RETRO RÁDIÓ

Két ok, ami miatt nézesd át a fűtésrendszeredet, amíg nem késő!





A fűtési szezon közeledtével érdemes megfelelő szakemberrel átnézetni a fűtésrendszerünket, és nem csak a pénztárcánk érdekében.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.13.
elővigyázatosság

A hatékonyabb rezsicsökkentés érdekében érdemes rendszeresen karbantartani vagy felújítani az elavult rendszereket, hiszen az elhanyagolásuk jelentős energiaveszteséget okozhat. Sokat spórolhatunk egy jól működő, karbantartott rendszerrel, illetve a szén-monoxid-mérgezést is elkerülhetjük. Segítségképpen összegyűjtöttük, milyen munkákat és kivel érdemes elvégezni.

Mindenféleképpen szakemberrel nézessük át a fűtőberendezésünket – Fotó: Shutterstock

Elkerülhetjük a szén-monoxid-mérgezést, és még spórolhatunk is

Az évtizedek óta működő fűtésberendezés nem csak pénztárcánkra, de egészségünkre is veszélyt jelenthet, ezért fontos, hogy ellenőriztessük. A csövek könnyen eltömődhetnek, ami akár szén-monoxid-szivárgást vagy kisebb robbanást is okozhat, és a fűtésteljesítmény is jelentősen romolhat.

Egy-két évente érdemes szakembert hívni

A takarékos és megfelelő működés érdekében minden gázzal üzemelő fűtőberendezés felülvizsgálata évente-kétévente ajánlott. A konvektoroknál fokozottan fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye. Abban az esetben, ha a gyújtóláng sűrűn elalszik vagy sárgán, esetleg kék helyett vörösesen ég, biztos, hogy egy alapos, szakember által elvégzett tisztításra lesz szükség.

A fűtési szezon előtt nézessük át a rendszert!

A fűtési szezon elindulásával már jóval nehezebben találnunk szabad gázkészülék-szerelőt. Amennyiben például a szakember megállapítja, hogy menthetetlen a készülék, a csere időbe telhet, így a szezon alatt jó darabig fűtés és meleg víz nélkül maradhatunk.

Csak leinformált szakembert válasszunk!

Azért, hogy ne fussunk bele kontárokba, érdemes biztos forrásból leinformált szakembert megbízni. Választhatunk ajánlás alapján, vagy kereshetünk az interneten is. Amint úgy gondoljuk, hogy kiválasztottuk a megfelelő szerelőt, a neve alapján informáljuk le a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján. Aki ezen a listán nem szerepel, annak nincs engedélye, és nem végezhet gázszereléssel kapcsolatos munkát.

Ne hagyjuk magunkat átverni!

Az alapvető folyamatokkal érdemes tisztában lennünk, mikor megérkezik hozzánk a szerelő. Így elkerülhetjük, hogy nem megfelelően járjon el, vagy túl sokat számoljon fel. A karbantartás nem azonos a javítással, a javítás pedig a tisztítással. Karbantartani csak a jól működő gázkészüléket lehet és kell. A tisztítás nem a látható részek letörölgetését jelenti: egy gázkazán estében például szét kell azt szedni, az égőt ki kell mosni, alaposan át kell vizsgálni, és az alkatrészeket megtisztítani. A tisztítás mellett a legtöbb esetben a kazánok állapotfelmérésére, műszeres ellenőrzésére is szükség lehet. A legköltségesebb művelet természetesen a javítás.

Mit és hogyan ellenőriztessünk?

  • Radiátor: minden évben egyszer érdemes légteleníteni, néhány évente pedig vízkőmentesíteni és vasiszap-mentesíteni kell a rendszert. Ha ezeket nem tesszük meg, csökken a radiátor teljesítménye, amivel növeli a gázszámlát.
  • Konvektor: kétévente alapos, szakember által elvégzett tisztítás ajánlott, a szén-monoxid-mérgezés megelőzése végett.
  • Gázkazán: az éves tisztítás és ellenőrzés, valamint a műszeres beállítás ajánlott, főleg azért, mert ha végleg elromlik, csak kondenzációs kazánra cseréltethetjük, ami miatt át kell alakítanunk az egész rendszerünket.
  • Egyéb fűtésrendszer (pl. padlófűtés): évente, a fűtési szezon megkezdése előtt érdemes elvégezni egy vegyszeres, gépi tisztítást.




  • Ezeket olvastad már?
    Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

    Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

    Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

    Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

    Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

    Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

    Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

    Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás