RETRO RÁDIÓ

Rendkívüli intézkedések a Fővárosi Állatkertben: karanténba került az összes pelikán





Átmenetileg nem láthatja a nagyközönség a Budapesti Állatkert pelikánjait, és néhány más vízimadarat sem. Két, nemrégiben elpusztult pelikánból ugyanis a madárinfluenza H5N1 altípusba tartozó vírusának jelenlétét mutatták ki. A hatóságok és az Állatkert közösen gondoskodtak a potenciálisan érintett állatok egyenkénti vizsgálatáról és karanténba helyezéséről.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.17.
XIV. kerület vészhelyzet

Karanténba került a Fővárosi Állat- és Növénykert 57 pelikánja, illetve 46 további vízimadár. A rendkívüli intézkedés oka, hogy két elpusztult pelikánból a magas patogenitású madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki. A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak hozhatták be az Állatkertbe. Hasonló esetek egyébként több más állatkertben is történtek a világban, egyebek között a Bécsi Állatkertben is.

A városligeti intézmény szakemberei azonnal értesítették az illetékes hatóságokat, majd a Nébih munkatársaival közösen elvégzett helyszíni szemle alapján született döntés a szükséges intézkedésekről. Természetesen a járvány terjedése elleni intézkedéseknél figyelembe vették az állatkerti állatállomány speciális helyzetét is, hiszen itt sok esetben természetvédelmi oltalom alatt álló, ritkulóban lévő fajok egyedeiről van szó.

Fotó: Fővárosi Állatkert

A járványvédelmi intézkedések egyrészt a kert többi pelikánját érintik, akik két különböző fajt képviselnek (rózsás és borzas gödény), illetve a pelikánok fészkelőhelyével szomszédos tavacskán élő récéket és más vízimadarakat is. A szóban forgó állatokat – összesen 103 egyedet – az Állatkert és a Nébih szakemberei speciális előkészületek után egyenként befogták, megvizsgálták, majd az Állatkert területén belül, de a közönség által nem látogatható részen kialakított, e célra előkészített karanténba szállították át őket. Itt lehetőség van arra is, hogy az állatokat kis csoportonként egymástól is elválasszák.

Az állatoktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a vírust, így minden jel arra mutat, hogy a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését eddig sikerült megállítani.

Fotó: Fővárosi Állatkert

Az intézkedések az Állatkert szokásos látogatási rendjét csak annyiban érintik, hogy a rózsás és a borzas gödényeket, valamint a Krokodilház melletti récés tavacska és a fekete hattyúk tavacskájának lakóit a nagyközönség átmenetileg nem láthatja. Az intézmény a látogatók türelmét és megértését kéri.





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

Orbán Viktor a CPAC Hungary-n: Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

A tudósok is megdöbbentek: minden eddiginél rejtélyesebb helyet fedeztek fel

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Ha jó időt szeretnél, figyeld a madarakat, mi megmondjuk azt is, hogy melyiket!

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Földönkívüli lávatavat fedezett fel a NASA - Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás