RETRO RÁDIÓ

Sok fiatal fertőzött azonnal az intenzívre kerül - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója





A fiataloknak is azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha tüneteket tapasztalhatnak - hangsúlyozta Vályi-Nagy István.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.13.
interjú

„A fiatal betegek sokkal jobban tűrik a tüneteket, ezért gyakran nem keresik fel időben az orvosukat. Otthon várnak, hogy javuljon az állapotuk. Néhány nap múlva viszont még súlyosabbak lehetnek a tünetek. Sok fiatal fertőzött már olyan stádiumban érkezik a kórházba, hogy azonnal intenzív osztályra kerül„ - mondta az Origónak Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója.

Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a betegség korai szakaszában forduljanak orvoshoz az emberek.

„Bár a fiatalok szervezete az első napokban viszonylag jól kompenzálja az oxigénhiányt, de előfordulhat, hogy a kevesebb tünettel rendelkező betegnek már kiterjedt tüdőgyulladása van. Ha valaki azt érzi, hogy akármennyire is tűri a kellemetlen tüneteket, egyre rosszabbul érzi magát vagy nem megy le a láza, esetleg légszomja van, köhög, és nem javul 2-3 nap elteltével, akkor mindenképpen szólni kell az orvosnak. A főigazgató szerint Magyarország nemcsak európai, hanem világviszonylatban is nagyon jól áll az átoltottságot tekintve. Ez annak köszönhető, hogy az ország nem várt a lassan érkező nyugati vakcinákra, hanem keletről származó védőoltásokat is beszerzett - így kezdődhetett meg a tömeges immunizálás.

A betegség korai szakaszában forduljunk orvoshoz!

Vályi-Nagy István: A fiatal betegek sokkal jobban tűrik a tüneteket, ezért gyakran nem keresik fel időben az orvosukat (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Arra a kérdésre, hogy arányaiban most mennyivel több a fiatal beteg, a szakember a következőket mondta:

”Sokkal több a 40 és 55 év közötti fertőzött a kórházban. Magyarországon először az egészségügyi dolgozókat és az időseket oltották be. Kétségtelen, hogy ennek az oltási programnak a hatása már mutatkozik. Ez lehet az egyik oka, hogy a fiatal korosztály között kezdett terjedni a vírus. A másik ok pedig az, hogy ez a brit mutáns kórokozó sokkal virulensebb - gyorsabban terjed az emberek között. Fontos elmondani, hogy a fiatal betegek sokkal jobban tűrik a tüneteket. Ezért gyakran nem keresik fel időben az orvosukat. Nem vizsgáltatják meg magukat, hanem otthon várnak, hogy javuljon az állapotuk. Néhány nap múlva viszont még súlyosabbak lesznek a tünetek. Sok fiatal fertőzött már olyan stádiumban érkezik a kórházba, hogy azonnal intenzív osztályra kerül.

Hangsúlyozta, hogy a betegség korai szakaszában forduljanak orvoshoz, vizsgáltassák meg magukat az emberek.

„A háziorvosok is vegyék sokkal komolyabban a fiatalok betegségét, mert az első napokban viszonylag jól kompenzálja a szervezetük az oxigénhiányt, miközben előfordulhat, hogy a kevesebb tünettel rendelkező betegnek már kiterjedt tüdőgyulladása van.”

 





Ezeket olvastad már?
Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás