RETRO RÁDIÓ

Ki és hol tud időpontot foglalni harmadik oltásra? Itt a válasz!





Augusztus elsején, vasárnap elkezdődött a legidősebbek harmadik körös oltása Budapesten is. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.06.
harmadik oltás

Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat. A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes. Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását. Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele. A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás. A kormányzati vakcinabeszerzéseknek köszönhetően van bőven vakcina az újabb oltásokhoz. A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid-igazolás esetében.

Európa élén vagyunk

Magyarország járványügyi szempontból Európa egyik legbiztonságosabb országa. A teljes immunitást jelentő átoltottság tekintetében továbbra is Európa és a világ élvonalában vagyunk. Azonban a delta vírusmutáns az európai országokban és már itthon is erősen terjed, ezért amellett, hogy a még be nem oltottakat továbbra is a védőoltás felvételére kérik, elindult a harmadik oltás beadása.

Ki és hol tud időpontot foglalni harmadik oltásra?

Az oltás felvételére augusztus 1-e óta van lehetőség. Az online időpontfoglaló elérhetősége: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas. Az időpontfoglalóba a TAJ-szám és a születési idő beírásával lehet belépni. Csak az a 18 év feletti személy tud a 3. oltásra időpontot foglalni, akinek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta. Az egydózisú Janssen-vakcina esetében természetesen az első oltástól számít a 4 hónap. A harmadik oltásra történő jelentkezés lehetőségét csak azok látják az időpontfoglaló felületen, akik a fenti kritériumoknak megfelelnek.

(Fotó: shutterstock/illusztráció)

Hol kapjuk a harmadik oltást?

A harmadik oltásokat a fővárosban a centrumkórházakban, a megyékben a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni. Ezeken az oltópontokon mindegyik vakcina elérhető, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható. A harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, számukra az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát.

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina

Harmadik oltásra javasolt vakcina

AstraZeneca (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca

Janssen (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen

Moderna (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna

Pfizer (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer

Sinopharm (inaktivált)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm

Szputnyik (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Közel százezren nem vették fel a második oltást

Augusztus elsejével bezárólag 95 970 ember nem vette fel esedékes második oltását Magyarországon. Ennek több oka lehet:

- Többen csak a védettségi igazolványra pályáztak, amit az első oltás után meg is kaptak, így a másodikat már nem vették fel. Ráadásul azóta az sem ösztönzi a teljes védettséget jelentő vakcina felvételére, hogy számos helyre már nem is kell védettségi igazolvány.

- Beteg volt a második oltás napján, így nem tudta azt felvenni.

- Fél a mellékhatásoktól.

Milyen papírok szükségesek?

A harmadik oltásra az első kettőhöz hasonlóan lehetőleg kinyomtatva és kitöltve kell elvinni a hozzájáruló nyilatkozatot: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/hozzajarulo_nyilatkozat_3._oltashoz.pdf

Az oltáshoz szükséges igazolványok: TAJ-kártya, személyi igazolvány, kitöltött hozzájáruló nyilatkozat, az előző oltások igazolása, valamint, lehetőség szerint, a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás