RETRO RÁDIÓ

Így készüljünk a karanténra - ezeket érdemes előre beszerezni





A fertőzöttek száma szinte minden nap csúcsot dönt, és egyre többen kerülnek karanténba, hogy otthon lábadozzanak. A veszélyhelyzet újbóli kihirdetésével érdemes előre felkészülni egy esetleges házi karanténra. A Metropol utánajárt, mit érdemes beszerezni, és milyen óvintézkedéseket kell megtennünk, ha megfertőződünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.18.
karantén készüljünk fel

A boltokban nem lesz áruhiány, úgyhogy nem kell kétségbeesett felvásárlásba kezdenünk - az persze sose baj, ha van otthon két hétre elég tartós élelmiszer.

A C- és D-vitamin a legfontosabb

A Metropolnak Dr. Bense Tamás családorvos mondta el, milyen vitaminokat és nyomelemeket érdemes előre beszerezni. De mindegyik segíthet a megelőzésben is. – Minden vitamin rendkívül fontos, de a C-vitamin és D-vitamin, a nyomelemek közül pedig a cink és a szelén elmaradhatatlan. Ezeket akár jó előre érdemes beszerezni a patikából. Az adagolásukról azonban mindenképpen egyeztessünk a családorvossal. Miután átestünk a betegségen rendkívül fontos, hogy folyamatosan szedjünk olyan multivitamint, amit előzőleg megbeszéltünk a háziorvossal. A koronavírus lefolyása után ugyanis még akár négy-hat hétig levertek, fáradékonyak lehetünk. Ahhoz pedig, hogy visszanyerjük, az erőnket fontos a rendszeres vitaminpótlás.

A legnagyobb veszélyben a második hullám alatt is az idősek és krónikus betegek vannak. Számukra a legokosabb, ha minél kevesebb emberrel érintkeznek és fokozottan ügyelnek a szabályok betartására. A járvány azonban senkit nem kímél, az egészséges fiatal szervezeteket is ledöntheti a lábáról, ám számukra a legtöbb esetben elég, ha házikaranténba vonulnak és megvárják míg tüneteik enyhülnek.

Fotó:MTI/Komka Péter

Tünetek, melyek miatt azonnal hívjunk segítséget

Dr. Bense Tamás elmondta, ha úgy véljük, hogy koronavírus-fertőzöttek vagyunk, vagy már tudjuk, hogy elkaptuk a betegséget és a tünetek súlyosbodnak, telefonon hívjuk a háziorvost. – Sokan vannak, akiknek a tünetei nem olyan súlyosak, hogy kórházi ápolásra szoruljanak. Nekik viszont fokozottan figyelni kell saját egészségi állapotukat, és ha romlást éreznek, azonnal hívják a háziorvost – mondta a családorvos.

  • Ha nehézlégzésünk van vagy fokozódik,
  • a tartósan magas láz nem csillapodik három nap után,
  • köhögési rohamaink vannak, amelyektől se nappal, se éjszaka nem bírunk aludni,
  • újabb, korábban nem tapaszt tünetek megjelenése, mint a hányás, hasi fájdalom: azonnal hívjuk a háziorvost, aki majd mérlegeli a további tennivalókat.
  • C-Vitamin:

  • A C-Vitamin vagyis az aszkorbinsav fokozza az immunrendszer működését
  • Növeli a fehérvérsejtek számát és működését, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal
  • Nagy mértékben csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit
  • Antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától is – mondta Bense Tamás.
  • D-Vitamin:

  • Segíti az immunrendszer működését és a kalcium beépülését a csontokba, fogakba
  • Hiánya esetén a fehérvérsejtek egyes fajtái, amelyek felelősek a baktériumok, illetve a vírusok elpusztításáért nem működnek megfelelően, így legyengül a szervezetünk
  • Betegségektől is megóvhat: daganatos megbetegedéseknek, a sclerosis multiplexnek, a magas vérnyomásnak és a szívinfarktusnak is alacsonyabb a kockázata ha rendszeresen szedjük a vitamint – tette hozzá Dr. Bense Tamás.
  • Fotó: Shutterstock

    Nyomelemek: Cink és Szelén

    A cink és a szelén is segítik a sejtek ellenállóképességének növelését, ami a koronavírus fertőzés előtt, alatt és után is nagyon fontos - mondta Bense Tamás, aki hangsúlyozta, mielőtt elkezdjük szedni ezeket, egyeztessünk a családorovossal. – Szelént és a cinket főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek, a tejtermékek. Fontos, hogy mindkettőt csak orvosi utasításra vagy a családorvos engedélyével kezdjük el szedni.

    Mit tegyünk, ha otthon koronás beteget ápolunk, de mi nem vagyunk betegek:

  • Mindenképpen izolálja magát a beteg
  • Ha lehet, legyen külön szobánk, ha ez nem megoldható, akkor is próbálkozzunk a minél hatékonyabb izolációval és tartsuk be a higiéniás előírásokat (kézmosás, zsebkendőbe köhögés, tüsszentés, távolságtartás)
  • Az ételt külön szobában egye a beteg, vagy más időpontban, mint a többiek
  • Használjunk külön fürdőszobát. Ha ez nem lehetséges, állítsunk fel sorrendet, hogy a családban ki mikor használja a közös helyiségeket. A beteg legyen az utolsó, utána alapos fertőtlenítés szükséges.
  • A beteg ruháit, törölközőit, ágyneműit gyűjtsük külön, 48 óráig legyenek egy zsákban, csak ez után mossuk ki, lehetőleg 60 vagy annál magasabb hőfokon
  • A beteg hordjon otthon is maszkot, ha kilép az izolált szobából
  • Szellőztessünk gyakran abban a szobában ahol a beteg tartózkodik
  • Fertőtlenítő kendővel vagy kesztyűvel fogjuk meg azokat a tárgyakat amihez a beteg hozzáért, minden felületet gyakran takarítsunk
  • Ha módunkban áll, a beteg külön evőeszközeit, tányérját mosogatógépben mosogassuk el, úgy, hogy csak az övéi vannak benne. Ha nincs mosogatógép, akkor a kézi mosásnál használjunk kesztyűt és az edényeket egy mások által nem használt konyharuhával töröljük át. A beteg csak ezeket az eszközöket használja.
  • A szemét dupla zsákba! Minden olyan szemetet, használt papírzsebkendőt vagy maszkot, amivel a beteg érintkezett, műanyag szemeteszsákba kell dobni, később, ha megtelt lezárni és az egészet egy újabb zsákba kell helyezni. Ekkor kidobhatjuk a kommunális hulladék közé, de utána mossunk kezet!
  • Fotó: Nógrád Megyei Hírlap

     





    Ezeket olvastad már?
    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    "Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

    "Ha a kutyádat beengeded a kertbe, nem fogod többé látni" - méreggel fenyegetnek Rákosmentén

    Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

    Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

    „A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

    „A szívem szakadt meg a kislányért” – drámai részletek derültek ki csepeli emeletes ház ablakából kizuhant 3 éves kisgyermek balesetéről

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás