RETRO RÁDIÓ

Gizi néni a járvány után is a Covid-osztályon marad - Videó





Vajon milyen lesz az élet a Covid után? Ez a kérdés nem csupán a tudósokat, a szociológusokat és a hétköznapi embereket foglalkoztatja, hanem az írókat is.



Megosztás
Szerző: Urmai Gabriella
Létrehozva: 2021.03.19.
Utópia

A Pesti Magyar Színház jelenetíró pályázatának egyik döntőse, Varga-Bíró Tamás, akinek Csendesen múló idő című miniatűrje egy bizarr élethelyzetet mesél el.

Ahol a járványnak soha nincs vége

Különös helyzetet álmodott színpadra Varga-Bíró Tamás: a világjárvány után vagyunk egy kórházi Covid-osztályon. Gizi néni az egyetlen beteg, aki ugyan luxuskörülmények között lábadozik, de még mindig azt hiszi, hogy tombol a vírus. Pedig valójában már régen meggyógyult, és az élet is visszaállt a régi kerékvágásba, ám rokonszenves ápolói továbbra is betegként kezelik. De vajon miért?

Varga-Bíró Tamás úgy érzi, hogy ma, a világjárvány kellős közepén feje tetejére állt sok minden (Fotó: Dombóvári Tamás)

Elkerülhetetlen a szembesülés

- Gizi néni halálos beteg unokájának, aki milliárdos, az volt az utolsó kívánsága, hogy a nagymamája ne tudja meg, hogy ő már nem él. Éppen ezért jó előre legyártott minden napra egy videóüzenetet, amit akkor is lejátszanak még a néninek, amikor ő már régen nincs az élők között. A tét nagy, hiszen ha Gizi néni megtudná, hogy vége a karanténnak, az emberiség legyőzet a vírust, akkor elkerülhetetlen lenne szembesülnie az unokája halálával. Ebben a véresen komoly játékban pedig az ápolók a már elhunyt unoka szövetségesei, miközben különös viszony szövődik köztük és a néni között – mesélte Varga-Bíró Tamás író, aki azt is elárulta, hogy nagymamájáról mintázta Gizi néni alakját.

Gizi nénit a nagymamájáról mintázta

- Amikor már tudtuk, hogy a nagymamám nem él sokáig, eszembe jutott, hogy Szőcs István filmrendező forgatott a paraszti életről egy kisfilmet, amiben nagyanyám is szerepelt. Felkutattam ezt a kópiát a Filmintézetben, és néhány nap múlva megérkezett a videókazetta, amit lejátszottam neki. Mielőtt elment, a nagyanyám még láthatta magát 26 évesen, láthatta azokat az embereket, akik gyerekkorában még éltek.

Az oltások után újra visszakapjuk az életünket

Varga-Bíró Tamás úgy érzi, hogy ma, a világjárvány kellős közepén feje tetejére állt sok minden. – Az őrület sokaknál csendben zajlik, és ez lemérhető azon, hogy az emberek mit tartanak az életben fontosnak. Saját egészségük rovására például a bulikat helyezik előtérbe, de ezt nem lehet. Ezt meg kell érteni! Az oltások hamarosan eredményre vezetnek, ám ehhez nekünk is kell önmérsékletet tanúsítanunk. Ha még 1-2 hónapig ki kell bírni a bezártságot, akkor tegyük ezt meg, hogy utána nyáron szétbulizhassuk magunkat, és ne csak a színpadon képzeljük el, hogy milyen az élet a Covid után, hanem meg is tudjuk majd tapasztalni azt.

A dalnok is az online térbe költözött

Sokan nemcsak íróként, hanem zenészként és énekesként is ismerik Varga-Bíró Tamást. A Covid-járvány alatt koncertjeivel is az online térbe költözött. Havonta egyszer a Pesti Srácok Facebook-oldalán jelentkezik szokásos R56-os koncertjével. – Zenészként nagyon hiányzik a közönség, de közben a visszajelzések azt mutatják, hogy szeretik a virtuális koncertet és az állandó követők mellett vannak olyanok is, akik odakeverednek. Sokan írnak utána, hogy most ismerték meg a zenémet, és hol voltam eddig? Mondtam, hogy itt, csak nem találkoztunk. Én írom a szöveget, a dallamot, én adom elő és én hangszerelem. Talán többek között ez a titka a daloknak. Tény, hogy a karantén alatt új műfaj született. Ha nyitás lesz, akkor valószínűleg az élő koncertek is folytatódnak majd továbbra is online.

„Az vagyok, aki voltam” (Fotó: Dombóvári Tamás)

Egy intellektuális csavargó és a hasznos 5 százalék

- Hogy ki vagyok én? – kérdezett vissza a zenész-író, amikor szóba került, hogy közíróként is népszerű. – Az vagyok, aki voltam. Egy intellektuális csavargó, aki tisztában van a saját tehetségével, a saját tehetsége a korlátaival - viszont ezeket a korlátokat folyamatosan lebontja. Azt mondják, hogy VBT folyamatosan beszél, hülyéskedik, aminek a 95 százaléka kuka, de a maradék 5 százalékra érdemes odafigyelni. Én erre az 5 százalékra gyúrok. Jó lenne, ha el tudnám érni a hasznos kétharmadot.

A színház művészei által eljátszott történetet a Pesti Magyar Színház honlapján lehet megtekinteni, és szavazni rá március 30-ig. (Itt lehet voksolni a Csendesen múló idő című jelenetre is.)

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

Földön kívüli lávatavat fedezett fel a NASA – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás