RETRO RÁDIÓ

Íme a tökéletes házasság titka Pálúr János és Kornélia szerint: Szerelmünk első pillanatai az üzemanyagunk







Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.02.07.
Házasság Hete Arcai

A programok online térbe helyezésével idén sem kell elmaradjon a hagyományosan Valentin nap köré szervezett Házasság hete, amelynek idei Arcai: Pálúr János orgonaművész, a Zeneakadémia tanára és pedagógus felesége, Kornélia, egy budapesti református általános iskola igazgatóhelyettese.

Kéz a kézben (Fotó: Viviennaomi Photography )

Pálúr János és Kornélia 30 éve házasok, négy gyermekük közül a legidősebb már kirepült, és a következő is készülődik elhagyni a családi fészket. Ezerszer is igen! – ezt a mottót választotta a Pálúr házaspár, mi pedig arra kértük őket, osszák meg velünk tartós kapcsolatuk titkát. Megtudtuk, hogy ehhez nem árt, ha van szerelem, de e mellé tudatos döntésekre, az elköteleződést naponta megújító, egymásnak kimondott igenekre is szükség van.

30 éve került pecsét a kapcsolatukra (Fotó: Pálúr házaspár)

Az első pillantás

-19 éves voltam, amikor egy egyetemi nyári táborban megismertem Jánost. Akkor kezdtünk –még nem egymástól, csak – egymásról megtudni dolgokat. Orgonista egyetemi hallgatóként is ekkor láttam először, ahogyan a rá mind a mai napig jellemző szerénységgel és alázattal odaült egy kezdetleges hangszerhez az erdő közepén lévő táborban, és vállalta, hogy kíséri az énekeinket – emlékszik vissza Kornélia. János ugyancsak elevenen őrzi az első pillantás emlékét élete párjáról.

- Nekem az első pillanat Kornéliáról az, ahogy 150 embernek angol nyelvről fordít. Ahogyan első látásra felnéztem rá, ugyanúgy tudok most, 3 évtized múltán felnézni a feleségemre, négy gyermekünk édesanyjára, aki itthon és a hivatásában is csodálatra méltó mint tanár és igazgatóhelyettes is. Az első szerelem, az első pillantás meghatározza a mostani közös életünket.

Otthon egymással (Fotó: Viviennaomi Photography )

Életre szóló tartalék

A szocializmus idején az egyetemista fiatalok társaságát kereső János és Kornélia diák bibliaköri táborban való találkozása, az első közeledések és szavak után fél év múlva pecsételődött meg kapcsolatuk, amely azonban mindjárt az elején búcsúzással indult.

-Kornélia egy évre Amerikába ment tanulni. El kellett válnunk, mielőtt belevághattunk volna az ismerkedésbe, hogy levelezés útján egymástól tudjuk meg, milyen is a másik. Óriási próbakő volt ez a kettőnk kapcsolatában. Akkoriban ez teljes szeparációt jelentett, hiszen se mobil, se internet nem volt. Csak a levelezés maradt az egyetlen kommunikációs lehetőségünk. A távolság, a fizikai elszakítottság hozta meg mégis az életre szóló tartalékainkat, amelyekből most is tudunk táplálkozni – meséli János, akitől megkérdeztük, mit is jelent számára pontosan a házasság.

- Kölcsönös felelősségvállalás egymásért. Emlékszem az esküre, amit a templomban tettem, akkor én ott azt ígértem, hogy ezt a kedves lányt mindennel együtt el fogom fogadni. Ez egy döntés volt, ami után nem kell már totózni többet, hogy mi tetszik benne, és mi nem. Ettől persze még minden nap meg kell erősíteni ezt, és ezerszer is újra igent kell mondani egymásra. A házasságban tudjuk kibontakoztatni, ide lehet bevinni, a közös életünkbe a mi dolgainkat. Kornélia is hozzáteszi, az ő szemszögéből miért jó ez a kötelék.

Így indult... (Fotó: Pálúr házaspár)

Nincs B terv

- Egy nőnek szüksége van rá, hogy egyvalakinek ő legyen kizárólag és maradéktalanul fontos, ez olyan bensőséges, személyes és privát, amelyet csak teljes, élethosszig tartó elköteleződésben lehet megélni. Ahogy a Bibliában megfogalmazódik: kell egy „hozzáillő segítőtárs” a mindennapokra és a távlati dolgokban egyaránt. A házasság pecsét, bizonyosság, hitvallás a másik mellett, és a kitartás tulajdonképpen hűség saját szavamhoz is, hiszen én döntöttem a férjem mellett az esküvőnk alkalmával.

János még egy egyszerű és érthető magyarázattal is szolgál: nem bízzuk a véletlenre, a bizonytalanra a közös életünket.

-Egyikünknek sincs B terve. El kell tudni dönteni, mit akarok, kit választok, azután már csak ehhez kell tartani magunkat.

Harmóniára hangolva (Fotó: Viviennaomi Photography )

Harmóniára hangolni

Arra a felvetésünkre, hogy 30 év házasság után mit gondolnak arról, hogy sokan börtönként élik meg a házasság intézményét, János és Kornélia egybehangzó válaszokat ad.

-Ilyen alapon az élet bármilyen nagy ajándékát megélhetjük úgy, hogy az valami fajta limitáltságot jelent számunkra. Például egy gyermek óriási ajándék és örömforrás, ugyanakkor erősen „korlátozza” az édesanya mozgásterét, beszűkíti a szülei életét. Attól függ, hogyan állunk hozzá - ez emberi tulajdonság -, hajlamosak vagyunk így érezni, de együtt képesnek kell lennünk azon dolgozni, hogy ne így fogjuk fel, sem a gyermeket, sem a házasságot – fejti ki János, majd azzal folytatja, hogy leszögezi: természetesen náluk is vannak problémák, és nem egy valóságtól idegen rózsaszín ködben élnek.

- Minket sem kerülnek el a borús napok: az időhiány, az energiáinkat felőrlő, hétköznapi problémák, feloldandó ellentétek, de elszántan szeretnénk egymást harmóniára hangolni, a közös életünket, a házasságunkat határtalan lehetőségként megélni. Ahelyett, hogy úgy tekintenénk, hogy korlátok közt élünk, inkább a kibontakozás élményét, az egymásnak odaajándékozott szabadság lehetőségét fedezzük fel kapcsolatunkban. Kornélia úgy fogalmaz: a házasság lehetőség testi és lelki harmónia megélésére.

30 éve férj és feleség (Fotó: Viviennaomi Photography)

Ha akkor tetszett, ma miért ne?

- Attól leszünk jól, ha elégedettek vagyunk. Ha azt nézzük, mi nem adatott meg nekünk, akkor a világon minden börtönként tűnik fel az életünkben, és annak sem tudunk örülni, amink van, például a társunknak. A Pálúr házaspár azt vallja: jó onnan indulni, hogy van szerelem a kapcsolat elején, így könnyebb.

- Nem kell sok ahhoz, hogy életben tartsuk azt a tüzet, amit a szerelembeesés pillanataiban átéltünk. Szerelmünk első pillanataira való visszaemlékezés az üzemanyagunk. Magamat sem tagadom meg azzal, ha azt mondom: ha akkor tetszett, ma miért ne tetszene?

Könnyen felszítható a szerelem első pillanatainak tüze (Fotó: Viviennaomi Photography )

Itt „találkozhatunk” a 2021. év Arcaival

  • február 7-14. közötti Házasság Hete Programjai a https://hazassaghete.hu/ oldalról elérhetők. Pálúr Jánost és Kornéliát február 10-én 18 órától hallhatjuk, láthatjuk az Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal élő online közvetítésben a Házasság hete Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/hazassaghete/ A Házasság hete idei Arcai február 11-én 10:30 – 11:15 a Ki hogy oldja meg? Munka és család egyensúlya témakörben osztják meg tapasztalataikat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Család – Karrier – Egyensúly című konferenciáján, amelyet a www.haromkiralyfi.hu oldalon közvetítenek.
  •  

    Házasság Hete Mozgalom

    Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely minden évben Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe köré szerveződik. A házasság hetéhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, 4 kontinens 21 országában. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.





    Ezeket olvastad már?
    Magyar nők tízezrei voltak oda érte, nemcsak a hangja miatt – ma lenne 80 éves

    Magyar nők tízezrei voltak oda érte, nemcsak a hangja miatt – ma lenne 80 éves

    Fagyoskodni fogunk a héten, de van miért várni a hét végét

    Fagyoskodni fogunk a héten, de van miért várni a hét végét

    „Két vaginával születtem, de minden barátomnál a másikat használom, így ez nem megcsalás”

    „Két vaginával születtem, de minden barátomnál a másikat használom, így ez nem megcsalás”

    Anna csak ruhát szeretett volna a Shein-ről, azonban vér is járt a rendelése mellé – hátborzongató fotók!

    Anna csak ruhát szeretett volna a Shein-ről, azonban vér is járt a rendelése mellé – hátborzongató fotók!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás