RETRO RÁDIÓ

Ilyen lesz a felfújt hőlégballon Budapesten





Elképesztő látvány, felfújták a 6000 légköbméteres hőlégballont, amely május 1-jén startol, amivel 150 méter magasságból csodálhatjuk majd Budapestet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.13.
XIV. kerület Liget Project

Látványos újdonsággal vagy ha úgy tetszik, régiséggel gazdagodik a Városliget, ahova május 1-jével visszatér a több mint 125 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő attrakció, a léghajózás ” – írja a Ripost.

A főváros fölé emelkedő ikonikus szerkezet, a Ballon Captif az 1896-os millenniumi ünnepségek idején egyszerre 12-14 utast röpített szinte hihetetlen, félezer méteres magasságba, naponta tucatnyiszor. A Városligetben rendezett Ezredéves Kiállításon a modern technikát a párizsi léghajós, Louis Godard kapitány működtette.

A ballon látványterve Forrás: Városliget Zrt.

A Liget Budapest Projekt keretében most egy másik francia cég, az Aérophile 6000 légköbméteres léghajójával ismételhető meg a rendkívüli kaland, igaz, ezúttal csak 150 méterre emelkedhetnek fel a vállalkozó kedvű utasok.

A millenniumi ünnepségek idején jóval kisebb volt a légiforgalom erre, most viszont pont a Ferihegy felé tartó repülőgépek útvonalát keresztezné egy fél kilométeres magasságba felbocsátott ballon. Közben a biztonsági előírások is sokat szigorodtak, de 150 méterről is egész Budapestet és környékét tökéletesen lehet majd látni − mondta el a Ripostnak a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta, hogy a biztonság a legfontosabb szempont volt a projekt kiírásánál és a megvalósító cég kiválasztásánál is:

Nem szerettük volna, hogy szerencsevadászok jelenjenek meg a Ligetben, és a nyertes cég komoly referenciákkal rendelkezett. Ráadásul az üzemeltető egy magyar cég, amely kiforrott és bizonyított francia technológiát alkalmaz.

Gyorgyevics Benedek Fotó: Bánkuti Sándor

A rendszer szélsebesség- és széliránymérővel, kupolanyomás-jelzővel, környezeti és belső hőmérsékletmérővel is rendelkezik, a hajó csak megfelelő időjárási körülmények között indul el. Elektromos hálózatról működik, de önálló áramfejlesztővel is rendelkezik. Alapjául az az Aero30NG típusú rendszer szolgál, amely jelenleg a világon a legelterjedtebb: a párizsi EuroDisney-től kezdve a kambodzsai Angkor Waton át a San Diego-i Safari Parkig mindenütt ilyent használnak.

A világon több mint száz ilyen ballont készítettünk, és még soha egyetlen eggyel sem volt probléma. Felhajtógáznak héliumot használunk, ami se nem gyúlékony, se nem robbanásveszélyes” – mondta el a Ripostnak Eric Bachelier, a gyártó cég projektvezetője.

A hőlégballon telepítésénél jelen volt Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. ügyvezető igazgatója, valamint Eric, a telepítést vezető francia cég képviselője Fotó: Bánkúti Sándor

Az üzemeltetésre a Városliget Zrt. 2020-ban írt ki nyílt pályázatot, amelyet a Ballon Kilátó Zrt. nyert el 10+5 éves időtartamra. Valójában egy kötött pályán mozgó hőlégballonról van szó, amely negyedóránként szállhat majd fel, fedélzetén 30 emberrel. 150 méteres maximális magasságát öt perc alatt éri el, ugyanennyi időt tölt el odafent, majd visszatér a földre.

Liget Budapest: Látványos újdonsággal gazdagodik a Városliget. Újjászületik a Ballon kilátó a parkban Fotó: Metropol/ B.S

Kiindulópontja a Mimóza-domb lesz, ahol eddig a sörsátor állt, annak elbontása után viszont a liget megújításának részeként teljes egészében rehabilitálták. Már maga a Városliget tervezője, Heinrich Nebbien is kilátófunkciót szánt ide. Bár az évtizedek során a terület ellaposodott, az ide kerülő ballonkilátó visszaidézi ezt a tervezői víziót és egyúttal emléket is állít a légi bemutatók két évszázados ligeti hagyományának.





Ezeket olvastad már?
Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Sokkoló, amit a bölcsődei dolgozók kapnak az újpesti városvezetéstől!

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Döbbenetes: 217 ember él egy házban ezen a bizarr településen

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Mennyire vagy művelt? 10-ből 9 ember nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Érdemes várni a tankolással: kedvező árváltozás érkezik a benzinkutakra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás