RETRO RÁDIÓ

Nem jó hír, nőtt a fertőzöttek száma hazánkban





Több, mint 1700-al nőtt a fertőzöttek száma hazánkban. Jelenleg háromféle vakcinával is oltják a legidősebbeket és a krónikus betegeket, valamint a krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.14.
koronavírus fertőzés Magyarország adatok

1707 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 387 462 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatokszáma 13 706 főre emelkedett.

Fotó: shutterstock

A gyógyultak száma jelenleg 296 173 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 583 fő. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

A koronavirus.gov.hu szerint eddig 335 188 embert oltottak be, közülük 128 195-en már a második oltást is megkapták. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcnával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton oltani kezdték azokat az idősebbeket is, akiknek nincs krónikus betegségük (Szputnyik-vakcinával).

Kiemelték, hogy a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de az adatok stagnálnak, így óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám tart, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát. A kormány ezért március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, és azon dolgozik, hogy minél több vakcina elérhető legyen, minél több embert oltsanak be, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása. A kormány szerint erre csak fokozatosan és felelősen van lehetőség, de hamarosan az emberek véleményét is kikérik egy online nemzeti konzultáción - jelezték.

A közlemény szerint a nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a kormány, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál. De mivel a brüsszeli beszerzésből kevés oltóanyag érkezik, és lassan, Magyarország mindent megtesz azért, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez - írták. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm-oltóanyag érkezik a következő négy hónapban. Oroszországból pedig egymillió ember oltására elég Szputnyik vakcina várható három hónap alatt. Az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány múlt kedden meg is érkezett.

„Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet már több országban is alkalmaznak” - hangsúlyozták. Hozzátették, a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.





Ezeket olvastad már?
„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

„Azt hittük, hogy káprázik a szemünk” - tavaszi Mikulás járja Újbudát

Baltimore-i hídszerencsétlenség: szomorú fordulat, újabb holttesteket találtak

Baltimore-i hídszerencsétlenség: szomorú fordulat, újabb holttesteket találtak

Tűz ütött ki Budaörsön, négy vízsugárral estek neki a lángoknak tűzoltók

Tűz ütött ki Budaörsön, négy vízsugárral estek neki a lángoknak tűzoltók

Kitálalt az exzsaru: összefügghetnek a szegedi és a budapesti kocsifeltörések

Kitálalt az exzsaru: összefügghetnek a szegedi és a budapesti kocsifeltörések

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás