RETRO RÁDIÓ

Építkezés kezdődött Mocsárosdűlőn! Lovarda épül a baloldal segítségével





Egy volt zuglói lovarda mégis építkezhet a Mocsárosdűlőn, pedig a baloldali politikusok váltig állították, hogy nem lesz semmilyen beépítés.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.06.
III. kerület letiport természet

Karácsony Gergely megtalálta a kiskaput, hogy mégis építkezés kezdődhessen a Mocsárosdűlőn. A Mocsárosdűlő a jutalékos rendszerű baloldali ingatlanmutyik egyik területe lett volna. Januárban Anonymous nyilvánosságra hozott egy felvételt, amin Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt a Mocsárosdűlő körüli elképzelésekről.

Emellett tavaly december 20-án a III. kerületi képviselő-testület – a Polgári Frakció javaslatára – a Mocsárosdűlő területének 70 százalékát visszaminősítette természeti területté, azonban 268 000 négyzetméteren a beépíthetőség mindmáig megmaradt.

Lakóparkot terveztek a területre

Úgy tűnt, egy lakóparkot terveznek a területre, amelyre állítólag Kiss László DK-s polgármester is rábólintott. A lakosság felháborodása miatt végül visszaléptek a tervtől, sőt a polgármester megígérte, semmilyen mértékben nem fogják beépíteni a Mocsárosdűlőt. Március 23-án hirtelen mégis munkagépek kezdtek el dolgozni a területen. A Mediaworks hírcentrum derítette ki, hogy a főváros tudtával egy lovascentrum építésébe kezdtek. Egy 2,5 hektáros részt pályázat nélkül adott a főpolgármester egy Zabszalma nevű zuglói alapítványnak, akik lovardát fognak itt működtetni.

Elkezdődött a megtelepedés

Információink szerint semmilyen közműszolgáltatás nem áll rendelkezésre, ezért mobil infrastruktúrát és konténerépületeket telepíthetnek a területre. Ezekben helyeznék el a lovakat, az öltözőket, a mosdókat, sőt még az irodákat is.

A helyszíntől pár száz méterre, nem természetvédelmi területen évtizedek óta működik az Aranypatkó lovarda, nem tudni, mi szükség egy újabbra” – emelte ki Bús Balázs a Magyar Nemzet számára. A volt polgármester emlékeztetett arra is, hogy 2018 óta, még az ő vezetése alatt rendelte el és a jelenlegi önkormányzati vezetés helyben is hagyta a Mocsárosdűlő védett területté nyilvánítását.

Korábban megígérte a baloldal, hogy békén hagyják a Mocsárosdűlőt, úgy tűnik, ez eddig tartott – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Távol maradtak a baloldali képviselők

Az óbudai Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezésére összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. A frakció tiltakozni szeretett volna a Mocsárosdűlő egy részének ingyenes haszonkölcsönbe adása ellen. Azt indítványozták, hogy a kerületi képviselő-testület határozatban szólítsa fel Karácsony Gergely főpolgármestert és a Fővárosi Közgyűlést, vonja vissza döntését. Ám az ülésen a baloldal képviselői nem jelentek meg.

A helyi lakosok, és a Polgári Frakció tiltakozott a beépítés ellen – Fotó: Facebook

A helyi lakosok tudta nélkül történt az üzlet

A Fővárosi Közgyűlés előzetes társadalmi egyeztetés nélkül döntött arról, hogy a tervezési terület északnyugati sarkában lévő, 23 500 m²-es területet haszonkölcsönbe adja 5 évre a Zabszalma Alapítvány számára. A kijelölt hatalmas terület, amit már körbe is cölöpöztek, nem véletlenül van ott, ahol. Helyi lakosoktól megtudtuk, ide közel van az út, így autóval könnyen megközelíthető, ráadásul parkolni is lehet nem messze innen.

Körbecölöpözték és elkezdték a munkálatokat – Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Elhallgattatják a helyiek véleményét

Március 28-án a helyi lakosok egy molinót helyeztek ki az építési terület kerítésére, hogy nem kérnek Szabó Tímea, ellenzéki képviselő lovardájából. Mire azonban a Metropol a helyszínre ért, valaki már eltávolíttatta a molinót.

A helyiek kifejezték a véleményüket, ám néhány óra alatt eltávolították onnan – Olvasói fotó

Mi is az a Mocsárosdűlő?

Lényegében egy tál alakú mélyedés, amelyet régen a Duna árvizei is elöntöttek, de a hegyoldalakból lefolyó víz sem tudott távozni innen, így egy lápos, pangó, mocsaras terület jött létre. A hely a budai oldal egyetlen, döntően természetes állapotban megmaradt 24,6 hektáron elterülő lápos-mocsaras élőhelye, amely 1994 óta természetvédelmi terület, egy részén, 268 000 négyzetméteren megmaradt a beépíthetőség.

Míg a terület nagy részét természetvédelmi területté nyilvánították, addig elintézték, hogy maradjon szabad hely a lovardának – Fotó: Facebook

 





Ezeket olvastad már?
Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

„Budapest és köztem ez mindig is egy love story volt” – Szentkirályi Alexandra szenvedélyesen szereti szülővárosát, Budapestet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás