RETRO RÁDIÓ

Megúszhatják az Erzsébetvárosban verekedő amerikai katonák





Kiderült, kik voltak annak a speciális egységnek a tagjai, akikkel még a szórakozóhely sokat látott biztonsági őrei sem bírtak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.26.
VII. kerület balhé erzsébetvárosban

Mint a Metropol elsőként megírta, megdöbbentő verekedés történt Budapesten: amerikai elitkatonák okoztak botrányt az Akácfa utcai Instant-Fogas nevű szórakozóhelyen. A NATO kötelékében hazánkban tartózkodó speciális alakulat katonái durván összeszólalkoztak külföldi turistákkal. Az amerikai katonák állítólag speciális kiképzésük elemeit is felhasználva verekedtek.

Az Instant-Fogasban verekedtek a tengerészgyalogosok Fotó: Google Maps

Időközben kiderült: a verekedők az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok voltak. A Magyar Nemzet információi szerint az USA nagykövetsége együttműködik a nyomozó ügyészekkel, ám a katonákat csak az amerikai hadsereg igazságügyi szervei vonhatják felelősségre, mivel Magyarország - a NATO-ban szokásos módon - lemondott erről a jogáról. Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett.

Csak emberölés és nemi erőszak esetén állhatnak magyar bíróság elé

Ez azt jelenti, hogy ha egy amerikai katona Magyarországon szabálysértést, bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok automatikusan nem járhatnak el vele szemben. Azonban súlyos bűncselekmény, például nemi erőszak, emberölés esetén a magyar hatóságok az amerikai fegyveres erők illetékes hatóságainak küldött írásbeli nyilatkozattal visszavonhatják a joghatóság gyakorlásáról való lemondást. A verekedő katonák ügye azonban nem tartozik a súlyos bűncselekmények közé – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jelenleg minősített garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást.

Szó szerint kiütötték ellenfeleiket

A verekedést rögzítették a romkocsma biztonsági kamerái, a felvételeket átadták a nyomozó ügyészeknek. A képek szerint a civil ruhás tengerészgyalogosok szóváltásba keveredtek egy külföldiekből álló társasággal, ami dulakodásba, majd verekedésbe torkollott. A tengerészgyalogosok szó szerint kiütötték a velük szemben állókat, a szórakozóhely biztonsági őrei pedig riasztották a kerületi rendőröket, mivel látták, hogy kiképzett, harcedzett férfiakról van szó.

Az amerikai tengerészgyalogság a világ egyik legjobban kiképzett harci egysége (Képünk illusztráció) Forrás: Wikipedia

Nem tudni, hazarendelték-e balhés katonákat

A rendőri intézkedésnek egyik verekedő fél sem állt ellen, a rendőrkapitányságon az is kiderült, hogy az előállítottak a budapesti nagykövetséget és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok, akik egyik hazatérő társukat búcsúztatták. Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a verekedés résztvevőit hazarendelték-e már az Egyesült Államokba, ahogy az ilyen esetekben szokás.

Egy nyugalmazott diplomata a Magyar Nemzetnek elmondta: a tengerészgyalogosok a nagykövetség adminisztratív technikai állományába tartoznak. Külön igazolványuk van, ám nem élveznek diplomáciai, csak funkcionális mentességet. Ez azt jelenti, hogy csak saját katonai hatóságaik járhatnak el velük szemben.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás