RETRO RÁDIÓ

Ilyen módszerekkel rendelnek házhoz alkoholt kiskorúak





Az interneten sokan kicselezik a házhozrendelés rendszerét - és sajnos egyre többen, a járvány idején is. Pedig ez veszélyes: most nagyon fegyelmezettnek kell lenni, annyira terjed a vírus.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.03.11.
cseles

Buli van este, de még nincs alkohol?

Interneten keresztül bárki rendelhet házhoz, még tizenévesek is, hiszen senki nincs, aki elkérné a személyigazolványukat vagy bármilyen módon megpróbálna meggyőződni arról, hány évesek. Egyszerűen csak egy olyan telefonról kell leadni a rendelést, amihez egy felnőtt bankkártyája van beregisztrálva, így máris kiszállítják számukra az italokat.

Teszteltük a rendelést

Több italrendelő módszert is kipróbáltunk. Volt, ahol csupán e-mail címet és telefonszámot kértek, máshol felugrott egy ablak azzal a kérdéssel, hogy vajon elmúltunk-e 18 évesek, ezt azonban bárki bizonyíték nélkül kipipálhatja.

Éttermeknél a telefonos vagy éppen online rendelés során a kérést rögzítőknek nincs lehetőségük, hogy megbizonyosodjanak arról, a rendelést leadó felnőttkorú-e vagy sem. Több futár is elmondta szerkesztőségünknek: nem az ő felelősségük, kinek adják át az alkoholt. Az ő dolguk csupán annyi, hogy A pontból B-be szállítsák a rendelést, amit kifizettek. Ők ki sem nyithatják a becsomagolt termékeket, és nem áll jogukban személyit kérni attól, aki átveszi a rendelést.

Már bármit lehet rendelni házhoz szállítással (Fotó: Shutterstock)

Vidéken még a hagyományos technikák működnek

Magyarországon a legtöbb helyen - a fővárost leszámítva - még nincs lehetősége az embereknek alkoholt vagy más termékeket gyors kiszállítással házhoz rendelni. Így vidéken, ha a tinédzsereknél a buli során esetleg kifogyna a „pia”, olyan éttermeket hívnak fel, ahol üveges vagy dobozos italokat is árusítanak. Megrendelik a legegyszerűbb ételeket, például egy adag sült krumplit és mellé kérnek akár egy tálca sört. Több vidéki nagyvárosban dolgozó futárral is beszéltünk, akik arról számoltak be, hogy a legtöbb küldönc rendelkezik már hasonló tapasztalattal, sőt nemegyszer kértek tőlük egy-két „szívességet” a címeiken.

Pluszpénzért konkrét kívánságok

A jelenleg hatályban lévő korlátozások miatt az emberek este 8 óra után már semmit sehol nem tudnak vásárolni. A kiszállítók elmondták lapunknak: nem ritka, hogy amikor egy éppen zajló házibulikba ételt és italt vittek, a tinédzserek akár komolyabb „borravalók” kíséretében kérték meg őket arra, hogy magasabb alkoholszázalékú italokat vagy éppen más termékeket szerezzenek be a számukra az éjjel-nappali benzinkutak élelmiszerboltjaiból.

Itthon a sör a csúcstartó

A magyar futárcég tavalyi kimutatása alapján a házhozszállításban ezek voltak a legfelkapottabb alkoholok:

  • sör

  • bor és pezsgő

  • whiskey

  • vodka

  • gin

    A vedelős Jenga szórakoztató játék lehet egy buliban. Fotó: Shutterstock

    Alkohol társasjátékokkal felpörgetve

    A tizenévesek körében a mennyiségi italfogyasztás és a minél mámorosabb hangulat a fontos. Ennek eléréséhez egyre kreatívabb megoldások is felütik a fejüket, mint például a „piás társasok”.

  • Vedelős Jenga

  • Ivós applikációk

  • Különböző táblás piás játékok

  • „Én még sohasem”

  • A méltán híres sörpong





    Ezeket olvastad már?
    Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

    Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

    Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

    Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

    A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

    A Szomszédok Vágási Ferije és Király Nóra óvodát, iskolát, társasházakat borítanak virágba Gazdagréten

    Vesztegetés: megkezdődött a nyomozás a hídpénzbotrányban

    Vesztegetés: megkezdődött a nyomozás a hídpénzbotrányban

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás