RETRO RÁDIÓ

Félénk a kutyád, vagy nagyon ideges típus? Erre is jó a kutyahám!





A kutya jóban-rosszban kitart gazdája mellett, ezért a legkevesebb, ha megpróbálunk mindent megadni számukra. Na de honnan tudja egy kutyatulajdonos, mit szeretne a kutya? Segítünk! Tanácsot adunk a budapestieknek, mit kell tenniük, ha félénk a kutyájuk és tippeket a lakásban tartott kutyák megfelelő körülményeinek kialakítására. Összegyűjtöttük a legjobb lakásban tartható szobakutyafajtákat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.01.
kutyatartók

Nemhiába létezik az a mondás, miszerint a kutya az ember legjobb barátja. Négylábú kedvenceink igen sok boldog percet okozhatnak számunkra, ha megfelelően tartjuk őket. Jennifer Aniston sokáig álmatlansággal és alvajárással küzdött, amelyek leküzdésében a kutyái hatalmas segítséget adtak a számára. Rendszeresen a három kutyával alszik, akik valódi terápiás nyugalmat adnak a színésznő számára. Nehezen tudjuk meghálálni a kutya feltétel nélküli szeretetét és rajongását, de már egyre több kutyabarát hely nyílik, például akár kutyaétteremben is ebédelhetünk szőrös kedvencünkkel.

Kölyök cocker spánielek. A kutya a legjobb barátunk – Fotó: Northfoto

Tanácsot adunk a budapesti kutyatulajdonosoknak, mit kell tenniük, ha félénk a kutyájuk, illetve összegyűjtöttünk hasznos tippeket a kutya megfelelő lakásban tartására.

Panelban érdemes kutyát tartani?

Örök dilemma lehet az állatartók számára, hogy panelban is, vagy inkább csak kertes háznál tartsunk kutyát. Szakértők szerint nincs két egyforma kutyafajta, ezért elősorban a kutya szükségleteit vegyük figyelembe. Nyugodt kutyafajták lakásban tartása kifizetődőbb lehet, mint mondjuk egy hatalmas mozgásigényű husky kutyáé.

Az úgynevezett szobakutyák kifejezetten jól érezhetik magukat panelban is.

Top 10 szobakutyafajta:

1. Basenji

2. Bichon Frise

3. Yorkshire terrier

4. Máltai selyemkutya

5. Pekingese

6. Csivava

7. Mastiff

8. Agár

9. Boston Terrier

10. Tibeti spániel

A kutyáknak szükségük lesz egy külső területre dolguk elvégzésére, rendszeres sétákra, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy saját kerttel kell rendelkeznünk, vagy panelban nem tarthatunk kutyát mondta Nikki Smith, a Blue Cross állatjótékonysági szervezet újralakás-kezelési menedzsere, aki hozzátette: „Nincs egyetlen tökéletes módja annak, hogy minden kutyáról gondoskodjunk, mert minden kutya és minden helyzet más. Rajtad múlik, hogyan gondoskodsz a kutyádról, de észszerű lépéseket kell tenned annak biztosítására, hogy kutyád minden szükséglete ki legyen elégítve.”

Kutyabarát lakás:

  • nagy alapterületet: hogy a kutya tudjon kedvére futni ás játszani
  • sok napfény: egy kutya egészségében fontos szerepet játszik a napfény
  • könnyen elérhető, törékeny tárgyaktól mentes: ezzel elkerülhetjük a kutya sérülését és a magunk bosszúságát
  • meghatározott étkezőrész: segít a kutya rutinja megtartásában és lakásunk tisztán tartásában
  • A kutya sajnos nem szedi össze maga után a piszkot, ez a kutyatulajdonos feladata – Fotó: kutyabarat.hu

    Mire jó a kutyahámon a felirat?

    Az esetleges kutyasétáltatási problémák elkerülése végett a gazdinak érdemes jeleznie kutyája állapotát, habitusát a többi ember felé. A nyakörv-, kutyahámfelirat hasznos megoldás lehet erre a célra, például félős kutya esetén választhatunk „térre van szükségem” vagy „stresszes kutya”, terápiás kutya esetén „ne simogass” jelzést. Különböző kutyahámméretek közül megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet kis kedvencünk számára. Mások azt javasolják, hogy a kutyatulajdonos is viseljen valami üzenetet, mert az jobban látható, mint a kutyahámfelirat.

    Van olyan kutyatulajdonos is, akinek nem vált be a kutyahámfelirat.

    „Amikor a kölyökkutyámra tettem kutyahámot, amin felirat volt, az emberek jobban elkezdtek érdeklődni iránta. Úgy tűnt, hogy amikor meglátták őt, egyből azt gondolták, hogy »Milyen aranyos, biztos barátságos!«, vagy »Én minden kutyával kijövök, velem biztos barátkozni fog!«”

    A kutyahámfelirat fontos információval szolgál az emberek számára – Fotó: Shutterstock

    Mit csináljunk egy félénk kutyával?

    A félénk kutya kezelése komoly odafigyelést igényel a kutyatulajdonos részéről.

    A gazdik a kutyák szószólói, így fontos, hogy kiálljanak a kutya mellett. Például kutyasétáltatás közben meg kell értetnie az emberekkel, hogy a kutya nem szereti a kutyasimogatást. Sok kutyatulajdonos szerint a „nem” egyszerű indok a kutyasimogatás-kérelemre. Egyes internetező kutyatulajdonos szerint ennél kreatívabb választ kell kitalálnunk, hogy a kutya mentesüljön a nem kívánt kontakttól.

    „Találjon ki egy gyors mondatot, amitől az emberek visszahátrálnak. Én azt mondom az embereknek, hogy »bolhái vannak!«” – tanácsolta egy kutyatulajdonos a Redditen.

    „Ha valaki közeledik, csak mondja meg neki: „Sajnálom, most hempergett bele egy tetembe, nem tanácsolnám, hogy megérintsd!”, és a probléma megoldva – írta egy másik kreatív gazdi.

    Volt olyan kutyatulajdonos, aki azt tanácsolta, egyszerűen testbeszédünkkel fizikailag blokkoljuk a kutyasimogatás kezdeményezését, vagy csak simán térjünk ki a közeledő ember útjából.

     





    Ezeket olvastad már?
    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás