Megindító fotót és történetet osztott meg a közösségi oldalán egy férfi. Bien Tibor nagymamája lakásába betörtek, és elvitték azt az imakönyvet, amiből az idős asszony rengeteget imádkozott, s amit a férfi a halála után megörökölt tőle.

„Az ékszerek pótolhatók, minden pótolható. Ez nem”

Felfoghatatlan, hogy mire képesek az emberek. A férfi a közösségi oldalán arról számolt be, hogy betörtek az elhunyt nagymamája lakásába, és az ékszerek s néhány más dolog mellett a féltve őrzött, nagymamájától örökölt imakönyvet is eltulajdonították. „De tegnap ez az »emlék« elveszett, köszönhetően egy vagy két, vagy kitudja hány »embernek«, akik betörtek a lakásba, és az ékszereken s pár dolgon kívül elvitték ezt az imakönyvet. Az ékszerek pótolhatók, minden pótolható. Ez nem” – írta Bien Tibor a Facebook-oldalára. Egyszerűen érthetetlen, hogy a betörőknek miért jut eszébe, egy nyilvánvalóan csak eszmei értékkel rendelkező családi ereklyét is elvinni az ékszerek mellett.

„Tegnap a múltam egy része elveszett”

A férfi nagymamája nagyon vallásos volt. Minden nap reggel, délben és este a foteljében ülve imádkozott, abból az imakönyvből, amit most elloptak. Az idős asszony nagyon sok mindent nem élt volna túl nélküle, a Gulágon három évet töltött, de a tífuszt és még megannyi mindent átvészelt a hit erejével. „Minden egyes nap. Hitt Istenben, és hiszem, hogy e hit nélkül nem élte volna túl az elhurcolást, a Gulágban töltött három évet, a tífuszt és megannyi mást, ami még az élete folyamán érte” – mesélte a férfi a Facebook-oldalán.

Csak az imakönyv kellett Tibornak, semmi más

Bien Tibor számára a könyv mindennél többet jelentett, ezért amikor nagymamája meghalt, nem kért semmi mást, csak azt, hogy amiből a nagymamája minden nap imádkozott, az az övé lehessen. Ráadásul ez több volt, mint egy imakönyv, ugyanis a nagymama nemcsak imádkozott belőle, hanem feljegyzéseket, emlékeket is őrzött benne, amit a saját kezével írt bele. „Az a kis imakönyv volt számomra ő maga, Klits Anna, amit itt hagyhatott emléknek” – írta szívszorító sorait a férfi.

Aki tud valamit a féltve őrzött ereklyéről, segítsen!

Bien Tibor az utolsó szalmaszálba kapaszkodva megosztott egy fotót a közösségi oldalán a könyvről, bízva abban, hogy hátha valaki tud valamit arról, hogy ez a régi, de fontos kincs hol lehet. A férfi abban is bízik, hogy hátha egyik ismerőse, aki szokott régiségek közelében megfordulni, talán szembetalálkozik vele. „1910-ben nyomtatták, körben réz kerete van, csattal zárható. Látszik rajta az elmúlt 112 év. A borító belső oldalán a nagymamám kézírásával, nevével” – írta le jobban a kinézetét Tibor. Segítsünk minél többen, hogy a férfi újra megtalálja a nagymamájától kapott értékes imakönyvet.