RETRO RÁDIÓ

Kiderült, miért van esélyünk előbb nyitni, mint Nyugat-Európa





Nagy bajban lennénk a keleti oltóanyagok nélkül: nélkülük jó eséllyel még nyáron sem lehetne újranyitni az országot. Már most több vakcina érkezett keletről, mint brüsszeli EU-beszerzésből nyugatról – és június 1-re 7 millió a 4,8 millióhoz lesz az arány a keletiek javára.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.24.
Brüsszel lebukott

7 millióval kevesebb adag oltás lenne Magyarországon a tavasz végére, ha a kormány hallgat az ellenzékre, és csak brüsszeli beszerzésből vásárol oltóanyagot. Ez azt jelenti, hogy nem lehetne kinyitni nyáron az országot: mivel 2 adag kell egy emberre, 3,5 millió emberrel kevesebb lenne beoltva, így a 3 millió főt sem érhetné el az átoltottság Magyarországon. A keleti vakcináknak köszönhetően viszont 6 milliónál is több magyar be lehet oltva még a nyár előtt.

A hétvégi 250 ezres Szputnyik-szállítmánnyal már most több vakcina érkezett keletről, mint nyugatról. Kevesebb mint 10 hét múlva, a tavasz végére pedig a Magyarországon elérhető vakcinák közel 60 százaléka az Európai Unión kívülről majd érkezik hazánkba. Ezek nélkül reménytelen lenne a helyzetünk.

Az orosz Sputnyik és a kínai Sinopharm vakcinákból már több szállítmány érkezett, mint a nyugati vakcinákból összesen (Fotó: Rostislav Netisov: Sputnik)

Vakcinabotrány: Brüsszel nem mond igazat

A magyar illetékesek hivatalosan is megcáfolták a brüsszeli állítást, nem igaz, hogy Magyarország szerződött a nyugati vakcinagyártókkal. Ómolnár Miklós Feketén-fehéren blogja ismét jelentkezett.

Magyarország, ha akart volna, sem köthetett volna külön szerződéseket a nyugati vakcinagyártókkal. Erre nem volt semmiféle lehetősége. A brüsszeli bürokraták amikor mást állítanak, egyszerűen csak megpróbálják lerázni magukról a felelősséget a zavaros vakcinaszállítások miatt. Miután a Feketén-fehéren blog nyilvánosságra hozta a gyártókkal kötött uniós vakcina-szerződéseket, az Európai Bizottság magyarországi képviselete megint azt állította, hogy a szerződéseket nem Brüsszel, hanem az egyes a tagállamok írták alá. Vagyis nem ők a felelősek a zűrzavarért. Elkezdtek jogászkodni, hogy amit a Feketén-fehéren blog bemutatott, azok csak előzetes keretszerződések, ezután jöttek a tagállamok külön szerződései. Csakhogy ilyen szerződések nem léteznek!

Ómolnár Miklós: Brüsszel nem mondd igazat (Fotó: YouTube)

A Feketén-fehéren blog kérdése nyomán hivatalosan is megerősítették, hogy Magyarország nem szerződött egyetlen nyugati vakcinagyártócéggel sem. Müller Cecília egyértelműen kijelentette, hogy Magyarország kizárólag az unión kívüli országokkal, vagyis az Oroszországban és Kínában gyártott vakcinákra kötött szerződéseket olyan gyógyszer-nagykereskedő cég közreműködésével, amelynek engedélye van vakcinákat behozni. Tehát csak az orosz és a kínai vakcinaszerződést köthette meg Magyarország! Nem is tudnánk külön szerződéseket kötni, hiszen az Európai Unióban egységes mechanizmussal, közös beszerzés révén zajlik a vakcinavásárlás.

Az összes eddig érkezett vakcina, és a várható szállítmányok száma (Fotó: YouTube)

A magyar állam külön szerződéseket az európai uniós gyártókkal nem köt, nem köthet. Legfeljebb lehívhat, kérhet vakcina-szállítmányokat az uniós keretből, amelyek aztán vagy megérkeznek, vagy nem. Magától értetődően, a józan ész alapján kerestünk és keresünk új lehetőségeket a keleti vakcina-gyártóknál, bolondok lennénk kiszolgáltatni magunkat a bizonytalan uniós szállításoknak. A fenti táblázatból kiderül, hova jutott volna Magyarország, ha csak a Brüsszel által beígért vakcinákra támaszkodunk.

Ómolnár Miklós teljes videóját itt tekinthetik meg:





Ezeket olvastad már?
Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

Ebben a városban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Ebben a városban folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás