Vasárnap is rengetegen kíváncsiak a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató programjára. A látogatók megnézhetik a harci járműveket, a legújabb haditechnikát, sőt ki is próbálhatják, természetesen gondos felügyelet mellett. Nagy sikere van a vadászgépeknek, annál is inkább, mert aki akar, be is ülhet a katonai repülő fülkéjébe.

Ebben többek között egy csinos pilótajelölt hölgy, Lénárt Kinga volt segítségére az érdeklődőknek, aki a Ripost kérdésére elmondta, ma már ezt nem nevezné férfias hivatásnak, hiszen a világon mindenütt vannak női pilóták, a katonaságnál is.

Lénárt Kinga szerint ez már régóta nem férfias hivatás

Lénárt Kinga szerint ez már régóta nem férfias hivatás Fotó: Metropol

„Nem attól függ, férfi vagy nő-e valaki”

„Nagyon fontos, hogy a pilóta mind fejben, mind fizikálisan jelen legyen, megfeleljen. Ez a képesség nem attól függ, férfi vagy nő-e valaki, sokkal inkább attól, milyen mentális és fizikai állapotban van” – mondta. „A koncentráció nagyon fontos, sok mindenre kell egyszerre figyelni és jelen lenni az adott pillanatban. A pilótaképzés során az is fontos, hogy a jelölt kitartó legyen és céltudatos.”

Azt is elárulta, hogy a félelmet mindenkinek magának kell legyőznie, ahogyan tudja. Ráadásul a pilótaképzés is nagyon nehéz, elkerülhetetlen a kudarcélmény is, amit szintén csak erős mentális állapotban lehet feldolgozni és tanulni belőle.

Kingának szerencséje van, mert a szülei és a családja is mellette áll, segítenek neki, hogy elérje az álmát: „Szerencsés vagyok, a szüleim nagyon támogatnak és megértik, hogy ez nekem mennyire fontos” – mondta.