RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen, ezt tudja Alíz, a robotkutya - Videó





Magyarországra érkezett a Boston Dynamics 22 millió forint értékű robotkutyája Alíz. A Metropol újságírója részt vett Alíz első nyilvános „sétáltatásán”.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.15.
robotkutya a jövő csodái

A találmány forradalmasíthatja az ipari és katasztrófavédelmi munkákat, ugyanis akár automatizált feladatokat is képes ellátni és olyan körülményeket is kibír, amiket az emberek nem.

Alíz egy méter hosszú és több mint 30 kilogramm súlyú robotkutyája képes akár 6 km/h-ás sebességgel haladni, nem retten vissza a lépcsőtől sem, sőt még akár az ajtót is kitudja nyitni maga előtt. Kameráival 360 fokban képes látni a környezetét és hatékonyan tud dolgozni radioaktív sugárzással szennyezett légkörben. A cserélhető akkumulátorával 90 percig képes működni zavartalanul, ezután pedig mintha ha csak lefeküdne aludni, a hasára fekszik.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Egyszerű a kezelése

„Az irányító elrendezése ugyanolyan, mint egy x-box kontrollernek. Lényegében, aki már fogott bármilyen vezérlőt a kezében, annak nem kerülne nehezébe pár perc alatt a kutya irányításának megtanulása - osztotta meg lapunkkal Tóth Viktor.

A technikus a Metropol részére külön bemutatta, hogy milyen módon lehet a robotkutyát irányítani, valamint hogy hogyan lehet akár automatizált feladatokra is rábírni a jószágot.

”Vannak QR kódokkal ellátott lapok amelyeket, hogyha kihelyezünk Alíz környezetébe, akkor érzékeli ezeket, és az ahhoz kapcsolódó, beprogramozott mozgást csinálja végig. Ezáltal a robot-kutyák ipari közegekben nagyon hatékonyak, monoton munkák végzésére alkalmasak, de ha manuálisan irányítjuk, akkor nagyon jó a környezet feltérképezéséhez is. Be tud menni olyan helyekre, ahova az ember nem. A többi között egy épületbe, ahol megmérheti a mérges gáz szintjét, ami rá nem veszélyes„ - tájékoztatott.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Emberi irányítás sincs szüksége a feladataihoz

Ha a programozás és a QR-kódok jól vannak elhelyezve, önállóan is képes a munkavégzésre. Ijesztő ám érdekes tény, hogy ha Alízra egy robotikus kart is rászerelnek, akár az ajtót is kitudja nyitni segítség nélkül - reméljük legalább kopog előtte. -

- A kiegészítő kar majdnem ugyanolyan árban van, mint maga a gép. Ez nem egy kis kedvenc, hanem egy intuitív robot, aki különleges feladatokra képes - mondta el Viktor.

A jövőben ellepik majd a robotok a piacot

A szerkezet megvásárlással a cég szeretné megtapasztalni mi mindenre is képes a négylábú , és milyen felhasználási módjai lehetnek. Ezután kezdené meg az értékesítését.

”Az Alza mindenképpen úgy gondolja, hogy képviselni szeretné a jövőbeli robotok értékesítését, több robotikával foglalkozó céggel is felvettük a kapcsolatot„ - mondta el Takács Csaba a cég igazgatója.

Kutyák után emberszerű robotok

A Boston Dynamics-nél nem csak robotkutyák kivitelezésével foglalkoznak, ők fejlesztik az Atlas típusú humanoid droidokat is, akikről rengeteg videó kering az interneten. Zenére táncolnak vagy éppen más emberekre jellemző tevékenységet próbálnak meg véghez vinni. Ezek az emberszerű ciber-lények másfél méter nagyságúak és 80 kilogramm a tömegük. Kialakításuk lehetővé teszi, hogy bukfencet lejtsenek vagy éppen leguggoljanak, hogyha arra programozzák be őket. Mintha csak az „Én a robot” című filmből szökött volna meg.

Magyarország élen jár a robotikában

Nem rég a Metropol is beszámolt arról a 11 éves kisfiúról Komáromi Zsomborról, aki két társával együtt szumó-robot programozó nemzetközi versenyeken vett részt Kínában és az 5.-6. helyen végzett. Példájával megmutatta, hogy a hazai iskolákban a robotika oktatásának színvonala évről évre fejlődik. Ha így haladnak, pár év múlva már az ő általuk készített robotokról fogunk tudni írni.

Alíz első nyilvános szerepléséről a Metropol Facebook-oldalán élőben közvetítettünk, ha esetleg lemaradtál róla, itt tekintheted meg:

Ebben a videóban pedig az Atlas robotot láthatjuk, aki úgy tűnik még jobban is táncol a legtöbb embernél.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás