RETRO RÁDIÓ

Ha jót akarsz, ezt semmiféleképpen nem teszed karácsonykor!





Sokan nem gondolnák, de karácsonykor is vannak olyan dolgok, amiket érdemes elkerülni. Ezért jó, ha ezeket a tanácsokat megfogadod az ünnep alatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.24.
babona

Karácsonykor is vannak olyan népszokások, amiket érdemes megtartani, úgy például, mint újévkor a lencseevés, amikor ha valaki nem eszi ezt az ételt, akkor nem lesz sok pénze az új évben. Ráadásul minden országban más babonák vannak.

A szemetet karácsony másnapján vigyük ki (Fotó: Shutterstock)

Számos néphiedelem alakult ki Magyarországon

A magyar népszokások közül számos alakult ki a takarításra, az öltözködésre, de még az étkezésre is, ami egy kicsit hasonlít az újévi lencsefogyasztásra.

  • Régen az ünnepi asztal maradékait, főleg morzsáit megőrizték, hogy később szükség esetén emberi és állati betegségeket gyógyítsanak velük. Morzsát akár a gyümölcsfák alá is szórtak, hogy azok termékenyek legyenek következő évben. De olyan babona is van, hogy a karácsonyi asztalról összesöpört morzsát nem szabad kidobni az ünnepek vége előtt, mert így megóvják a ház népét a betegségektől.
  • Karácsonykor nem érdemes a szemetet kivinni, mert azzal a szerencsénk is távozik.
  • A karácsonyi menüre érdemes mákos, lencsés vagy babos fogás valamelyikét tervezni, mert annak, aki ezekből sokat fogyaszt, annak sok pénze lesz.
  • Ajánlatos halat fogyasztani, ugyanis aki ezt fogyasztja, az a karrierjében úgy fog előre haladni, mint a hal a vízben. Ha megtisztított hal pikkelyét a tárcánkba tesszük, akkor meg még gazdagok is lehetünk a következő évben.
  • Ha karácsonykor víz ömlik a lábaid elé, akkor bizony jövőre érkezik a gólya...
  • A fenyőfát érdemes december 24-én a lakásba bevinni, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk a gonosz szellemek figyelmét.
  • Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is maradjon egy kis kenyér az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben.
  • Ha karácsony estéjén gyertyát teszel az ablakba, és hagyod leégni, magadhoz hívod a jó szerencsét.
  • Úgy tartják, hogy akik karácsony napján születettek, sohasem fognak szellemmel találkozni, és félnivalójuk sem lesz tőlük.
  • Az időjóslások egyik legismertebbje, a „Fekete karácsony, fehér húsvét” jóslata, vagyis ha karácsonykor nem esik a hó, húsvétkor fog havazni.
  • Karácsonykor érdemes a szebbik ruhánkat felvenni, de nem a legújabbat, mert az balszerencsét hoz.
  • A morzsát kivételesen ne dobjuk ki, mert megvéd minket a betegségektől a következő évben (Fotó: Shutterstock)

    Ezekben a babonákban hisznek más országokban

    A csehek azt hiszik, szenteste csodák történnek és éjszaka megtudhatják, mit hoz a jövő. Nem kapcsolják fel a lámpákat, míg az első csillag fel nem jön. Az ünnepi asztal lábait összekötik egy kötéllel, hogy megvédjék a házat a betörőktől, sőt, az asztal alá egy tál fokhagyma is kerül, ami erőt ad. Az asztalra egy csupor mézet és páros számú terítéket tesznek, a páratlan szám ugyanis szerencsétlenséget hoz, a méz pedig elriasztja a gonoszt. Figyelnek arra, hogy ne hagyjanak maradékot, mert az szegénységet hoz. A vacsora befejezése előtt nem illik felállni, és aki elsőként áll fel, elsőként hal meg, ezért az a szokás, hogy mindenki egyszerre áll fel az asztaltól. A vacsora után megetetik a háziállatokat, hogy ők se maradjanak éhen.

    A svédek az elhunytakért gyertyát gyújtanak, - de ez itthon is szokás - a norvégok a karácsonyfát körbetáncolják, az istállóba pedig egy csésze zabkását tesznek, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket.

    A finnek szaunázás után meglátogatják elhunytjaikat a temetőkben, és templomba mennek.

    Olaszországban a gyermekeket kétszer ajándékozzák meg. Szentestén csupán apróságokat kapnak, a nagy ajándék Háromkirályok napján érkezik. Ezen a napon - már csak a nagyon hagyományhű családoknál - a „strega befana”, egy kis boszorkány jön el a kéményen át, és az angol Mikuláshoz hasonlóan juttatja el ajándékait.

    Spanyolországban a Háromkirályok érkezését ünneplik meg. Ünnepi felvonulást tartanak, ahol tarkán feldíszített kocsikkal vonulnak végig a városokon. Szenteste lottósorsolást tartanak, a húzást élőben közvetítik és énekelve ismertetik a nézőkkel.





    Ezeket olvastad már?
    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

    „Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    „Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás