RETRO RÁDIÓ

Így számolhatjuk fel az illegális szemétlerakókat - Videó!





A szemét sajnos hazánkban is óriási méreteket ölt, ezért fontos, hogy tegyünk a tiszta környezetért, amiben a Hulladékvadász lehet a legnagyobb segítségünkre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.27.
veszélyes hulladék környezet hulladék

Bárki könnyedén tehet a szemétmentes környezetért. Ehhez nem kell mást tennie, csak felkeresni a Hulladékvadász applikációt, ahol a lerakóhely megadásával segíthet felszámolni az illegális hulladékot. A Metropol elkísérte a Hulladékvadász járőröket egyik akciójukra.

A Hulladékvadász névre keresztelt civil kezdeményezés öt éve indult útnak, azzal a céllal, hogy lehetőséget adjunk az embereknek, hogy tudjanak tenni a tiszta környezetük megoldásáért – kezdte lapunknak Szebenyi Péter Kond környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány kuratóriumának elnöke. Majd hozzátette: hulladékvadász a legapróbb önkéntes, ez a mottónk. Fontos, hogy az emberek már egy bejelentéssel is tudnak tenni a környezetért – jelentette ki a szakember.

Folyamatos a fejlődés

A tevékenység magába foglal egy alapítványt is ahol 5-10 ember tevékenykedik. Több önkéntes programot is indítanak a szervezők legyen szó faültetésről vagy szemétszedésről. – A mostani fejlesztéseknek köszönhetően, bárki a regisztrálást követően bejelentheti az applikáción vagy az oldalunkon, ha hulladékot észlel és nyomon is kísérheti a szemét eltakarításának lépéseit – mesélte Péter. Hozzátette: akár kezébe is veheti a bejelentésének a megoldását, adományokat gyűjthet a területek takarítására.

Megtudtuk, hogy a fejlesztés egy következő lépcsőfokra érkezett, ahol egy hulladékhő-térképpel kibővített rendszer által, láthatóak a magyarországi gócpontok, ahol a leggyakoribbak a hulladéklerakások.

A hulladékvadász járőrszolgálatnak kiemelt feladata az, hogy a Pest megyéből beérkező bejelentéseket felmérjük. Jelenleg Csömör és Kistarcsa határában egy bejelentett illegális hulladék lerakatott ellenőrzünk. Ilyenkor a helyszínen monitorozzuk és felmérjük a lerakatokat, hogy ténylegesen annyi hulladék van e ott, ami a bejelentésben szerepel, majd továbbítjuk az illetékes önkormányzatoknak – ismertette a folyamatot a szakember. – Itt most 3-5 köbméter hulladék lehet, ami elszállításnál egy akkora konténernél 50 ezer forintot jelent plusz a munkadíj. Ezt sajnos sokan nem is kalkulálják bele, hogy pénzbe kerül a szemét elszállítása. Ha viszont magánterületre történik a hulladéklerakása, akkor annak eltávolításáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

A járőrözést egy elektromos autóval végzik az önkéntesek, hogy a levegőt se szennyezzék. – Ha elegendő támogatásokat kapunk, akkor a megfelelő engedélyek birtokában 1-2 köbméter hulladékot eltudunk szállítani az autónkkal – mondta Péter. Majd kijelentette. – Az utóbbi öt évben a Hulladékvadász-mozgalom lett Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalma. Nagyjából 5500 bejelentésnél tartunk már és ebből közel 3000 bejelentés a mi közbenjárásunkkal a hulladékot az adott területről elszállították.

Szigorodik a büntetés

A hulladékvadászok célja, hogy az emberek elgondolkodjanak, hogy tényleg megéri-e lerakni a természetben a szemetet, amellyel többek között azt is kockáztatják, hogy megbüntetik őket. Jelenleg akár maximum 150 ezer forintos szabálysértési bírság szabható ki szemetelésért, de akár bűncselekménynek is minősíthetik a közeljövőben az illegális hulladéklerakásokat.

Egységben az erő

Októberben elindult az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett „Tisztítsuk meg az országot” program, amelyhez a Hulladékvadász is csatlakozott. – A kezdetektől szoros együttműködésben állunk az ITM-el. Egymást segítve, több illegális szemétlerakót is sikerült már felszámolni – mondta Szebenyi Péter Kond.





Ezeket olvastad már?
 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás