A környezeti változások évről évre egyre jobban érintik a mindennapjainkat. Amelyet az időjárásunkon is tapasztalhatunk, hiszen a nyaraink egyre melegebbek, a teleink pedig egyre hidegebbek. A klímaváltozás ellen pedig mindannyian tehetünk. A környezetvédelem azonban nem csak a civileken, hanem a politikai vezetőkön is múlik, hogy ők is mindent megtegyenek természetünk védelme érdekében.

A klímaváltozás az Antarktiszt is veszélyezteti – Forrás: Pixabay

Netflix-film hatására döbbent rá a környezetvédelem fontosságára

Számtalanszor nem gondolunk bele életünket meghatározó kérdésekbe csak akkor, amikor az a való életben megtörténik velünk vagy amikor látunk róla mondjuk egy filmet, ez történt Leah Stodarttal is. „Mindig mindent megtettem, hogy újrahasznosítsak, energiát takarítsak meg, és olyan kormányzati tisztviselőkre szavazzam, akik komolyan veszik az éghajlatváltozást. De nem értettem a környezet hanyatlásának valódi súlyát, amíg néhány évvel ezelőtt meg nem néztem a Netflixen a Plastic Ocean című filmet” – írja a Mashable. „Mivel azonnal újrafelhasználható vizespalackokat vásároltam magamnak és minden családtagomnak, a vásárlással kapcsolatos gondolkodásmódom drasztikusan megváltozott.”

Milyen eszközökkel tehetünk a környezetvédelemért?

Környezetünk védelmére több téren is figyelhetünk, legyen szó az étkezésről, az okoseszközökről vagy akár a szépségápolásunkról. Az újrahasznosítás kulcsfontosságú.

  • Többször használható szendvicseszacskó: Nagyon sokszor szalvétába vagy alufóliába csomagoljuk a tízórait a gyerekeknek. Azonban ezeket mindennap kidobjuk a szemétbe és szennyezzük vele a környezetet, ráadásul legalább 200 évbe telik, mire teljesen lebomlik. Ezért jó a többször használható tasak, amit akár mosógépben is lehet mosni.
  • Kukoricakeményítős fogkefék: A fogkefénél jobb ajándék nem is létezik, hiszen a fogait az ember mindennap megmossa. Ennél már csak egy kukoricakeményítőből készült fogtisztító eszköz a jobb. A hagyományos fogkeféknek 400 évre van szükségük, mire lebomlanak, míg a kukoricakeményítőből készült fogkefék nyele ennél jóval hamarabb eltűnik.

Dobjuk el a hagyományos fogkefét és vegyünk kukoricakeményítőből készítettet, azzal védhetjük a környezetünket is – Fotó: Shutterstock

  • Bite fogkrémdarabkák: Ha már a lebomló fogkefét megvásároltuk, akkor gondoljunk a fogkrémre is, hiszen anélkül nem tudjuk megtisztítani a fogunkat. A tubusos fogrém műanyagból van, ezért érdemes fogkrémtablettákat vásárolni, amelyek tégelyekben kaphatóak, így nem szennyezik tovább a környezetünket.
  • Többször használható arcmaszk: Bár a koronavírus már lecsengett, de egy maszkra azért mindig szükség lehet. Ilyenkor érdemes kerülni az egyszer használatos és eldobható sebészeti maszkokat. Helyette válasszuk a textilmaszkot, ami többször is használható és mosógéppel vagy kézzel is könnyen mosható.

A textilmaszkok könnyen moshatók és többször is felhasználhatók, kiváló választás ajándéknak – Fotó: Shutterstock

Milyen cselekedetekkel, tevékenységekkel tehetünk a környezetvédelemért?

  • ​Ha nem használod a lámpát, számítógépet, egyéb elektronikus felszerelést, akkor kapcsold ki!
  • Gyűjtsd szelektíven a szemetet!
  • Ne vásároljunk mindig új terméket, hanem cseréljük vagy vegyük használtan!
  • A szendvicset ne alufóliába vagy szalvétába, hanem textilszalvétába csomagoljuk!
  • Műanyag flakon helyett használjunk kulacsot!