RETRO RÁDIÓ

Győrfi Pál elárulta, szerinte mi kell ahhoz, hogy elhagyhassuk a maszkviselést





Az év szava nem a koronavírus, hanem az összefogás a szóvivő szerint.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.27.
interjú

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál a Borsnak adott interjújában részletesen beszélt a vakcina beadásának lehetséges, sorsformáló erejéről is.

Mit tartogat számunkra a koronavírus-járvány 2021-ben?

Én nem vagyok infektológus, ráadásul jóslással sem foglalkozom; ugyanakkor bizakodó vagyok, hogy a következő évben már nem szükségszerű, hogy a koronavírus határozza meg az éle­tünket. Mivel a védőoltás kapujában állunk – ha minden jól megy –, néhány hónap alatt elérhetjük a nyáj­immunitást, vagyis azt az állapotot, amikor a társadalom többsége védetté válik a vírussal szemben.

Visszatérhet az életünk a normális kerékvágásba jövőre?

Ez több dologtól is függ. Először is attól, hogy valóban felveszik-e az oltást annyian – hiszen önkéntes –, hogy elérjük a nyájimmunitást. Azt gondolom, ha a hiteles információ mindenkihez eljut, akkor sokan kívánnak majd élni a lehetőséggel.

Ön milyen érvekkel áll ki a védő­oltás mellett?

Én mindig is védőoltáspárti voltam. Emlékszem, amikor először tanultam a védőoltásokról részletesebben a mentőtiszti főiskolán, akkor döbbentem rá, hogy ez milyen hatalmas vívmánya az emberiségnek. Ezzel a módszerrel a szervezetet védőpajzzsal láthatjuk el különféle súlyos betegségekkel szemben. Aki kicsit is elmerül ebben, látja, hogy hány halálos betegséget sikerült már így kivédeni a világban. Magyarország rá­adásul példamutató a vakcináció tekintetében, hiszen minden gyermek komoly kötelező oltássort kap meg, amelyek súlyos betegségektől óvnak meg minket.

Mit gondol a vakcinaellenzőkről?

Mindig elképedtem, amikor egy társaságban vagy az interneten valaki azt bizonygatta, hogy ő nem adatná be a védőoltást, mert biztos chipet ültetnek bele vagy meg akarják mérgezni. Elképesztő ostobaságok. A védőoltásokkal kapcsolatban azt is látni kell, hogy azzal, hogy valaki be­adat magának egy oltást, nemcsak saját magát, hanem a környezetét is óvja. A következő hetekben fontos feladatunk lesz eloszlatni a kételyeket, és felülírni azokat a felelőtlen véleményformálókat, akik álhírekkel és téves információkkal bizonytalanítják el az embereket. A vakcina megalkotása és a gyógyítás az orvosok dolga, a miénk – kommunikációs szakembereké – pedig az, hogy megértessük az emberekkel, hogy a Magyarországon engedélye­zett vakcina garantáltan hatékony és a biztonságos, és hogy mennyire fontos egyéni és közösségi érdek az oltás felvétele.

Vajon beadatja a lakosság elegendő százalékban az oltást?

Én abban bízom, hogy igen. Sokak szerint a 2020-as év kulcsszava a koronavírus, de szerintem nem. Szerintem az összefogás a kulcsszó, és most megint ennek kell előtérbe kerülnie, hogy legyőzhessük a járványt.

Ön beoltatja magát?

Természetesen! Már most tűrném fel az ingujjam, ha lehetne.

Mikor kerülhetnek le a maszkok?

Hogy a maszkok mikor válnak fölöslegessé, az egy nehéz kérdés. A védőoltások tömeges beadatásával lényegesen csökkenni fog a betegek száma, de azért egyik pillanatról a másikra nem fog eltűnni a vírus. Az Operatív törzs mögött álló tudósok, szakértôk döntéseit kell követni, hiszen ők komoly számításokkal határozzák meg, hogy mikor mi a legjobb megoldás.

A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések mennyire váltak megszokottá? Levetkőzhetőek egyik napról a másikra?

Nehéz megjósolni, hogy a rendkívüli helyzet hozadékai mennyire épülnek be a kultúránkba, de azt gondolom, hogy eléggé. Ha megnézünk régebbi fotókat strandokról vagy diszkókról, ahol tömegével zsúfolódtak össze az emberek, az agyunk azonnal jelet küld, hogy „fertőzésveszély”. Azt hiszem, most még jó darabig ösztönösen kerülni fogjuk a tömeget. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egyik napról a másikra oda térjünk vissza, ahonnan elindultunk.

Van olyan, aki már átesett a koronavíruson a családjában?

A nagyfiam tünetmentesen átesett a betegségen. Danit és a többi versenyzőt a Dancing with the Stars műsorában rendszeresen tesztelték, és az egyik ilyen alkalommal a legnagyobb meglepetésére pozitív lett. Azonnal karanténba vonult, hogy ne adja tovább a vírust. Szerencsére azóta már túlvan rajta, más pedig nem kapta el a családból.

Hogyan telt a karácsony?

A családdal egész évben nagyon vártuk a karácsonyt, hiszen ez számunkra a bekuckózás időszaka, játszunk, karácsonyi filmeket néztünk. Emlékszem, hogy régen, amikor egyedül éltem, mindig azt vártam, mikor ér már véget az ünnep, hogy visszatérhessek a zsongásba, de mióta nagycsaládos vagyok, ez teljesen megváltozott. Az idősebb hozzátartozókkal sajnos most fizikailag nem lehettünk együtt, de vittünk nekik finomságokat, amit a kapuban hagytunk. A szilveszter miatt sem kell aggódnom, mert bár régen nagyon szerettem a szilveszteri bulikat, az utóbbi években megváltoztam. Korábban rengeteg olyan buliban voltam, ahol éjfélkor vadidegenekkel koccintottam és kívántam nekik szépet és jókat, ma már annak örülök, ha az elsô jókívánságokat azoknak mondhatom, akiket a legjobban szeretek.

Mire vágyik a család, ami a járvány ideje alatt nem lehetséges?

Azt kell mondjam, hogy semmire. Nincsenek nagy igényeim. Egészségesek vagyunk, mindenünk megvan, ami szükséges. A feleségem nagyon szeret utazni, én pedig azt szeretem, ha a feleségem boldog, így ha majd lehet, elutazunk a Balatonhoz, és talán bepótoljuk az idén elmaradt törökországi nyaralásunkat.

Ha adhatna egy tanácsot az új évre, mi lenne az?

A koronavírus-járványnak a nagy tanulsága szerintem az, hogy az emberek rájöttek, hogy az egészségnél nincs fontosabb. Azt kívánom, hogy a járvány leküzdése után ezt a szemléletet mindenki vigye tovább magával 2021-ben.





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás