RETRO RÁDIÓ

Három étterem is a járvány alatt nyit meg! Kiderítettük: ezért bíznak a jövőben





Három étterem, ami most, a járvány alatt nyit meg! Még a világjárvány sem állíthatta meg őket: olaszos szendvicsező Pesten, gyönyörű bisztró a Tiszán, 101 Bistro a pesti Belvárosban – az a közös bennük, hogy most, a koronavírus idején nyitnak ki, mert bíznak a jövőben, és biztosak benne, hogy talpon fognak maradni addig, amíg vissza nem kaphatjuk a régi életünket. Vajon mi a titkuk?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.22.
koronavírus

Óriási bajban a vendéglátóipar, rengetegen zárnak be, még akkor is, ha támogatásokat kapnak. A hetek, hónapok óta tartó bizonytalanságban élő vendéglátósok próbálnak kitartani, de a turisták eltűnésével megcsappant a vendégek száma az éttermekben. Sokan az elvitelre főzéssel, házhoz szállítással talpon tudtak maradni, más helyekről teljesen eltűntek a fogyasztók és emiatt be kellett zárni vagy éppen az utolsó utáni tartalékaikat élik fel. De vannak olyan éttermek is, amelyek éppen a járvány alatt nyitottak meg, illetve most tervezik a nyitást. Hiába állt meg az élet hazánkban, egyes merész vállalkozók a nehezített pályán is bevállalják az új vendéglátóhelyekkel járó küzdelmeket.

Milyen támogatásokat kaptak a vendéglátósok?

BÉRTÁMOGATÁS: ha nem bocsátják el a dolgozóikat, az állam megtéríti a munkabérek felét, és az összeg kifizetését előrehozták, minden hónap elején megérkezik a pénz.

ADÓCSÖKKENTÉS: a vendéglátóhelyeket mentesítette a kormány a munkáltatói adóterhek megfizetése alól.

ÁFAKULCS-CSÖKKENTÉS: az ételkiszállítás áfakulcsa a közelmúltig a legmagasabb, 27 százalékos volt, ezt novemberben csökkentette 5 százalékra a kormány.

HITELFIZETÉSI MORATÓRIUM: a veszélyhelyzet idején a cégek is felfüggeszthették a hiteltörlesztésüket.

IPARŰZÉSI ADÓ: a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.

BÉRLETI DÍJ: február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni az állami és önkormányzati tulajdonú bérleményeknél a vendéglátóipari egységeknek, az éttermeknek, a kávézóknak.

 

Olasz szendvicsek elvitelre Pest közepén

A budapesti Bródy Sándor utcában található Scusi Focacceria bátor csapata a járvány közepén, novemberben nyitotta meg kapuit. Három fiatal, Bertha Pál, Major András és Hoffmann Dorottya egy éve kezdett el foglalkozni a hely felújításával, berendezésével, novemberre el is készültek. Pont ekkor rendelték el az esti kijárási tilalmat, és az éttermek onnantól vendéget sem fogadhattak... De ez sem ijesztette el őket: megnyílt a „firenzei városnézős street food” inspirálta hely, mely olasz töltött szendvicseket és házi készítésű csemegéket árul, most természetesen csak elvitelre. Olyan értelemben még „jól is jött” nekik a járvány, hogy tavaly ősszel tömegek szoktak rá az ételrendelésre, ők pedig rögtön úgy indítottak, hogy fönn vannak a Wolton, a Netpincéren és a Bolt foodon.

„A nyitási munkákba szerencsére nem nagyon zavart be a járvány” – mondta lapunknak Bertha Pál. „Nyilvánvalóan volt bennünk egy kicsi félsz, de üzleti és több egyéb szempontból alaposan megvizsgáltuk az egészet, és volt mögötte egy olyan tőke, amivel azt tudtuk mondani, hogy néhány hónapot át tudunk vészelni. Nyilván mi sem ennyi hónapra számítottunk, de szerencsére elég jól sült el a nyitás. Viszonylag hirtelen nagy lett az érdeklődés a focacciáink iránt.” – mesélte a Metropolnak a Kálvin tér közelében található hely egyik tulajdonosa, aki szerint az alapos tervezésnek köszönhetik a sikert. A nyitás óta kialakult a törzsvendégkörük, és olyanok is vannak, akik 2 hetente Budáról mindig onnan viszik a reggelit, mivel annyira megszerették ezt a kellemes kis focacceriát.

Tájétterem a Tiszánál

– Sajnos minket sokszor hátráltatott a vírus az indulásban – mondja a Tisza-tavi kis faluban, Sarudon megnyitásra váró Sulyom Tájétterem tulajdonosa, Kücsön Gyula. – Több kollégánk esett ki, több alvállalkozó is megfertőződött, volt, aki tüdőgyulladást is kapott – meséli. – Mindig közbejött valami, de végig kitartottunk. Mostanra teljesen elkészült az étterem és csak arra vár, hogy megnyissunk, ahogy szabad lesz étterembe járni. 2017-ben álmodták meg a helyet, mely 4 évszakosan várja majd a Tisza-tóra és a Sarudra látogatókat. A Sulyom Tájétterem egy nagyon szűk étlappal dolgozó, helyi alapanyagokra épülő étterem lesz, melynek extra különlegessége, hogy fűszereiket, zöldségeiket és gyümölcseiket a bisztró saját kertjében fogják termeszteni.

– Most ez őrült nagy kockázat. Felvehetünk embereket, akiket lehet, hogy majd nem tudunk megfizetni, ha a járvány nem enyhül. Rengetegen elhagyták a vendéglátóipari szakmát és a piacot. Nagyon nehéz jó szakembereket találni, mert a remek pincérek, szakácsok, séfek már máshol találtak munkát.

A sarudi Sulyom Tájétterem nyitása még várat magára, de amint újra felszabadul az ország, a Tisza-tavi kuriózum tárt karokkal várja vendégeit. – Az apró zsákfalu 20 év alatt nem fogadott annyi turistát, mint amikor tavaly nyáron mindenki kicsit mászkálhatott ide-oda, így mi magabiztosan állunk a következő szezon elé – mondja.

„Mi a járvány miatt gyűltünk itthon össze”

A Széll Kálmán tér közelében található 101 Bistrónak nem mindennapi a története. A tulajdonosok szerint ők a járványnak köszönhetik, hogy megnyílt ez a remek kis hely, ugyanis a világ 3 különböző pontjáról tértek haza a járvány miatt. – Furcsa, de a vírusnak köszönhetően sikerült összehoznunk ezt a vállalkozást. Alapból a helyszín már ki lett adva. Május körül hívott a tulajdonos, hogy visszalépett az előző bérlő – mesélte Lu Boyin, majd hozzátette: – Valószínűleg se Máté, se Marci nem jöttek volna haza, ha nem lett volna a vírus, egyedül pedig nem biztos, hogy megcsináltam volna.

Keve Marci 12 évig élt Nagy-Britanniában, ahol egy menő tajvani étteremben volt séf. Hazatérése után két munka között megalapította az „Etesd a dokit!” mozgalmat is, amellyel hatalmas segítséget kapnak az egészségügyi dolgozók.

Muha Máté New Yorban egyike volt azoknak, akik meghonosították a szabadulószobákat, de a járvány miatt visszatért Budapestre. Lu Boyin neve a Ramenkából lehet ismerős – ő volt az alapító, és miután eladta, 3 évig Kínában élt családjával. Számára meghatározó volt, amit kint tapasztalt a gasztronómiában, főként a tajvani ételek terén, így tőle származik a 101 is. Ők hárman ötleteltek, majd megszületett a 101 Bistro, amelyet 2020 novemberében nyitottak meg. Ők is november azon hetére tervezték a nyitást, amikor bejelentették a 2. hullám lezárásait...

Boyin elmondta, a menüsor kialakításában és a bútorok behozásában is hátráltatta a vírus. – Nagyon sok bútort, konyhai gépet Kínából hoztunk el, ott volt egy kisebb elakadás a Covid miatt, több ideig tartott a szállítás” – mondta az alapító. – Novemberi nyitást terveztünk, de jött a második hullámos lezárás, így az egészet újra kellett tervezni. Szerencsére 2-3 hét alatt sikerült egy olyan menüt kialakítanunk, mely teljesen házhozszállítás-kompatibilis. Felmelegítve ugyanúgy élvezhetőek az ételek, mintha ebben a percben készültek volna el.”

Ezen okok miatt az étlap neve jelenleg „101 expressz”: most a kiszállítás miatt főként előételeket, leveseket és tajvani bento boxokat szállítanak.

Etesd a dokit!

Az Etesd a dokit! mozgalom még a járvány első hulláma idején alakult Keve Márton séf és Jókuti András kezdeményezésével. A cél az volt, hogy a leterhelt egészségügyi dolgozókat egészséges és tápláló ételekkel segítsék a nehéz időkben. – Borzasztóan idegesített, hogy otthon ülök. Valamit nagyon csinálni akartam, ráadásul úgy, hogy jó célokat szolgáljon. Így jött a gondolat, hogy jó lenne főzni az egészségügynek és valamilyen karitatív tevekénységet végezni.” – mesélte a Metropolnak a séf. A 2020-as tavaszi karantén idején több mint 30 kórházzal és 10 mentőállomással, valamint házi- és gyermekorvosi rendelőkkel kerültek szoros kapcsolatba, és több mint 50 ezer adag ételt szállítottak ki.





Ezeket olvastad már?
A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

A Mészáros Csoport megvásárolta a híres babaáruházláncot

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Rettenetes: betonkeverő végzett egy férfival – Sokkoló részletek

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van Magyarország nem lép háborúba!

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Ezresek a levegőben: durván kiosztotta az influenszer Karácsony Gergelyt – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás