RETRO RÁDIÓ

Karácsony Gergely 1 év alatt 131 ígéretből csak kilencet teljesített





Egy éve választották meg Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterének, azóta több fejlesztést állított le, mint amennyibe belefogott.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.14.
Karácsony Gergely az ígéret szép szó

Egy éve választották meg Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterének. A Ripost összegezte, mire volt elég egy év! A számvetésből az látszik, hogy Karácsony szereti a különböző programokat, bizottságokat és fórumokat, egyeztetést és kerekasztalt – vagyis szeret beszélni, de a cselekvés, a döntéshozatal nem erőssége. Több fejlesztést állított le, mint amennyibe belefogott.

Tételesen végignéztük, mit ígért a programjában Karácsony Gergely, és arra jutottunk, hogy a 131 ígéretéből eddig 9 teljesült – azok többsége sem igényelt különösebb erőfeszítést. Ha kapásból kell mondani valamit, amit a főpolgármester csinált, akkor az emberek többségének a nagykörúti biciklisávok okozta közlekedési dugók, a Facebookozás és a Pesti úti idősotthonban kitört járvány jut az eszébe.

Amit kipipálhat

1. A klímavészhelyzet kihirdetése. Ez egy deklaráció, nem következett belőle semmi.

2. Ingyenes tömegközlekedés az álláskeresők számára. Ezt a kampányban a 14 éven aluliaknak is megígérte, de számukra még nem teljesítette.

3. Főtájépítész kinevezése.

4. Lakásrezsi-támogatás: egy évre 24 ezer forint a rászorulóknak.

5. Lakossági szűrővizsgálat támogatása.

6. Online konzultáció a fővárosi fejlesztések kapcsán.

7. Együttműködés a járokelő.hu-val.

8. Újabb 62 villamoskocsin lehet szállítani biciklit a fonódó villamos vonalán.

9. Napelemparkot adott át.

Amivel adós

122 programpont vár még megvalósításra, ezeket egyenként túl sok volna felsorolni, összegeztük témakörök szerint.

Egészségügyi ellátás javítása

Rengeteg ígéretet tett, többek közt egységes ügyfélszolgálati felület létrehozását, egészségházak építését és együttműködést a magánrendelőkkel. Egyelőre csak annyi történt, hogy kinevezett egy egészségügyi tanácsnokot. Saját összegzésében azt tüntette fel eredménynek, hogy kapott a kormánytól 50 milliárd forint plusz forrást. A járványhelyzet kezelésében viszont megbukott: kiderült, hogy a Pesti úti idősotthonban még orvos sem volt, ott haltak meg a legtöbben. Nem tette lehetővé az ingyenes parkolást sem, azt végül a kormányfő rendelte el.

Szociális intézkedések

Drogprevenciót, a hajléktalanok számának csökkentését és lakbértámogatási rendszert ígért, a főváros tulajdonában levő lakások felújítását, panelprogramot, kollégiumok létesítését. Ezzel szemben ellepték Budapest utcáit a drogosok és a hajléktalanok. Megalakult a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, de ennek gyakorlati haszna még nem látható.

Káoszt hozott a zöldprogram

Saját értékelésében azt tünteti fel sikerként, hogy megakadályozott fejlesztéseket. Új fák ültetését ígérte a szűk belvárosi utcákba, udvarzöldítési pályázatot, budapesti Nagyerdőt, esőkerteket és azt, hogy a zöldfelületeket talajkutakból vagy a Dunából öntözik. Mindennek egyelőre nincs nyoma. Egyelőre közlekedési káosz van és dugók, járdára is felfestett, sokfelé veszélyes biciklisávok és autósbosszantó “forgalomcsillapítás”.

Leállítja a fejlesztéseket

* Legalább egy évet csúszik a Lánchíd felújítása.

* Megakadályozta a Hajógyári-sziget árvízvédelmét és a Kovács Katalin nemzeti kajak-kenu központ megépítését.

* Megakadályozta a Római part védőgátjának megépítését.

* Nem épülhet meg a leendő Galvani-hídhoz kötődő új út.

* Ellenezte a városligeti építkezéseket, ezért egyelőre nem épül meg a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.

Más tollával ékeskedik

Karácsony a saját féléves összegzésébe beemelte mindazt, ami még Tarlós István főpolgármesteri munkájának köszönhető, de már idén valósult meg. Néhány példa: * 40 busz, amit korábbi szerződés alapján szállítottak le. Annak alapján újabb buszok és villamosok állnak forgalomba az év folyamán, még Tarlósék beszerzéséből. * 27 helyen befejeződött a korábban megkezdett B+R kerékpártárolók építése. * Zajvédő fal az M3-as kivezető szakaszán. Szintén saját érdemének tudja be a kormány néhány döntését, például azt, hogy a Déli Városkapu Projekt során jelentős zöldfelületet hoznak létre.

Nem állt a helyzet magaslatán a veszélyhelyzetben

A koronavírus-járvány kezdetén mutatkozott meg igazán, hogy Karácsony Gergely nem gyakorlatias ember. Párhuzamos intézményeket és fórumokat hozott létre a fővárosban, de azzal, hogy nem intézkedett gyorsan és hatékonyan, hátráltatta a járvány elleni védekezést.

* A tömegközlekedés áttért a szombati menetrendre, ami zsúfoltságot okozott.

* Halogatta a parkolás ingyenessé tételét, arról végül a kormányfő intézkedett.

* Nem szervezte meg hatékonyan a fővárosi fenntartású idősotthonok védelmét, a Pesti úti idősotthonban legyengült, ellátatlan állapotban érte a lakókat a járvány. Az otthonban járvány idején bizonyíthatóan több napon át nem volt orvos.

Amire a legbüszkébb: rovarhotel, darázs-garázs...

“Rovarhoteleket, darázs-garázsokat és méhbarát kerteket kezdtünk el telepíteni a fővárosi közparkokba” – írja büszkén saját évértékelésében a polgármester.

Ez persze hasznos és fontos, de talán vannak ennél is fontosabb ügyek ma Budapesten…





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás