RETRO RÁDIÓ

Felújításra készülsz? Munkálatok, amik még ilyenkor is elvégezhetőek





Ha a felújítási munkák elvégzéséről van szó, akkor azt a legtöbben a meleg évszakokra időzítik, ezért igen telített a tavasz és a nyár. De ősszel is akadnak olyan tevékenységek, amiket érdemes elkezdeni, sőt, kifejezetten ajánlott ilyenkor elvégeztetni például a ház külső szigetelését. Nézzük, hogy milyen munkálatok végezhetők el eredményesen az őszi hónapokban, amikor otthonunk felújításáról, korszerűsítéséről van szó!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.12.16.
munka

Miért kihívásokkal teli az őszi időszak a munkálatok elvégzéséhez?

A csúszós reggelek, a sűrű esőzés, a hidegebb idő mind-mind az ősz velejárója, amik nehezebbé tehetik az építőipari munkák kivitelezését, de egy kis elővigyázatossággal ezek könnyen orvosolhatók. Ha tapasztalt szakemberekből álló brigáddal van dolgunk, akkor ezek semmilyen fennakadást nem fognak okozni.

Ebben az időszakban azonban fel kell készülni az esetleges időbeli csúszásokra, hiszen a nem várt fagy vagy a többnapos esőzések teljesen megakaszathatják a munkálatok folyamatát.

Ezek a munkálatok még ősszel is elvégezhetők

1. Külső hőszigetelés

Ez az egyik olyan tevékenység, amire a legideálisabb időszak az ősz. Ennek pedig egyszerű az oka: a hőmérséklet ugyanis ilyenkor 5–25 fok között ingadozik. Az ilyen munkálatoknál a ragasztó a legérzékenyebb, hiszen sem az extrém meleg, sem a túlzott hideg nem optimális a kötésnek és a száradásnak, de szerencsére az őszi hónapokban ezért aligha kell aggódni. Sőt, a vakolat felvitelére is ugyanez vonatkozik.

Nem érdemes túl korán elkezdeni a munkálatokat, ezért várjuk meg a délelőtt 10 órát, mert a páratartalom, a reggeli nedvesség nem kedvez a kötésnek.

2. Épületgépészeti munkálatok

A belső szerelvények bekötését – például a konnektorokét és lámpatestekét – vagy a vezetékek behúzását ilyenkor is elvégzi a szakember, hiszen ez nem hőmérsékletfüggő feladat.

3. Vizesblokkok felújítása

Ha rendelkezésünkre áll két fürdőszoba, akkor kényelmetlenség nélkül belevághatunk ősszel is a teljes körű felújításba, hiszen ez sem évszakhoz kötött.

4. Asztalos munkák, bútorok cseréje

Ha a konyhabútor vagy a gardróbszekrény asztalosmunkát igényel, és lecserélnénk vagy felfrissítenénk a régi darabokat, akkor azt kényelmesen megtehetjük ezekben a hónapokban.

5. Belső festés

Kicsit érzékenyebb a hőre, de odafigyeléssel még a festés is elvégezhető. Ennek viszont fontos feltétele, hogy biztosítsuk a 12–15 fok közötti állandó hőmérsékletet, és szellőztessünk gyakran a megfelelő páratartalom fenntartásáért.

6. Burkolás

A festéshez hasonlóan itt is kiemelten fontos szerepe van az állandó hőmérsékletnek, ezért tartsuk 10–12 fokosan a helyiséget, ahol a munkát végzik. Azzal pedig számoljunk előre, hogy a száradási idő minimálisan elhúzódhat.

7. Gipszkartonozás

Szintén bármely évszaktól független tevékenység, tehát ezt is bátran végezzük el ősszel.





Ezeket olvastad már?
Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Óriási a baj: az iskolából még elindult, de nem ért haza a 12 éves magyar kisfiú

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Ha eddig rosszul érezted magadat az időtől, most egyenesen szenvedni fogsz

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás