Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök ismertette, hogy az Operatív törzs jelentése szerint 42 500 egészségügyben dolgozót oltottak be eddig, a hétvégén pedig minden, 150 főnél több idős lakóval rendelkező otthonban elkezdődhet az oltás. Eddig 80 ezer ember oltására érkező vakcina érkezett az országba, ez kevés, ezért van szükség a korlátozó intézkedések fenntartására – magyarázta a miniszterelnök.

Az általános iskolák nyitva maradnak, a középiskolákban marad a távoktatás.

– A végső győzelem neve vakcina, erre nem várni, hanem inkább szerezni kell, le kell csapni, jelentette ki, mert az EU lassú. Ezért tárgyalunk a kínaiakkal, oroszokkal, izraeliekkel – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, az oltási terv úgy készült, hogy azokat kell beoltani először, akiket elvihet a vírus. Ha a közvetlen veszélyben lévők mindegyikét sikerül beoltani, akkor a legfontosabb kötelességünknek eleget tettünk. Az a dolgunk, hogy annyi vakcinát szerezzünk, amennyien be akarják oltatni magukat – jó lenne, ha minél többen választanák ezt – mondta.

– Ne felejtsük el a nagyszerűséget sem, az egészségügyben dolgozók nagyszerűségét, mert sokszor leírták már ezt az egészségügyi rendszert, de büszkék lehetünk rájuk, rengeteg embert mentettek meg és rengetegnek könnyítették meg a szenvedését – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: „Ahogyan az ország küzd, az elismerésre méltó.”

Emlékeztetőül: Magyarországon a védőoltások beadása oltási terv alapján történik. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.