RETRO RÁDIÓ

Így változik az oltási terv, újabb információk az AstraZenecáról





„Az a legjobb vakcina, ami már a vállunkban van” — mondta György István, majd beszámolt a hatalmas oltási akcióról, ami a héten lesz.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.02.
védekezés

Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetjük a következő egy hét oltási programját.

Április 11-ére minden regisztrált kapja meg az első oltást

Remélhetőleg húsvétig mindenki beoltásra kerül, aki regisztrálva van — jelentette ki György István. 250 ezer kínai vakcinát kapunk a héten, ami nagyban növeli majd az oltás ütemét — tette hozzá. Az oltási munkacsoport vezetője elmondta: amellett, hogy harmadikok vagyunk az oltottságot tekintve, versenyt futunk az idővel. Rohamosan nő az aktív fertőzöttek és a kórházban lévők száma.

Az első oltás is jelentősen növeli a védettséget

Az szolgál a legjobban, ha van elég vakcina az országban, de lassan és kevés érkezik.

Heti oltási ütemterv

Jellemzően eltérnek a naptári héttől az oltási hetek, ezek szerdától szerdáig tartanak. Ma megkezdődött a vakcinák kiszállítása az oltópontokra és a háziorvoshoz. Első feladat a regisztrált idősek oltása, amire 3-féle vakcina áll rendelkezésre. Annyi vakcina eddig még nem került beoltásra, mint amennyi most a héten fog, ezen az oltási héten tehát több mint 520 ezer embert fognak beoltani — hangsúlyozta György István.

114 600 vakcina kerül kiszállításra

Országos átlagban kiszámolták, hogy praxisok arányában mennyi vakcina kell megyénként, tehát súlyozott arányban kapják majd a szállítmányokat.

Háziorvosok tehermentesítése — hatalmas oltási akció

A következő napokban tehermentesítik a háziorvosokat, így AstraZeneca vakcinából nem kell oltaniuk, azaz a 60 év alatti krónikus betegeket nem ők oltják innentől. 74 000 adag vakcinát szállítanak a kórházi oltópontokra. 74 ezer személy kap majd sms-t oltásértesítésre. 102 kórházban zajlik majd az oltási akció.

Akkor tudjuk beoltani őket, ha el is jönnek” — emelte ki György István.

„Az a legjobb vakcina, ami már a vállunkban van” — tette hozzá a területi közigazgatásért felelős államtitkár.

Új utazási rendelkezések

Kiss Róbert elmondta, hogy új rendelkezések léptek életbe a külföldi utazások esetében, főleg az üzleti célokat tekintve. Minden beérkező ember automatikusan hatósági házi karanténba kerül. Kivételt az uniós utak és az Egyesült Királyságba képező utak képeznek. Az is mentesül a karantén alól, aki az USA-ból, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Izrael, Indonézia, Korea, Szingapúr, Törökország és Ukrajna felől érkezik.

Magánrendezvény

Egy budapesti étteremben 21 emberrel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek, akik többek közt maszkot sem viseltek.

16 éves fiatal is elhunyt

Magyarországon az eddigi legfiatalabb koronavírusos beteg hunyt el, a fiatal egy súlyos alapbetegséggel is küzdött — számolt be a szörnyű hírről Müller Cecília.

100 ezer első komponensű és 116 ezer második komponensű vakcina érkezik

Mindegyik oltóanyag hatásos olyan szempontból, hogy a kórházba kerülés esélyét csökkenti, valamennyi oltóanyag megvéd a súlyos lefolyástól — mondta Müller Cecília.

5 dél-afrikai mutáns vírus is megjelent Magyarországon

Valószínűleg a brit mutáns okozza a mostani felfutást. A dél-afrikai mutánst már 5 esetben azonosították — mondta a tiszti főorvos. Ezek mind arról tájékoztatnak minket, hogy egyre több fertőzöttre kell számítani — tette hozzá.

Egyre több a pozitív adat a vakcinákkal kapcsolatban

„A 80 év feletti korosztályban 3 hét után már 80 százalék feletti hatékonyságot mértek az AstraZeneca esetében.”

Izraelben január második felétől jelentősen csökkent a fertőzés jelenléte, ott a lakosság nagy része már át lett oltva, ezek az adatok tehát összefüggnek.

„Ez a vakcina is rendkívül reménykeltő”

A Johnson és Johnson és a Janssen-vakcinával kapcsolatban az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyására várnak — mondta Müller Cecília. Az USA-ban beoltott betegek esetében 86 százalékos védettséget adott a súlyos fertőzésekkel szemben az érintett vakcina. 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását. Ez a vakcina is rendkívül reménykeltő.





Ezeket olvastad már?
Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" -  számos hiedelem kötődik április 24-hez

Ma "szabadon garázdálkodhatnak a boszorkányok" - számos hiedelem kötődik április 24-hez

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Szörnyű ami ránk vár: brutális időjárás közelít az ország felé

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Gyűlöletháborút folytat a baloldal: több kerületben is módszeresen letépik a Fidesz plakátjait

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás