RETRO RÁDIÓ

Így karácsonyoznak az orvosok és az ápolók





Ki ablakon átadott ajándékokkal kedveskedik, ki szabadtéren találkozik családtagjaival, de sokan a kórházban töltik a szeretet ünnepét. A járvány miatt az egészségügyi dolgozók karácsonya is más lesz, mint eddig.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.21.
Karácsony a járvány idején

Negatív teszttel, maszkban látogatjuk meg a szűk családot

Dr. Kőnig Róbert, az Új Szent János Kórház gyermeksebésze a háromnapos ünnepből két napot is dolgozni fog. - Egy napot a kórházban dolgozom, és itthonról is telefonos ügyeletben leszek, akárcsak január elsején. Ennek ellenére így is nagyon készülünk a párommal az ünnepekre, hiszen a kétéves kislányomnak most lesz az első igazi karácsonya. Abban a korban van, hogy már ő is érzékeli és látja, hogy ezek a napok mások, mint a többi.

Olvasói fotó

A járvány miatt, azonban a Kőnig családnál is másképp zajlik majd a szeretet ünnepe. - A nagy rokonság nem fog összegyűlni egyszerre úgy, mint minden évben. Csak a szűk családot fogjuk meglátogatni, de őket is kizárólag negatív koronavírus-teszttel, amit előtte megcsináltatunk. Az édesanyámék önkéntes karanténban vannak, mert a veszélyeztetett korosztályba tartoznak, ezért hozzájuk csak egy kis időre, maszkban fogunk majd benézni, és a szoba két sarkában ülve fogunk néhány szót váltani puszik és ölelések nélkül - mesélte a szakember, aki mindenkit arra kér: karácsonykor is tartsák be az előírásokat.

- Én bizakodó vagyok, kevesebb áll előttünk, mint mögöttünk. Hamarosan tényleg véget érhet a járvány, ehhez viszont az kell, hogy az ünnepek alatt is fegyelmezettek maradjunk. Mellőzük a nagy összejöveteleket.

Ablakon át adjuk majd be az ajándékokat

Dr. Bense Tamás háziorvos 24-én és 26-án is rendelni fog, akárcsak a család másik három orvosa. - Rendhagyó karácsonyra készülünk. Nem fogunk együtt ünnepelni, mert a családban több orvos és egy 94 éves dédnagymama is van, akit nagyon féltünk. Azt találtuk ki, hogy a feleségem megfőzi mindenkinek a karácsonyi menüt, amit az ajándékokkal együtt az ablakon át adunk majd be a gyerekeinknek, unokáknak és dédinek is - kezdte az orvos, akik közös családi imával és énekléssel is készülnek.

- A feleségemmel kettesben töltjük meg az ünnepeket, de megbeszéltük a többiekkel, hogy szenteste 6 órakor mindenki megáll a saját karácsonyfája előtt és imádkozik meg énekel, majd felhívjuk egymást videóban, és így nyitjuk ki az ajándékokat. Azután pedig elfogyasztjuk a finom vacsorát. A nejem ilyenkor mindig a kedvenceimmel készül. Lesz halászlé, habos krumplipüré, rántott hal, mákos guba és töltött káposzta. Bár folyton diétázom, az évek alatt kitapasztaltam, hogyha mindenből egy kicsit eszem, nem kell az ünnepek után szenvednem a plusz kilók leadásával - mondta Bense, aki azt tanácsolja: csak az egy háztartásban élők töltsék együtt ezt az időszakot, és az unokák semmiképp ne látogassák meg a nagyszülőket.

A kórházban töltöm a karácsonyt

Tóth Enikő az egyik fővárosi kórház koronavírus osztályán dolgozik. Idén ő munkával tölti majd a karácsonyt. - Általában egy napot szoktam dolgozni karácsonykor, a többit a szüleimnél vidéken töltöm. Most viszont nem utazom haza, mert mindketten hetven felettiek és édesapám szívproblémákkal is küzd. Egyedül pedig nem szívesen ünnepelnék, ezért bevállaltam mind a három napot a kórházba. Beteg sajnos van bőven, így legalább tudok rajtuk segíteni és hasznosan töltöm majd a karácsonyt. Nem lesz időm azon gondolkodni mennyire hiányoznak a szeretteim, a családos kollégák pedig tudnak otthon ünnepelni - mondta az ápoló, aki reméli az Újévre már haza tud utazni.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

- A két ünnep között és szilveszterkor nem dolgozom, így ha negatív lesz a PCR tesztem, meglátogatom a szüleimet. Azt tervezzük, hogy majd jól felöltözünk és a teraszon váltunk pár szót.

 





Ezeket olvastad már?
Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

Betörte a medve az emberekkel teli autó szélvédőjét, döbbenet, ami utána történt – Videó

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Gyurcsány, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

Kapuzárási pánik? Karácsony Gergely elismerte, hibázott

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Brutális baleset a Határ úton: taxisba csapódott egy kocsi a felüljárón, ez történt az utassal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás