RETRO RÁDIÓ

A fővárosi halálház: gyilkosság, gyújtogatás, öngyilkosság, drog és rettegő lakók





A 150 családnak otthont adó épületben uralkodó vadnyugati állapotokra a Metropol már korábban felhívta a figyelmet, de választ sem kaptunk. Most bekövetkezett a legrosszabb.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.09.
VIII. kerület félelem és rettegés

Brutális rablógyilkosság színhelye volt a Kőbányai út 22. számú óriási bérház. A lakók rettegnek, miután a baloldali városvezetés akaratuk ellenére hajléktalanokat költöztetett az épületbe.

Októberben a Metropol is kint járt a Kőbányai úti bérházban. Akkor a lakók lapunknak elpanaszolták, hogy a korábban tiszta és békés épület felébe pár éve Karácsony Gergely és Pikó András VIII. kerületi polgármester a lakók akarata ellenére hajléktalanokat költöztetett be, és „speciális éjjeli menedékhelyet” alakítottak ki nekik. Azóta mocsok és rendszeres randalírozás keseríti meg az életüket. A régi bérlők este 6 után már nem mernek kilépni a lakásaikból, éjszakánként átveszik az uralmat a drogosok és az ordibáló idegenek. A rendőröket naponta kell kihívni, mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte fejét az illegális drogterjesztés. A lakók a múlt heti gyilkosság után még jobban rettegnek.

A hatalmas, nyomasztó épületben ezúttal gyilkosság történt Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Rablógyilkosság a 2. emeleten

Február 2-án éjszaka két férfi betört a D épület egyik 2. emeleti lakásába. A bent lévő három embert kifosztották, elvették ékszereiket, bankkártyájukat és mobiltelefonjaikat, közben az egyikőjüket halálra verték. A rendőrség három órával később elfogta a két feltételezett elkövetőt. A lakóktól megtudtuk: nem lepődtek meg az eseten, úgy érzik, régóta ülnek a puskaporos hordón.

Én itt lakom 10 éve, és korábban egészen élhető volt a ház, szerettem itt lakni” – idézte fel egy nyugdíjas férfi. „Aztán áttelepítettek minket egy lépcsőházzal arrébb, mert hogy jönnek az »új lakók«, a Hős utcából meg máshonnan. Azóta mi régiek próbálunk bezárkózni. Elköltöznék szívesen, de nem tudok.”

A 2. emeleti lakás szörnyű bűncselekmény helyszíne volt Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Rendrakás helyett figyelmeztető táblák

A gyilkosság helyszíne és a kiégett lakás mellett nem sokkal még egy rendőrségi pecséttel lezárt ingatlant találtunk. Az ajtó betörve, a zár szétroncsolva, és egy piros szalag díszeleg rajta: „Lezárva a rendőrség által”. A szomszédok szerint az itt lakót a kilátástalanság néhány hónapja öngyilkosságba hajszolta. A sorozatos bűncselekmények és rendbontások miatt az önkormányzat figyelmeztető táblákat helyezett el minden folyosón: illetéktelenek megjelenése esetén értesítsék a rendőrséget! A figyelmeztetés érthető, a bejárati kapun nincsen kilincs, így bárki bejárhat a házba. A lakók elmondták: a beköltöztetett hajléktalanokat rendszeresen látogatják az ismerőseik, köztük rossz arcú, félelmetes alakok.

A 2. emeleti ajtót a rendőrség lezárta, lakója öngyilkos lett Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Nem mernek kiállni magukért a lakók

A földszintem egy sietős léptekkel igyekvő fiatal párba botlottunk, akik egymás szavába vágva panaszkodtak:

„Itt nagyon durva dolgok vannak jó pár éve. Az 5. emeleten eldobálva használt Covid-tesztek vannak. Legutóbb a lift előtt egy nagy kupac emberi fekália volt. Mostanában egyre több drogos formát is látni a házban, állítólag az egyik lenti emeletre egy díler is beköltözött.”

„A rendőrök naponta itt vannak, tegnap is két kocsival jöttek” – tette hozzá egy nevét elhallgatni kívánó középkorú nő a 2. emeletről „Itt lakom 12 éve, akkor itt semmi baj nem volt. De amióta beköltöztették ide a hajléktalanokat, például az 5. emeletre, azóta minden van itt: ordibálás, drog, alkohol, tűzvész!

A Kőbányai út 22. lakói jelenleg tehetetlennek érzik magukat. Mindannyiuk számára egyre elviselhetetlenebb a helyzet, azonban emiatt nem mernek szót emelni, mert félnek, hogy a bérház fővárosi fenntartója felbontja a „lázongók” bérleti szerződését.

Ősszel majdnem tragédiába torkollt egy tűzeset

A hatalmas társasházban 187 lakás van, ami körülbelül 150 családnak nyújt otthont. Ennyi ember került veszélybe, amikor október végén egy zavart állapotban lévő nő felgyújtotta a lakását a 2. emeleten. Az épületben nincsen felszerelve tűzriasztó, a bent lakókat a kivonuló egyenruhások menekítették ki. Volt, aki pizsamában, álmából felverve rohant ki a házból, de olyan is volt, akinek az életét a rendőrök mentették meg, mivel ittasan nem ébredt fel a tűzre. A lehetséges tűzesetek miatt kötelező lenne tűzriasztót felszereltetni, ám ez már évek óta nem történik meg.

A kiégett lakást máig nem használja senki Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A Metropol már októberben jelezte a bajt a fővárosnak, de válasz sem érkezett

A Metropol októberi riportjában már felhívta a figyelmet a Kőbányai út 22.-ben uralkodó elképesztő állapotokra. Korábbi cikkünk írásakor a fővárosi önkormányzatnak elküldtünk egy több kérdést is tartalmazó levelet, amiben felhívtuk a figyelmet az életveszélyes állapotokra, valamint az agresszív beköltözőkre, akik miatt az ott élők már alig mernek kilépni a lakásaikból. Választ a levelünkre nem kaptunk.

Karácsony és Pikó hajléktalankérdésben nem kérdezi meg az embereket

Karácsony Gergely és a baloldali kerületvezetők rendszeresen saját hatáskörben, az ott lakók megkérdezése nélkül döntenek hajléktalanügyekben. Az ősszel Csepelen költöztettek a legkülönbözőbb kerületekből hajléktalanokat a nyugdíjasok közé a Duna utcai otthonba. 2020-ban Csepel belvárosába akart hajléktalanszállót telepíteni a főpolgármester. Józsefvárosban sem volt kíváncsi Pikó András polgármester az ott élők véleményére, amikor kiadta az engedélyt egy 500 fős, utcafrontos népkonyhára a Dankó utcában.





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás