RETRO RÁDIÓ

Hálapénz helyett ezt adhatjuk az orvosunknak





Egy csokor virágot, desszertet, italt, vagy kisebb ajándékkosarat adhatunk hálapénz helyett az új szabályoknak megfelelően az orvosoknak. A lényeg, hogy nyolcezer forint alatt maradjunk. A Metropol összegyűjtötte milyen ajándékokat adhatunk és miket nem.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.08.
hálapénz egészségügy ajándék

Mit mond a törvény?

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki hálapénzt ad, vagy elfogad – ez szerepel a nemrég elfogadott egészségügyi törvény módosításában. Pénz helyett az új szabályozásban az szerepel, hogy az orvos, vagy ápoló a kezelés után, vagy (ha a beteget kórházban kezelik) kéthavonta egyszer elfogadhat ajándékot. Ennek értéke a minimálbér öt százaléka, vagyis nagyjából nyolcezer forint.

Fotó: Shutterstock

Alkoholos italok

Ezzel nem lesz gondunk, sokféle alkoholos itallal ajándékozhatjuk meg orvosunkat. Pezsgőt például már 850 és 4 ezer forint között kaphatunk. Egy üveg pálinka nagyjából 3 és 7 ezer forint között, egy viszki 5-8 ezer forint között mozog, egy üveg jó minőségű bort pedig ötezer forint alatt már kaphatunk. A drágább árkategóriák azonban már nem férnek bele: egy drágább pezsgőt már 14-16 ezer forint, egy viszkit 9-15 ezer forint között találtunk az egyik hipermarketbe, ahol még a pálinkából is volt olyan, ami átcsúszott a 8 ezres határon.

Ajándékkosár

Egy kisebb egyénileg összeállítható ajándékkosár pár ezer forintból kihozható. Ha kávét (ezer forint), desszertet (1500 forint), olcsóbb pezsgőt (1000 forint) és egy tábla csokit (300 forint) teszünk bele, akkor bőven a határ alatt maradunk. A boltban is vehetünk ajándékkosarat, a kisebbek beleférnek a keretünkbe (4-7 ezer), de itt a határ a csillagos ég! Találtunk ajándékkosarat 40 ezerért is.

Ezeket vihetjük még

Csokor virág: 3-6 ezer forint

Bonbon vagy desszert: 1500-3000 forint

rúd téliszalámi: 7990 forint

két mozijegy: 2-4 ezer forint

csomag kávé: 1000 forint

tábla csoki: 300 forint

Ezek nem vihetjük

Kétszemélyes színházjegy: 10-12 ezer

Páros ajándékutalvány étterembe: 15-20 ezer

Wellness-utalvány: 50 ezertől

Történelmi béremelések az egészségügyben

A hálapénz megszüntetésével együtt nagy arányú orvosbéremelést is megszavazott a parlament. Ennek értelmében megduplázzák az orvosok bérét. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere szerint mindez elősegítheti a külföldre távozó orvosok hazatérését.

– Valóban azt lehet mondani, hogy korszakos a törvény, mert a magyar egészségügyet teljesen új pályára állíthatja. A hogy a jogszabály véget vet a hálapénznek, amely eddig jelentősen torzította az orvos és a beteg közötti bizalmi viszonyt, másrészt pedig azzal járt, hogy az orvosok anyagilag ki voltak szolgáltatva a betegeknek – mondta a Kossuth rádióban. A miniszter emlékeztetett rá, hogy 2019 és 2022 között a nővéri fizetések a két és félszeresükre emelkednek.

 





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás