RETRO RÁDIÓ

Felpörögtek a nemzetközi kutatások, hamarosan több eszközzel harcolhatunk a covid -19 ellen





Az oroszok már egy harmadik vakcinát is gyártanak, Izrael szájon át bevehető gyógyszerrel kísérletezik, míg az Oxfordi Egyetem a koronavírus elleni oltás orrspray formájában beadható változatának lehetőségét vizsgálja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.25.
koronavírus oltás friss kutatás

Belehúztak az oroszok

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta fertőzés ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban – közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter. Az új oltóanyag inaktivált, egész vírust tartalmaz és már meg is kezdték országszerte a kiszállítását. A Csumakov Központ szerint, a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani. Oroszországban a lakosságot eddig alapvetően Szputnyik V és elenyésző mértékben úgynevezett Epivaccorona vakcinával oltották. Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója azt is közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról is.

Fotó: AFP

Izrael orvosi felügyelet nélkül használható ellenszert tesztel

Szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek Izraelben a koronavírus ellen - írta a The Times of Israel című helyi hírportál. Az Oramed Pharmaceuticals nevű izraeli gyógyszergyár szájon át bevehető tablettát fejlesztett ki, amely a lap szerint forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén. Az Oramed az indiai székhelyű Premas Biotech jövendő oltóanyagának egyadagos, orális változatát készítette el. Az izraeli vállalkozás azt reméli, hogy hamarosan elkezdhetik az emberi tesztelés első fázisát, és fél év alatt be is fejezhetik a teljes tesztelési folyamatot.

Eddig állatkísérletekben, sertéseknek adták be a készítményt, és azok a megfelelő mennyiségben ellenanyagot termeltek a koronavírus ellen.A Magyarországról származó, Nobel-díjas és Izrael-díjas biokémikus, Avram Hersko a vállalkozás egyik tudományos tanácsadója.

„Ez a gyógyszer sokkal gyorsabb és egyszerűbb oltást tesz lehetővé számunkra. Nem kell klinikára, orvosi rendelőbe menni, a tabletta akár a postaládába, otthonába is megérkezhet” - ecsetelte a módszer előnyeit Mirjam Kidron, a cég tudományos igazgatónője.

 

Oxford orrspray-t dobnának a piacra

Az egyetem bejelentése szerint, a próba első szakaszában, amelyben harminc egészséges, 18-40 év közötti önkéntes vesz részt, azt vizsgálják, hogy a ChAdOx1 nCoV-19 nevű vakcina milyen immunrendszeri reakciót vált ki, ha orrspray formájában alkalmazzák. Emellett vizsgálják az ilyen módon beadott oltóanyag biztonságosságát és az esetleges kedvezőtlen reakciókat is. Az Oxfordi Egyetem az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen dolgozta ki a ChAdOx1 nCoV-19 oltóanyagot. Sandy Douglas, a vizsgálat vezető ellenőre kiemelte: több immunológus szakember azon a véleményen van, hogy ha a vakcinát a közvetlenül a vírusfertőzés helyére juttatják el, az növelheti az oltás nyújtotta védelmet. A próba során az oltóanyagot ugyanolyan orrspray-eszközzel adják be a résztvevőknek, mint amilyennel a patikákban kapható, például szénanátha ellen alkalmazható készítményeket is árulják.

Sandy Douglas kifejtette: sokan lehetnek olyanok, akik az orron át beadható oltóanyagot vonzóbb lehetőségnek tartják, mint az injekciót, és így ezekben a csoportokban is javulhat az oltási hajlandóság.

 

 





Ezeket olvastad már?
Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás