A veszélyes vérszívó elsősorban Afrikában és Ázsiában őshonos, azonban a klímaváltozással együtt járó enyhébb telek miatt miatt az elmúlt években már Európában is több helyen felbukkant. Ausztria, Németország és Svédország után immár hazánkban is találkoztak a Hyalomma kullanccsal.

A krími-kongói vérzéses láz halálozási aránya igen magas magas, közel 30%. A betegség tünetei a csípést követő 1-13 nap után jelennek meg. Előfordulhat magas láz, ami hetekig is fennállhat, valamint ingerlékenység, gyengeség, gyomor- vagy ízületi fájdalom, de a kipirult arc, a vörös szem és torok, véraláfutás, orrvérzés vagy súlyosabb esetben sárgaság. A vírus nemcsak a kullancs csípésén keresztül terjed, akkor is veszélyben vagyunk, ha egy megfertőzött állat vérével kerülünk kapcsolatba a feldolgozása vagy fogyasztása során. Ráadásul könnyebben is fertőznek, mint más kullancsok, hiszen az itteni fajokhoz képest jól látnak, és gyorsak. A méretük nagyobb, lábuk sávozott és hosszabb.

A betegség tünetei a csípést követő 1-13 nap után jelennek meg. Képünk csak illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Jelezze, ha lát ilyet!

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja arra kér mindenkit, hogy aki a képen látható kullanccsal találkozik, jelezze azt a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon.

Mi csináljunk, ha már megcsípett?

  • A legfontosabb, hogy minél hamarabb távolítsuk el, még mielőtt mélyebbre ásná magát.
  • Tilos kenegetni, nyomkodni vagy tekergetni, mert a fertőzött nyálát ilyenkor azonnal bejuttatja a bőr alá.
  • Csipesszel a szájszervénél fogjuk meg, és óvatosan próbáljuk meg kihúzni, de ne akarjuk kitépni, hogy ne szakadjon bele a szájszerve.
  • Ha mégis beleszakad, meg kell várni, hogy a test magától kilökje, ám ha begyullad, lehetséges, hogy a fertőzést elkaptunk.
  • Ha megfertőződtünk, csak tüneti kezelés lehetséges, a szervezet ellenállóképességén és a szerencsén múlik minden. Védőoltás nincs ellene.