RETRO RÁDIÓ

„Itt fagyoskodunk, már két hete, nem tudunk normálisan tisztálkodni sem” – Jönnek a mínuszok, de nincs gáz a józsefvárosi bérházban





„Vagyunk vagy százan, és itt fagyoskodunk, mint a hajléktalanok” – mondta el a Metropolnak a Diószegi Sámuel utca 18. alatti bérház egyik lakója. Szeptember végén ugyanis az egész házban leállították a gázszolgáltatást egy szivárgás miatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.12.
VIII. kerület félnek a lakók a hidegtől

A lakók szerint a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak a felelőssége, hogy még a tél beállta előtt visszakaphassák a szolgáltatást - számolt be a hírről elsőként a hirnyolc.hu.

Azt mondták, hogy ez egy hosszú folyamat, akár 3-4 hónap is lehet, mire újra lesz gáz. Na, de most az ember addig mit csináljon, mindjárt itt a tél. Nem tudunk normálisan tisztálkodni, sem főzni, sem fűteni” – mondta egy neve elhallgatását kérő lakó.

A lakók tartanak a mínuszoktól Fotó: Metropol/KB

A lakók szerint fölösleges volt a gáz elzárása

„A földszint 5-ös lakásban szivárgott a gáz, azért zárták le a szolgáltatást. Egyszerűen meg lehetett volna oldani, ha a csonkot levágják és ledugaszolják, ahogyan kell, és akkor a többi lakónál nem kellett volna megszüntetni a gázszolgáltatást. Nem értjük, miért így intézte ezt a szolgáltató” – mondta a Metropolnak Szabó János.

A szakemberek éppen azon dolgoznak, hogy hozzáférjenek az üres lakásokban található gázórákhoz Fotó: Metropol/KB

Bűz és gázszag jött a pincéből már nyáron is

Már nyáron is gázszag jött fel a pincéből. Itt foltozgatni már nem lehet, évtizedek óta nem volt felújítva semmi. A pincébe sem lehet lemenni, mert soha nem volt kitakarítva. Olyan bűz árad belőle nyáron, hogy alig lehet megmaradni tőle. Ilyen körülmények között fizetünk 16–25 ezer forintot a lakás bérleti díjára” – panaszolta az egyik ott lakó hölgy.

Háromszoros lesz a villanyszámla

„Az önkormányzat rezsót és villanymelegítőt biztosított minden családnak” – ezt már Szabó János mesélte, aki beinvitált a lakásába is. „Na kérem, ezzel a kicsi villanyfűtőtesttel nem tudjuk felfűteni a lakást, csak a szobát, pedig hárman lakunk itt. 3,8-as a belmagasság. Normális körülmények között 22 ezer forintot fizetünk havonta a villanyfogyasztásért, most ez minimum a triplája lesz a rezsó és a villanyfűtőtest miatt.”

„15 évig vártunk arra, hogy zárat szereljenek a kapunkra”

„Amióta itt élek, 31 éve nem volt felújítva az épület” – mondta Szabó János, aki szerint azóta van rend a házban, amióta zárható lett a külső kapu.

„15 évet vártunk arra is, hogy az önkormányzat zárhatóvá tegye a kaput. Akkoriban napi 4-5 alkalommal hívtuk a rendőrséget, mert annyi drogos és mindenféle alak jött be randalírozni az udvarra. Az önkényes lakásfoglalók 10-15 lakásba beköltöztek. Évekbe telt, mire ki lehetett őket rakni, és utána az önkormányzat lefalazta az ajtókat és ablakokat. Most a gázfelújítási munkák során a gyorsszolgálatnak ki kell ütnie ezeket a falakat, hogy bejussanak, és nyomáspróbát végezhessenek azokban a lakásokban is, ahol azóta sem lakik senki.”

47 lakás található az épületben, ezek közül számos lakatlan és befalazott, így a felújítási munkálatok is tovább tartanak Fotó: Metropol/KB

A lakóknak nem szükséges kiköltözniük az önkormányzat szerint

A Józsefvárosi Önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben jelenleg a javítási munkák felmérése zajlik és ezzel egyidőben, a nyomáspróba időpontjának egyeztetése is folyik. Ha a nyomáspróba sikeres, a gázszolgáltatást – előreláthatóan négy lakás kivételével újraindítják. Az említett négy lakásban a gázszolgáltatás csak a javítási munkák után indulhat meg, ami hosszabb időt vehet igénybe. Az áramfogyasztásban keletkezett többlet kapcsán az önkormányzat azt mondta, hogy kompenzálják a lakóknak.

 





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás