Egy lebontott épület miatt vizesedik az egész ház fala, mindenkinél megjelent a penész, a leomló vakolat pár napja egy kiskutya halálát okozta – írja a Ripost.

(Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Félünk a saját lakásunkban, nem merünk aludni – mondta Borbála. – Május 7-én hajnalban leszakadt a plafon, és a kiskutyát agyonütötte. Süti kutya értelmetlen halála nagyon
megviselt minket. Szerencsére akkor nem voltunk a lakásban, mert mi is megsérülhettünk volna. Hatalmas darabok estek le a falról, még az asztal is kettétört, amire ráesett.

Borbáláék konyhájában életveszélyes helyzet alakult ki (Fotó: olvasói fotó)

Nem volt konkrét oka

– A szakvélemény alapján a május 8-i szakadást nem előzte meg semmilyen különleges körülmény – mondta a VIII. kerületi sajtóosztály referense.

Ezen a képen jól látható, mekkora területen szakadt le a plafon (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A szakvélemény a leszakadást kiváltó okot nem rögzít. Közvetett okként a vakolat irreális vastagságát határozta meg, illetve az öregedése miatti tapadóképesség csökkenését. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. a bejelentést követően azonnal intézkedett a lakásban a veszély elhárításáról, a vakolatot leverték. Az önkormányzat azt ígérte, lesznek további intézkedések is, a ház lakói azonban nem elégedettek azzal, ahogy kezelik a problémát.

Víz és penész mindenütt

Nem ez volt az első ilyen eset, a házban már a harmadik lakásban szakadt le a plafon. Az önkormányzat tavaly lebontotta a ház előtt álló másik házat. A szélső lakások, amelyeknek
közös volt a faluk a lebontott házzal, azóta vizesednek, penészednek – magyarázza a földszinten lakó néni.

A lakók többször panaszt tettek az önkormányzatnál a penész és a vizesedés miatt.

Minden falunk vizesedik, bepenészedett. Ez nem állapot már – mondta Várdi Mariann, aki szintén az emeleten lakik.

Az ő lakásuknak is közös volt a fala a lebontott házzal, nekik is azóta jelentkeztek a problémák, amióta szigetelés nélkül maradt az egyik fal. Hiába kértek segítséget, nem kaptak. Mivel már tűrhetetlen volt az állapot, saját költségen kijavították a hibákat a lakásban. A földszinti lakókra álmukban hullott a vakolat.

A hölgy megmutatta stábunk számára, milyen állapotok uralkodnak a házban (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Aludtunk, és arra ébredtünk, hogy ránk esik a vakolat a plafonról. Borzasztó élmény, nem kívánom senkinek. A férjem enyhébb agyrázkódást kapott – mondta az ott lakó hölgy.

Egyik lakó sincs megelégedve azzal, ahogy az önkormányzat kezeli a vizesedés, penészedés problémáját. Már a lebontáskor szóltak, hogy szerintük szigetelni kellene az épületet, de csak akkor kapott egy vékony szigetelőréteget az épület, amikor már megtörtént a baj.