RETRO RÁDIÓ

Rémisztő felfedezés: súlyos gondokról árulkodhat a horkolás





Nemcsak kapcsolatromboló mellékhatásai lehetnek az éjszakák csendjét felverő horkantásoknak – egészségügyi veszélyeket is előre jelezhet!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.13.
rák

Vészjósló eredményeket hozott egy svéd kutatás: az Uppsalai Egyetem szakértői szerint a rendszeres éjszakai horkolás a rák előszobája lehet. A kutatók szerint az összefüggést nem a túlsúly vagy az egészségtelenebb életmód jelenti, hanem az éjszakánként jelentkező oxigénhiányos állapot – írja a Daily Mail.

 

Fotó: Shutterstock

A tanulmány eredményeit egy barcelonai konferencián mutatták be a kutatók, amely során 4200 ember alvási szokásait és esetleg kialakuló daganatos megbetegedéseit vizsgálták – és az alanyok felénél az elkövetkező öt évben jelentkezett a rák.

A dr. Andreas Palm vezette kutatás során két különböző szempont szerint értékelték a résztvevőket. Az első mérce az alvási időszak alatt jelentkező légzési zavarokat vette górcső alá, és ez alapján kapott minden alany egy pontszámot az úgynevezett apnoe-hypopnoe indexen (AHI), amely egy, az alvásfüggő légzészavarok súlyossági fokának megítélésére szolgáló mérőszám. A másik vizsgálati mátrix pedig az oxigéndeszaturációs index volt (ODI), amely során azt figyelték meg, hányszor esik a vérben található oxigénszint legalább tíz másodpercig három százalékkal lejjebb minden átaludt órában.

Az eredményekből az derült ki, hogy a rákbeteg alanyok esetében sokkal többször szakad meg az alvásfolytonosság – és ez visszafelé is igaz. A rákra hajlamosak körében ugyanis 32 volt az AHI átlagértéke, szemben a daganatos betegségeket csak hírből ismerők 30 pontjával, míg az ODI-juk 28 pontot ért el, két ponttal többet, mint a nem rákos alanyok esetében. A megfigyelések szerint az oxigénszint esése különösen jelentős volt a tüdő-, prosztata- és bőrrákosok körében.

Dr. Palm szerint nagyon fontos felfedezéseket tettek a kutatás során, de a munka még nem érhet itt véget: a felmérés során az alanyok fizikai aktivitását például nem vették figyelembe, amely tovább árnyalhatja még a képet. A horkolás ugyanis jóval gyakrabban jelentkezik túlsúlyos emberek körében, de a dohányzók és a sportolást hanyagolók is felettébb hajlamosak rá.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás