RETRO RÁDIÓ

Brutális összeggel tömte ki az I. kerület Alföldi Róbert II. kerületi színházát





Bár van az I. kerületnek saját színház, mégis úgy gondolja a baloldali többségű városvezetés, hogy 60 milliós keretösszeget kell támogatnia a II. kerületi, ám és fővárosi kezelésű Átrium Színházat, ahol érzékenyítő programokat terveznek középiskolásoknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.10.
I. kerület II. kerület elfolyó pénzek

Már a kerületi vezetés elé került, 60 milliós támogatásról szóló előterjesztés szövege is árulkodó: a kerületiek pénzét nem kimondottan művészeti értékekre, hanem a liberális ideológiák népszerűsítésére akarják költeni. „A THEA Art Nonprofit Kft. célja, hogy a tanrendet kiegészítő előadásaikkal és a társadalmi érzékenyítő programjaikkal minél szélesebb rétegekhez jussanak el” – áll az előterjesztésben. A THEA Art Nonprofit Kft. által üzemeltetett Átrium Színház sikerdarabja, az Alföldi Róbert rendezésében színpadra vitt Őrült nők ketrece, amely a transzvesztiták világában játszódik, de megtalálható a repertoárban egy a magyar népi hagyományokat 18 éven felülieknek szóló táncos produkcióként átértelmező darab, a Frivol is, amelynek alcíme: „Isten, haza, család, és ami mögötte van”. Utóbbit szintén Alföldi rendezte, aki a társulat meghatározó ideológusa.

Hatalmas összeget kap az I. kerülettől az Alföldi Róbert vezette Átrium Színház Fotó: Frank Yvette/Délmagyarország

Alig sikerült keresztülverni a testületen az előterjesztést

Egyetlenegy szavazatnyi többséggel sikerült csak átvernie V. Naszályi Mártának, az I. kerület baloldali polgármesterének azt az előterjesztést, ami szerint a tavalyi 4 millió forintos támogatás helyett idén 60 millióval szponzorálják meg az Átrium Színházat. Erről Gulyás Gergely Kristóf I. kerületi fideszes önkormányzati képviselő beszélt a Metropolnak.

Kezdetben még a baloldali koalíción belül sem támogatták a polgármester döntését, konkrétan a momentumos képviselők” – idézte fel Gulyás, aki szerint problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak és gimnazistáknak érzékenyítő programokat akarnak tartani az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínház szervezésében.

Az előterjesztés szerint a V. Naszályi Márta vezette I. kerület 4 millió helyett 60 millióval támogatja az Átrium Színházat Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az előző évben 4 millióért kaptak két előadást az I. kerületiek

2021 októberében a Budavári Önkormányzat két színdarab, az Alföldi Róbert főszereplésével színpadra vitt „Trianoni csata” és a metoomozgalom ideológiájával átitatott „Bálna” elkészítéséhez szavazott meg 4 millió forintot. Akkor Gulyás Gergely Kristóf feltette a kérdést, hogy az I. kerület miért egy Fővárosi Önkormányzat által fenntartott, II. kerületi színházat támogat. Azt a választ kapta, hogy azért, mert most szűkebb a főváros kerete, mint korábban. Tehát a kerületi vezetés úgy gondolta, hogy nekik kell támogatniuk a fővárost.

A megszavazott előterjesztés szövegében azt írta az I. kerület: „A kerület közigazgatási határain belül nem található színház, azonban a THEA Theatre Entertainment & Art Nonprofit Kft. 2017 óta működteti a Margit körúton az Átrium Színházat… Az I. kerület közvetlen szomszédságában lévő kulturális intézményeket előszeretettel látogatják a kerületben élők is.” A dolog pikantériája, hogy a Katakomba Pinceszínház évek óta működik az I. kerületben, folyamatos programokkal várva a színházkedvelőket.

Második körben már inkább nem írták ki a kft. nevét

A bizottság decemberi ülésen a 60 milliós keretösszeg mellett még szerepelt a testület előtt az, hogy a pénzt a THEA Art. Kft. kapja, azonban idén tavasszal már úgy került a testület elé a költségvetés, hogy abban annyit írt az önkormányzat csak, hogy „egyéb kulturális célok támogatására” szánják a pénzt.

Az lehetett az egész mögött, hogy a baloldali koalíción belül nem volt egyetértés arról, hogy felvállalják-e, hogy akarnak-e ennek a színháznak támogatást adni. Nyilván volt a háttérben politikai lobbi is, de azt láttuk, hogy nincs meg a baloldali egység a döntés mögött, az akarat mögött” – mutatott rá Gulyás Gergely Kristóf.





Ezeket olvastad már?
Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

„Kijött belőle a reggeli és a szteroid is” – Aggasztó hírt közölt az SMA-s Tomika anyukája

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Most érkezett: gázolt a metró a Blahán: mentők vitték el az áldozatot – Fotók

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás