RETRO RÁDIÓ

Fontos ünnep a mai! A nyelvek európai napját ünnepeljük hétfőn





A Metropol összeszedte a hét első napjának legfontosabb tudnivalóit az időjárással valamint a vérdadással kapcsolatban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.26.
III. kerület VIII. kerület ez lesz ma

Marad a borongós, csapadékos idő!

Napsütésre továbbra sem kell számítanunk, és a hőmérő higanyszála is csak 18 fokig emelkedik. A ködös, nyirkos idővel induló reggel után napközben is erősen felhős marad az ég. A nap folyamán többfelé, több hullámban előfordulhat eső, zápor. Helyenként zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szelet sokfelé élénk lökések kísérhetik. A hajnali 5, 13 fokról 16 és 24 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, délkeleten mérhetik a magasabb, a tartósabban csapadékos vidékeken az alacsonyabb értékeket.

Végérvényesen beköszöntött vajon az ősz? Fotó: Getty Images

60 éve nem volt ilyen közel a Jupiter a Földhöz, mint ma

Szeptember 26-án különleges légköri jelenség játszódik le. A Naprendszer legnagyobb tömegű bolygója pályáján haladva szeptember 26-án a lehető legközelebb kerül a Földhöz, és emiatt a Jupiter a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek is látszik majd, mint az év más időszakaiban. Az érdeklődők legutóbb 1963 októberében láthatták ennyire közel, és ilyen fényesen a bolygót.

A Jupiter szeptember 26-án lesz a lehető legközelebb kerül a Földhöz Fotó: MTI/Komka Péter

Ma van a nyelvek európai napja

Az Európa Tanács szeptember 26-át a nyelvek európai napjává nyilvánította. Az Európai Unió tagországaiban első alkalommal 2001 őszén rendezték meg ezt a jeles napot, melyen közel ötven ország vett részt. Az esemény sikerén felbuzdulva azóta minden évben megemlékeznek a csaknem 200 különböző európai nyelvről. Az Európa szerte megrendezett program célja, hogy felhívják a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára, a nemzetek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlesztésére és a kulturális különbségek megőrzésére.

Program a nyelvek európai napján

Hétfőn egy online konferencia keretében ünnepelhetjük meg a nyelvek európai napját. Az eseményhez előzetes regisztráció nem szükséges. Az online konferenciát ezen a linken lehet nyomon követni.

Véradás Békásmegyeren

Szeptember 26-án 12-19 óra között a III. kerületben Békásmegyeri Közösségi Házban adhatunk vért. Aki segíteni szeretne ne felejtse otthon személyi igazolványát, lakcímkártyáját és tajkártyáját sem.

Bereményi filmek a Corvin-Moziban

A Bereményi kalapja című életmű-dokumentumfilm apropóján 4 emblematikus Bereményi-filmmel tiszteleg a Corvin Mozi a korszakos jelentőségű író-rendező előtt. Szeptember 26-október 5-e között megnézhetjük többek között a A tanítványok, az Eldorádó és A híd ember című filmeket.

77 éve nincs közöttünk Bartók Béla

1945-ben ezen a napon hunyt el Bartók Béla világhírű magyar zeneszerző és népdalgyűjtő. 1899-ben került Budapestre, a Zeneakadémiára. Ott ismerkedett meg Kodály Zoltánnal, akivel életre szóló, szoros szakmai és baráti kapcsolatot alakított ki. Egyedi zenei stílusát a magyar népdalok és a modern európai irányzat ötvözete adja.

Bartók Béla és módszere az egész világon ismert Fotó: AFP

65 éve mutatták be a West Side Story című musicalt

A nagyközönség 1957-ben ezen a napon láthatta először a West Side Story című musicalt, Arthur Laurents könyve alapján. A darab zenéjét Leonard Bernstein szerezte, szövegét pedig Stephen Sondheim írta. A musical William Shakespeare Rómeó és Júlia című művén alapszik.

120 éve hunyt el az ismert farmernadrág névadója

1902. szeptember 26-án hunyt el Levi Strauss amerikai iparos, az ismert farmernadrág gyártó cég, a Levi's alapítója. Eleinte vitorlavászonból készített nadrágokat a munkásoknak, majd azt követően, hogy egy szabó elkezdett fém szegecsekkel strapabíróbb nadrágokat készíteni, cége elkezdte gyártani a Levi's márkájú farmernadrágokat.

A farmer strapabírása miatt lett elsőként igazán népszerű a világban Fotó: AFP

 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás