RETRO RÁDIÓ

Az erdő természeti értéke nem sérül: így készül a Pilisi Parkerdő a fakitermelésre





„Mivel az erdőgazdálkodás ciklikus tevékenység, az elkövetkező időszakban kezdünk neki a fakitermelésnek, a készletek folyamatos utánpótlása mellett. Így rövidebb időn belül ki fogjuk tudni szolgálni a megnövekedett lakossági megrendeléseket” – mondta el a Metropolnak a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.12.
energia-veszélyhelyzet

Mészáros Péter szerint a fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja szolgálni. Az erdészeti szakember a kormány által megalkotott szükségrendelettel kapcsolatban arról tájékoztatott:„A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik” – közölte a Metropol kérdésére a Parkerdő szóvivője.

Hatalmas a kereslet a tűzifa iránt Fotó: Kisalföld

Az erdők természeti értékei nem sérülnek

A kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, amely alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi, védett területeken a természetvédelmi hatóság is. Így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet, mert a meglévő jogi kereteket a rendelet alapként kezeli. Azaz az intézkedéseket vészhelyzet esetén, hatósági kontroll mellett, a hazai erdőgazdálkodás szakmai elvei és fenntarthatósági gyakorlata alapján alkalmazhatják az erdőgazdálkodók” – ismertette a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, hozzátéve: „A vészhelyzeti rendelkezések kiemelt célja az akác faanyag hasznosításának elősegítése, mivel az akác tűzifa szükség esetén nyers állapotban is jól használható. A Parkerdő ennek tükrében készíti elő a területén található, idegenhonos akácerdők hasznosítását.” A szükségrendelet alapján továbbra is érvényesül a fenntarthatóság elve, az erdőterület mérete nem változik Fotó: Új Néplap

„Az érintett területek újraerdősítéséről Társaságunk gondoskodik”

A Parkerdő 65 000 hektáron gazdálkodik a főváros és tágabb térségében, működési területünkön jelenleg 11 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, amely minden évben 267 ezer köbméterrel növekszik. A fakitermeléssel érintett területek újraerdősítéséről Társaságunk gondoskodik, a természetvédelmi szervezetekkel egyeztetett módon. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát hosszú távon érdekünk fenntartani, hiszen az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem 50, 100, 200 év múlva is számítunk. És ez nem csak a faanyagra igaz, hanem a klímavédelmi, vízvédelmi, természetvédelmi és egészségvédelmi szolgáltatásokra is.

 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás