkológiai intézet mellkassebészeti központja új műtőblokkjának kialakításához.

Magyarország önálló programja

Dr. Rényi-Vámos Ferenc igazgató, a program szakmai vezetője megjegyezte: „Óriási dolog volt, amikor 2015-ben elvégeztük az első transzplantációt. Elárulta, hogy Magyarország kifejezetten különleges pozícióban van, hiszen a környező országok jelentős részében nincs lehetőség tüdőtranszplantáció elvégzésére, ezért regionális centrummá szeretnénk kinőni magunkat.” A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának docense elárulta a Metropolnak, hogy mi változott az elmúlt 5 évben: „2015 óta tulajdonképpen annyiban változtak a beavatkozások, hogy eleinte Ausztriától kaptunk segítséget. Volt, hogy a nehezebb eseteket átvették tőlünk, mondta, de tavaly megkezdtük a bécsi egyetemtől való elválást.”

Hatékonyabban a rák ellen

A február 4-ei rákellenes világnap alkalmából a tárcavezető elmondta, hogy bár növekszik a rákos betegek száma, de a halálozás nem emelkedik, ami egyértelműen mutatja a terápiák hatékonyságát.

Mikor szükséges új tüdő?

Számos tüdőbetegség előrehaladott vagy végstádiumában a legkorszerűbb kezelések ellenére olyan légzési nehézség alakulhat ki, ahol arra alkalmas betegeknél utolsó lehetőség a szervátültetés marad. A műtét során a súlyosan beteg tüdőt új, egészséges donor tüdőre cserélik. A donor tüdőt egy olyan – szakértői bizottság által – agyhalottnak nyilvánított egyénből veszik ki, akit előzetesen donációra alkalmasnak ítéltek. A tüdőtranszplantáció célja, hogy műtét után a betegnek jobb életminőséget és életkilátást biztosítson.

A miniszter kiemelte, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az egyetlen európai szinten akkreditált magyar egészségügyi intézmény, ez tette lehetővé, hogy létrehozzák a Közép-európai Onkológiai Akadémiát, amelynek 21 tagja van. Sor kerülhetett az Európai Unió által meghirdetett kutatási programhoz való csatlakozásra is. Ez azt is jelenti, hogy a magyar onkológia Európában elfoglalt pozíciója a közeli jövőben várhatóan tovább fog nőni.

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

Orbán Viktor elárulta, miből lesz a sikeres Magyarország

Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Pocakos, tetovált csaló szedi áldozatait Gyálon és Csepelen- ez a trükkje - Fotó!

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Miért indul a kispesti momentumos a korábban általa korruptnak nevezett Gajdával?

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Balesetveszélyes a felújított Városháza: kókler munkát végeztek Karácsony Gergelyék

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás