RETRO RÁDIÓ

Kéményseprő kisokos: kinek ingyenes és kinek nem?





Évente, kétévente kötelező a kéményseprés. Van akinek ingyen jár, de van akinek fizetni kell érte. A Metropol Mukics Dániellel, az Országos Katasztrófavédelem szóvivőjével segít eligazodni az útvesztőben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.28.
kéményseprő

Tiszta kémény, biztonságos otthon

Ma már természetesnek vesszük, hogy télen az otthonunkban meleg van, a háztartások biztonságához azonban hozzátartozik, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőriztessük. A legtöbb baleset ugyanis itt keletkezik. – Tavaly 822 kéménytűz volt országosan, ebből 4 Budapesten. Idén 594 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, ebből 6 volt Budapesten. Évente átlagosan 6000 lakástűz van, minden ötödik a kéményből ered, mert nincs megfelelően kitisztítva. Bár a kéménytüzek száma csökken, az évi 800 kéménytűz azt jelzi, hogy sok helyen még mindig nem figyelnek oda kellő mértékben az otthonuk biztonságára. Hatalmas károkat, tragédiákat tudnak okozni ezek a tüzek, ezért érdemes évente vagy kétévente - a fűtési technológiától függően - ellenőriztetni a kéményeket - hangsúlyozta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője.

Fotó: Somogyi Hírlap

Kinek jár ingyen és kinek nem?

A kéményseprés a magánszemélyek házában, lakásában minden esetben ingyenes. Ahova azonban gazdálkodó szervezet van bejelentve (cég, egyéni vállkozó), nekik évente, kétévente kötelező, ellenkező esetben bírság járhat érte.

Családi házban:

Ha valaki családi házban él és a házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet akkor a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat linken irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

Ha családi házban él és a házba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprést egy- vagy kétévente kötelező megrendelni. Ezt már nem a katasztrófavédelem, hanem csak kéményseprőcégek végzik. Attól a cégtől rendelhetik meg, amelyik szimpatikus. A kéményseprésért ebben az esetben fizetni kell. A katasztrófavédelem honlapján azt is meg lehet tudni, hogy az adott területen milyen kéményseprőcégektől lehet megrendelni a kötelező ellenőrzést.

Társasházban:

Ha társasházban él és a lakásba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.

Ha a lakásba be van jegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő akkor is automatikusan érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész munka díját, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell kifizetni, például egy tízlakásos társasház esetén a munkadíj egy tizedét.

fotó: Archív

Milyen időközönként érdemes elvégeztetni a kéményseprést?

  • Ha gázzal fűtünk, kétévente
  • Ha fával vagy bármilyen más szilárd anyaggal, akkor évente érdemes kérni az ingyenes kéményseprést.
  • – Ha csak két hétig háztartási hulladékkal fűtünk, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményünk belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, két évig szárított fával fűtöttünk volna. Nagyon nem mindegy, hogy mivel tüzelünk – tette hozzá.

    Mi történik, ha nem engedjük be a kéményseprőt?

    Családi házban:

    – Azokban a családi házakban, ahol nincs semmilyen cég bejegyezve, semmilyen kötelezettségünk nincs, semmilyen büntetőjogi következménye nem lesz, ha nem engedjük be a kéményseprőt. A saját biztonságunk érdekében azonban nagyon is ajánlatos – magyarázta Mukics Dániel.

    Társasházban:

    – Társasházban lakó magánszemélyek esetén, ha nem engedjük be a kéményseprőt felszólítást kap a lakó, hogy rendelje meg és végeztesse el a kéményseprést ingyenesen. Ha ennek nem tesz eleget, akkor jogkövetkezmény és bírság lehet a vége, hiszen másokat is veszélyeztethet egy nem megfelelően kitisztított kéménnyel.

    Cégek esetén:

    Cégeknek minden esetben kötelező a kéményseprés elvégeztetése, érdemes a korábban egyeztetett időpontban ezért otthon lenni, hiszen később pótdíjat vagy akár bírságot kell fizetni.

    Óvakodjunk a csalóktól

    Mukics Dániel szerint vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a szolgáltatásaikat azoknak, akiknek fizetnie kell érte. – Ezeket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak – mondta.

    A szén-monoxid-mérő életet menthet

    – Ha kéményseprő és a megfelelő szakember is megnézte a fűtésberendezésünket, már csak egy dologra kell odafigyeljünk: a szén-monoxid-mérő berendezésre. Minden olyan fűtésrendszert, aminek látjuk a lángját, nyílt égésterű fűtőeszköznek hívunk. Ha nem megfelelő a szellőzés otthon - tehát az ablakokban nincsenek szellőzőrések - nagyon hamar elhasználhatják a szoba levegőjét, így jön létre a szén-monoxid. Mivel ez színtelen szagtalan gáz, még az állatok sem érzik, ezért életet menthet, ha beszerzünk szén-monoxid-mérőt, hiszen akár percek alatt is halálos mérgezés történhet, ha nincs, vagy nem megfelelő az eszköz - mondta Dániel.

    Fontos a jó minőségű szén-monoxid-mérő

    A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a jó és rossz minőségű mérők listája, ahol utána tudunk nézni, hogy milyet vásároljunk, vagy a meglévőt le kell-e cserélni. – Minden ilyen szerkezetnek szavatossági ideje is van, ezt is folyamatosan figyelni kell, ha lejár újat kell venni a biztonságunk érdekében - tette hozzá a szakember.

    Budapesten ki az illetékes?

    Budapesten a FŐKÉTÜSZ végzi a kéményseprési tevékenységet. Hozzájuk a kemenysepro.hu címen lehet időpontért jelentkezni. A vírushelyzet miatt azonban ütemezett módon, megrendelés nélkül kizárólag a társasházakban végzik el az ellenőrzést. A nem társasházi ingatlanok esetében az ingatlan tulajdonosának vagy használójának egyedileg kell megrendelnie a kéményellenőrzést.





    Ezeket olvastad már?
    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Erotikus titkok: ennyiszer szexelj a kedveseddel, ha azt akarod, hogy veled maradjon

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Így ünnepeltük egykor a húsvétot, mi magyarok mindig megadtuk a módját - Galéria

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás