RETRO RÁDIÓ

Lefotóztuk! Parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből





Utánanéztünk, hogy is néznek ki most a Karácsony-féle méhlegelők, és a főváros parkjai a parlagfűszezon kezdetén. A képek önmagukért beszélnek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.10.
XI. kerület karácsony káosz

Egyre több az elhanyagolt zöldterület Budapesten: Karácsony Gergelyék nem vágják le a gazt, hanem inkább átkeresztelik „méhlegelőnek”. De sajnos félmillió budapesti allergiásnak van oka a szitkozódásra: már megjelent a parlagfű! Egyre nagyobb területeken veszi át a méretes gyom az uralmat. Úgy látszik, sem a fővárosi önkormányzat, sem a kerületek által megbízott cégek nem látják el megfelelően a dolgukat. Eközben beköszöntött a parlagfűszezon, amely minden 20. embernek okoz kellemetlen tüneteket, sokaknak hetekre, hónapokra pokollá téve az életüket.

Méhlegelő és parlagfű a Gellérthegyen Fotó: Metropol
A Filozófusok kertje mellett bőségesen tenyészik a súlyos allergiát okozó növény Fotó: Metropol

Budán szörnyű a helyzet

Korábban megírtuk, hogy a főváros egyik szimbólumán a Gellérthegyen is „elszabadultak” a gyomok. Azonban nem csak itt okoz komoly problémát a parkok kezelése. A nemrégiben átadott XXII. kerületi bringaparkban is térdig érő gaz és parlagfűtenger található. Hasonlóan rossz a helyzet a XI. kerületben a Szerémi úton végig, ahol a kétszer kétsávos utat elválasztó részen és az út mellett is óriási a gyom. Nem is beszélve a szintúgy XI. kerületben lévő Bikás parkról, ahol a nagy gaz mellett jócskán találtunk méretes parlagfüvet is.

Törvény írja elő a parlagfű irtását

A parlagfű kaszálását, irtását törvény szabályozza. Az, aki a háza előtt vagy a tulajdonában lévő földterületen nem gondoskodik a parlagfüvek irtásáról komoly, többmilliós bírságra is számíthat. Ennek ellenére a fővárosi közterületeken hemzsegnek ezek a növények.

A Bikás parknál térdig ér a parlagfű Fotó: Metropol

A Bikás park környékén élőket felháborítja a terület állapota

Megkérdeztük a környéken élőket, mit szólnak a méhlegelőnek elnevezett parlagfűtengerről. A véleményük egybehangzó volt, és lesújtó.

Fotó: Metropol

Ágnes: Szörnyű, tragikusan néz ki mindenhol. Ez csak kifogás, gondolom, nincs munkás, vagy nincs pénz rá.

Fotó: Metropol

Erika: Nem követem annyira a híreket, és érdekes a megnevezés, de a kaszálatlansággal nem értek egyet. Fontos, hogy a méheknek legyen területük, de ezért mindenféle összevissza területeket fönntartani… Nem értek vele egyet, szeretném, ha inkább le lennének kaszálva.

Fotó: Metropol

Tibor: Karcagon lakom, ott egész másképp csinálják, ott normálisan levágják. Én nem tudom, hogy itt, hogy vagy mit csinálnak.

Erzsébet: Hülyeség, semmi értelme!

Zsuzsa: Borzalmas, ahogy a környék kinéz. Én 30 éve lakom itt, de ilyen még nem volt. Gaz és szemét mindenhol. Nagyon elkeserítő, így sétálni a parkban.

Mária: Hetek óta nem nyírták a füvet a parkban. Már lassan térdmagasságig ér a parlagfű, amelyre a családban is többen allergiások.

Tibor: Ide csak akkor jönnek nyírni, miután esett az eső. Gondolom, majd megoldják egy méhlegelő feliratú táblával a problémát és kész.

 

Karácsony Gergely újítása a méh nélküli méhlegelő Fotó: Metropol/Csóka Ferenc

A méhész szerint ez így hülyeség

Egy igazi, virágos méhlegelő még segítene is az allergiásokon, de helyette ez a budapesti gaztenger nagyon durva – mondta Szabó Olivér méhész a Ripost7-nek, hozzátéve: a méhlegelőknek szánt magkeverékek nem allergének. A makói méhész tudja, miről beszél: neki is van saját méhlegelője, de ehhez olyan magkeveréket használ, amiben 44-féle növény van. De ahol csak zöld van, tarack vagy parlagfű, oda a méhek és beporzók nem mennek, hiszen nincs táplálékuk. – Egy rendes méhlegelő az allergiások helyzetén inkább javítana, hiszen a magkeverékben lévő növények kiszorítanák a fűféléket, amikre allergiásak az emberek. De ehhez gondozni kell a területet: egyszer át kell szántatni, rendes magkeveréket kell kiszórni, és utána rendszeresen locsolni kell. Nem bonyolult és nem is igazán drága, csak foglalkozni kéne vele. Az nem megoldás, hogy egyszerűen „úgy hagyom” a területet, mert abból csak allergén gaztenger lesz – teszi hozzá a méhész.

Magyarországon 500 ezer ember életét keseríti meg a pollenallergia

Mit tehetünk a parlagfűallergia ellen?

Ha augusztus első felében elkap mindkét a csillapíthatatlan tüsszögés, az orrfolyás, a szemviszketés és a könnyezés, jó eséllyel mi is allergiásak vagyunk a növényre. Az allergiások számára ez egészen október közepéig gyakran maga a pokol, van, aki ilyenkor meg sem tud maradni a szabadban. De mit tehetünk az életünket megkeserítő tünetek ellen?

  • Hazaérkezve azonnal dobjuk a szennyesbe az utcai ruhánkat, zuhanyozzunk le, és alaposan mossunk hajat.
  • Ha otthon vagyunk, tartsuk zárva a nyílászárókat. A lakásban ajánlatos légtisztító berendezést vagy pollenszűrős klímaberendezést működtetni.
  • Akik megtehetik, válasszák a menekülést: egy kéthetes tengerparti nyaralás során biztosan tünetmentesen vészelhetjük át a szezon tetőzését.
  • Az FFP2-es maszk is jó megoldás: nagyrészt felfogja a parlagfű pollenjét.
  • Ha nagyon elviselhetetlen a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni. Ugyanakkor a patikákban recept nélkül is kaphatók allergia elleni gyógyszerek, szemcseppek és orrspray-k.
  • A legjobb módszer azonban, ha magát a gyomnövényt irtjuk ki a környezetünkben.




  • Ezeket olvastad már?
    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    „Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás