RETRO RÁDIÓ

Felkavaró látvány! Zombivá vált emberek fetrengenek a fővárosban - mellbevágó fotók!





A Metropol sem sejtette, milyen megdöbbentő dolgokra derül fény, amikor utánajárt a budapesti „herbálhelyzetnek”.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.20.
brutális látvány

Egyre gyakrabban látni a főváros utcáin zavaros tekintetű, néha hangoskodó, néha magukban beszélő embereket. A „herbál” miatt zombiként kódorgó, vagy épp természetellenes pozíciókban gubbasztó fiatalok nemcsak saját egészségüket rombolják, hanem gyakran viselkednek félelmet keltő, agresszív módon a járókelőkkel szemben, és sokszor van szükség miattuk rendőrségi intézkedésre.

„Biofű” a gyűjtőneve az összes szintetikusan előállított cannabisszármazéknak. Ezeket változatos fantázianevekkel illetik, mint például a „herbál”, „műfű”, „K2”, „füstölő”, „spice”, vagy „legális fű”.

Fotó: Instagram/herbalfigyelo

Legalább 120-féle „biofüvet” ismerünk. Ezek szerkezetükben hasonlítanak a marihuána pszichoaktív hatóanyagához, a THC-hez” – osztotta meg lapunkkal dr. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa. „A hatáserősségük azonban akár tízszerese is lehet a THC-ének. Az újabb fajta szintetikus marihuánaszármazékok, biofüvek, herbálok, amik kint vannak az utcán, az »eléggé ütős« kategóriába tartoznak.

Ezek a második slukk után már ott vannak a központi idegrendszerben, és tudatbeszűkülést okoznak. Ezáltal például jelentősen megnőhet a szívritmuszavarra való hajlandóság. Az utóbbi időben az ezzel kapcsolatos halálesetek száma jelentősen megemelkedett.

Fotó: Instagram/herbalfigyelo

A szintetikus vagy dizájnerdrogoknak senki sem tudja a pontos hatóanyagát, még maga a díler sem. Ezek lehetnek akár mérgező anyagok is, akár patkányméreg, vagy aceton. Az előállítók tulajdonképpen kísérleteznek a fogyasztókkal. Elég csak egy apró összetevőt megváltoztatni és már nem szerepel a vegyület a rendőrség nyilvántartásában, mint a drog. Ezért egy ideig tulajdonképpen „legálisnak” tekinthetők a frissen kikevert szerek. A kábítószerrel dohány- vagy gyógynövényleveleket itatnak át, és ezt szívják a fogyasztók.

Fotó: Instagram/herbalfigyelo

„A „Bika” fantázianevű szer viszonylag sok halálos áldozatot követelt az elmúlt 1-2 évben, de már vannak »testvérei« is, amik hasonló hatáserősséggel, tudatállapot-változással bírnak. Ezek a drogok eléggé népszerűek ma” – mondta Zacher Gábor. A toxikológus elmondta: egy biofüves cigaretta az ország egyes részein már 100–150 forintért megkapható.

Fotó: Instagram/herbalfigyelo

Ezt a jelenséget szegénységi droghasználatnak szoktuk hívni. Általában a nagy szegénységben élőknél szokott megjelenni, akik ezt az összeget talán még ki tudják fizetni a kábulatért. Ráadásul a drogfüggők immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló, mint egy egészséges emberé, emiatt a Covid-vírussal szemben is fokozottabb veszélynek vannak kitéve„ – mondta a főorvos.

Fotó: Instagram/herbalfigyelo

A terjesztők ellen szigorúan fellép a rendőrség

Feltettük kérdéseinket a megnövekedett herbálfogyasztással kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, akik az alábbiakat válaszolták lapunknak:

A Budapesten rendőri eljárásban regisztrált új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények száma […] az alábbiak szerint alakult: 2021. I–X. hó 56 eset. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárásról szóló törvény által lehetővé tett valamennyi eszközzel fellép az illegális szerek terjesztőivel szemben. A közbiztonság szavatolása érdekében együttműködünk többek között a Készenléti Rendőrséggel, a Polgárőrséggel, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal és a Budapesti Közlekedési Központtal” – tájékoztatta a Metropolt a BRFK.

Ha segítség kell, őket hívd! Ha segítségre van szükséged, hívd a Drog Stop Budapest Egyesület zöldszámát! Ingyenesen hívható telefonszám: 13-770  

 





Ezeket olvastad már?
Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás