RETRO RÁDIÓ

Kétszeresére növelhetik az orvosok fizetését





120 százalékkal emelkedhet az orvosok fizetése – erről tárgyalt tegnap a kormány. A béremelést az orvosi kamara javasolta, ahogy azt is, hogy törvényileg büntessék a hálapénzt. A kormány mindkét javaslatot napirendre vette.



Megosztás
Szerző: Beringer Roland
Létrehozva: 2020.10.01.
hálapénz kormány béremelés kamara egészségügy

Az ápolók novemberi, 20 százalékos béremelése és az egészségügyi dolgozók nyári, 500 ezer forintos jutalma után újabb béremelés következhet az egészségügyben. Az Origo szerint a kormány a tegnapi kormányülésen tárgyalta az orvosi kamara javaslatait. A szakmai szervezet a hálapénz büntetőjogi betiltását és jelentős orvosi béremelést javasol. A portál szerint a kormány hajlik a kamara javaslatainak elfogadására. Ennek részeként, hatalmas méretű, 120 százalékos béremelést kaphatnak az orvosok. Ezt azt jelenti, hogy megdupláznák a fizetésüket. A kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná. Úgy tudni a tegnapi kormányülés elején Orbán Viktor miniszterelnök javasolta, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatait a béremelésről és a hálapénzről. A konkrét döntésről várhatóan a mai Kormányinfón árulnak majd el részleteket.

Fotó: Shutterstock

Dr. Bense Tamás: Támogatom a javaslatokat!

Dr. Bense Tamás csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos szerint az egészségügyi dolgozók régóta várják, hogy rendeződjön a fizetésük. – Remélhetőleg most ez ügyben végre konszenzus születik – kezdte a Metropolnak a családorvos. Szerinte az emelés után vonzóbbá válhat az egészségügyi szakma a fiatalok számára, további emelést követően pedig akár a külföldön munkát vállalók körében is, akik közül remélhetőleg páran hazatérnek. – Támogatom a kamara javaslatát, hogy tiltsák be a hálapénz elfogadását. A hálapénz gyakorlata egy igazán megalázó szituáció az orvosnak és a betegnek egyaránt – folytatta Dr. Bense Tamás, aki kiemelte, a legtöbb orvos nem kér hálapénzt – Ha a köztudatba beépül, hogy az orvosok egy tisztességes bért kapnak a munkájukért, akkor egy idő után kikophat a hálapénz az egészségügyi rendszerből – jelentette ki a szakorvos.

Fotó: Ripost

Így emelkedik az ápolók bére

Az egészségügyi szakdolgozók és az ápolók is jelentős fizetésemelést kapnak. A lépcsőzetes emelkedés következő üteme novemberben lesz, akkor 20 százalékkal nő a bérük. 2022-ig összesen 72 százalékkal emelkedik a fizetésük.

2019 július: 8%

2020 január: 14%

2020 november: 20%

2022 január: 30%

500 ezer forintot kaptak a nyáron

Orbán Viktor miniszterelnök márciusban jelentette be, hogy rendkívüli, bruttó 500 ezer forintos juttatásban részesülnek az egészségügyben dolgozók a járvány elleni védekezés iránti áldozatos munkájuk elismeréseként. Ennek megfelelően júliusban minden orvos, ápoló, asszisztens, betegszállító, védőnő megkapta a juttatást, sőt még azok is, akik részmunkaidőben, szabadságon, gyes-en, vagy gyeden voltak.

Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása!

Az orvosi kamara már régóta szeretné elérni, hogy a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe, amely javaslat most elfogadásra kerülhet.

A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

Fotó: Metropol

Ellenzik az emberek a hálapénzt

Ellenzem a hálapénzt. Ritkán járok orvoshoz, így nem szoktam hálapénzt sem fizetni. Örülnék, ha születne a kérdésben valamilyen szabályozás – mondta Bedő Erzsébet.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

– Nyilván ne legyen hálapénz, én sem támogatom, mert rossz gyakorlatnak tartom. A kutyám miatt ugyanakkor már adtam hálapénzt, igaz az állatorvosnál volt – mondta Gabriella.

– A hálapénznek hosszú története van. Ennek a rossz hagyománynak elsősorban az emberek tudnának véget vetni. Eddig egyszer adtam hálapénzt, körülbelül 10 ezer forintot – mondta Kászonyi László.

 





Ezeket olvastad már?
„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás