RETRO RÁDIÓ

Kiderült, miért kaphatott lángra a romániai Covid-kórház





A szörnyű tragédiát a túlterhelt áramrendszer és egy automata berendezés hibája okozhatta, miután hirtelen kellett átállítani egy csomó kórházat a járványhelyzetre az összeomló egészségügyi ellátás miatt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.11.15.
Coviv kórház tragédia Románia tűz

Egy automata berendezés műszaki hibája, a túlterhelt áramrendszer és a nem elég hatékony szellőzés okozhatta a tragédiát: a lélegeztetőgépekből áradó oxigéndús levegő okozhatta a tüzet a romániai Covid-kórházban. Egy szakértő - aki korábban a manchesteri Covid-kórház kialakításában is részt vett - részletesen leírta pontosan, mi okozta a hibát. Elmondása szerint az egyik fő probléma a szellőzőrendszer, ami nem volt elég gyors ahhoz, hogy keringesse az oxigéndús levegőt. Emellett a gépek működtetése miatt az áramberendezés is túlterhelt volt, valószínűleg ez okozhatta a meghibásodást is. A szakember arra is felhívta a figyelmet, ha a többi járványkórházban nem gyorsítják és bővítik a berendezéseket, hasonló tragédia lehet a vége.

Hatalmas pusztítást végzett a tűz a kórházban (Fotó: Exploziv TV Neamt)

Mint arról már korábban beszámoltunk, tűz ütött ki a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán szombat este fél 7-kor. Az intézményben összesen 16 súlyos koronavírussal fertőzött beteget ápoltak, közülük legalább tízen életüket is vesztették a tűzben, egy orvos pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett miután megpróbálta kimenteni a lángok közül a betegeket. A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére. A túlélőket rohammentővel szállították át Jászvásárra, ahol a város határában a Covid-19-ben szenvedő betegek számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat.

Áder János részvétét fejezte ki

Részvéttáviratot küldött a magyar köztársasági elnök a román államfőnek a karácsonkői kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt. „Engedje meg, hogy Magyarország népe nevében ezúton fejezzem ki mindannyiunk őszinte részvétét a tragikus tűzesetben elhunytak családtagjainak és hozzátartozóinak. Szívből átérezzük fájdalmukat, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk” - írta Áder János Klaus Iohannisnak.

A magyar köztársasági elnök részvétét fejezte ki Klaus Iohannisnak (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 





Ezeket olvastad már?
Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás