RETRO RÁDIÓ

Karácsonykor többet vásárolunk majd, de kevesebb embernek





A járvány miatt sem költünk kevesebbet a karácsonyi ajándékokra, sőt idén átlagosan a magyarok 52 300 Ft fordítanak majd ezekre. Az előző évekhez képest ez 8 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor kevesebb szerettünknek veszünk idén ajándékot.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.26.
ünnepi készülődés

A járvány ellenére idén sem tervezünk kevesebb pénzt fordítani a karácsonyi ajándékokra. Átlagosan 8 százalékkal többet tervezünk majd költeni a fa alatti csomagokra - derül ki az Árukereső.hu és a GKI Digital felméréséből.

Nem akarjuk, hogy az ünnepekre is hatással legyen a vírus

- Nálunk mindenki ajándékoz mindenkinek. A nagyszülőkkel szoktunk ilyenkor összegyűlni, reméljük erre idén is lesz lehetőségünk. A családunknak sem volt könnyű ez az év, nem akarjuk, hogy az ünnepekre is hatással legyen a vírus, ezért ha lehetséges, szeretnénk a megszokott módon karácsonyozni majd. Megbeszéltük viszont, hogy most egy kicsit kevesebbet fordítunk az ajándékokra, igyekszünk takarékoskodni. Mi a férjemmel nagyjából 50 ezret szánunk mindenre - mesélte a 45 éves Mariann.

Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs

A nyaralásra és fesztiválra szánt pénzt költik ajándékokra

A 36 éves Péter két kislány büszke édesapja, és keresztgyerekei is vannak. Mint minden évben, idén is készül nekik ajándékokkal. - A felnőttek nem szoktak a családunkban megajándékozni egymást, de a gyerekek mindig kapnak valamit. Négy gyermek van a családban, mindegyiknek nagyjából 10-15 ezer forintért szoktunk vásárolni. Szerencsére nekem és a feleségemnek is megmaradt a munkánk, így az anyagiak nem jelentenek gondot, sőt még spórolni is fogunk. Idén csak nyáron tudtunk egy hetet belföldön nyaralni, így a nyaralásra szánt pénzből fizetünk majd minden karácsonyi kiadást - mondta a Metropolnak a családapa.

A 20 éves Réka is többet szán idén az ajándékokra, hiszen a korlátozások miatt kevesebbett járt el szórakozni. - Egyetemre járok és mellette mindig szoktam végezni valamilyen diákmunkát. Otthon lakom, így a fizetésemből tudok spórolni a nyári fesztiválokra, koncertekre. Idén a legtöbb ilyen elmaradt, jóval kevesebbet is voltam bulizni, most pedig már egyáltalán nem lehet hova menni. A jó oldala, hogy több pénzem maradt, így nagyobb értékben veszek majd a szüleimnek és a barátaimnak ajándékot.

Kevesebb szerettünket ajándékozzuk meg

A felmérés szerint míg tavaly egy személy átlagosan 8 embert ajándékozott meg, ez a szám a vírus miatt idén 5-6 főre korlátozódik.

- Minden évben szoktunk egy baráti karácsonyi bulit is tartani páran, ahol mindenki vesz vagy készít a másiknak egy kis apróságot. A járvány miatt úgy döntöttünk, most nem tartjuk ezt meg, így csak a családban fogok ajándékozni a szüleimmel, tesómmal és a nagyszüleimmel - magyarázta a 19 éves Betti.

- Nálunk az a szokás, hogy egy évben egyszer, karácsonykor az egész rokonság összegyűlik, unokatesókkal és nagynénikkel, nagybácsikkal együtt, a családok pedig megajándékozzák egymást. Ez most elmarad, így csak a gyerekekkel és, ha lehet, a nagyszülőkkel fogunk ünnepelni. Nem is kell csak 5 ajándékot vennünk - tette hozzá a 30 éves Tímea.

A legnépszerűbb ajándékok

  • ruha (51 százalék)
  • játék (40 százalék)
  • kozmetikumok (33 százalék)
  • elektronikai cikkek (30 százalék)




  • Ezeket olvastad már?
    Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

    Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

    Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

    Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

    Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

    Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

    A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

    A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás