RETRO RÁDIÓ

Így ünneplik Európában a húsvétot a koronavírus árnyékában – körkép





Az idei húsvétra is a távolságtartás lesz leginkább a jellemző. A koronavírus-helyzet miatt több országban szigorú intézkedések mellett ünnepelhetnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.01.
szigorú korlátozások

A gyorsabban terjedő és súlyosabb betegséglefolyást okozó brit vírusvariáns dominánssá vált Európában, ami robbanásszerű harmadik hullámot eredményezett. A járványgörbe csúcspontját még nem érték el azok az országok, ahol az átoltottság alacsony. A kontinens továbbra is versenyt fut az idővel.

Szigorítás Bécsben

Bécsben április 11-éig meghosszabbítják az eredetileg hatnaposra tervezett, a koronavírus-járvány miatt elrendelt húsvéti zárlatot – jelentette be Michael Ludwig polgármester. Ennek megfelelően nagycsütörtökön – az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és gyógyszertárak kivételével – újra bezárnak az üzletek, a fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok. Zárt térben kötelező az FFP2-es maszk, a jelenlegi éjszakai kijárási korlátozás helyett pedig újra 24 órás korlátozás lép életbe.

(Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

Teljes zárlat Szlovéniában

A szlovén kormány április 1-től 11-ig teljes zárlatot rendelt el az országban: lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, és az iskoláknak ismét online oktatásra kell átállniuk. Korlátozzák a tömegközlekedést és hétvégi menetrendet vezetnek be. A legtöbb üzletnek be kell zárnia, a vállalatoknak és az intézményeknek pedig távmunkára kell átállniuk. Egyedül húsvét vasárnapján lesznek enyhítések. Aznap feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat, és engedélyezik a családi összejöveteleket, de csak legfeljebb öt felnőttig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel.

Behúzzák a vészféket Németországban

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerint a brit vírusváltozat szétterjedése miatt most az a legfontosabb, hogy két hétre a társadalmi és gazdasági élet minél több területét leállítsák. A szövetségi kormány szerint kijárási korlátozásokat kellene elrendelni az esti és éjszakai órákra, mert a magán-összejöveteleken a legnagyobb a vírus továbbadásának veszélye. A vészfékrendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második járványhullám enyhülése révén március elején felfüggesztett korlátozásokat.

(Fotó: AFP)

Csúcson van a járvány Lengyelországban

Lengyelországban hazánkhoz hasonlóan épp a napokban tetőzik a járvány. Nagyon sok a beteg, egy hét alatt több mint ötezerrel nőtt a kórházban kezeltek száma, jelenleg 30 ezren szorulnak ellátásra, közülük 3 ezren vannak lélegeztetőgépen. A varsói katonai kórház igazgatója, Grzegorz Gielerak professzor szerint a lakosság nyáron érheti el a nyájimmunitást, így addig kerülni kell a személyes találkozásokat.

(Fotó: AFP)

Otthon ünnepelnek a litvánok

A litván kormány április végéig meghosszabbította a 2020 vége óta hatályban lévő karantént, és utazási tilalmat vezetett be húsvétra. Az intézkedés értelmében a litvánok csak nyomós indokkal hagyhatják el a lakhelyük szerinti településeket. Ingrida Simonyte miniszterelnök felszólította az ország lakosságát, hogy otthon ünnepelje a húsvétot.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Orbán Viktor profilt változtatott a Facebookon

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Fejlemény az Andrássy úti Louis Vuitton üzlet kirablásának ügyében

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás