Ez vár ránk! Mutatjuk a hétvége legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a legfontosabb történések, mire figyeljünk az utakon és kiktől búcsúzunk a hétvégén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.18.
mozgalmas napok

Dugók és tömeg várható az utakon a hétvégén

Itt van a nyakunkon az ünnepek előtti utolsó hétvége. Sokan még csak most vásároljuk meg az ajándékokat, ám a vidéken élők közül rengetegen már most hétvégén hazautaznak karácsonyra. Mától kezdve óriási torlódás alakulhat ki az autópályákon, forgalmasabb utakon és a tömegközlekedési eszközökön, így érdemes rendszeresen követnie az Útinform híreit. A járvány miatt a MÁV és Volánbusz szakemberi arra kérnek minket, jól tervezzük meg az ünnepi utazásaikat és a csúcsidőn kívüli járataikat is használjuk. A vasúttársaság és a Volán december 13-án hirdetett új, utasbarát menetrendet. A két személyszállító cég ugyanis összehangolta a járataikat, ezzel is segítve az utasok közösségi közlekedését. Hangsúlyozták, érdemes online jegyet váltani, így elkerülhetjük a sorban állást, valamint lassíthatjuk a járvány terjedését is. Bővebb tájékoztatást a mavcsoport.hu és a volanbusz.hu oldalakon találhatunk.

(fotó: MTVA)

Január 7-ig érvényesek a bérletek

A MÁV és a Volánbusz járatain a 2020 decemberében megváltott havi és félhavi dolgozói és tanulóbérletekkel érvényességét 2021. január 7. éjfélig hosszabbították meg. A személyszállító cégek ezzel a téli szünet utáni zökkenőmentes iskolakezdést szeretnék segíteni.

(fotó: MTVA)

Tanácsok a biztonságos téli közlekedéshez

A hideg időjárás viszontagságai között fontos, hogy mindenki megfelelően felszerelkezve, és biztonságosan tudjon közlekedni.

  • Ha a hőfok 7 Celsius-fok alá esik, használjon téligumit.
  • A réteges öltözködés nem csak a szabadban, az autóban is fontos, valamint lehetőleg legyen enni és innivaló, és egy takaró a gépjárműjében.
  • A megkülönböztető jelzésű vagy éppen narancssárga kocsikat ne előzzék meg!
  • Indulás előtt ellenőrizzék a benzintartály és az ablakmosó folyadék telítettségét valamint az ablaktörlő lapátok működőképességét.
  • Az autó világítását és az akkumulátor állapotát rendszeresen ellenőrizzék autóba ülés előtt.
  • A kocsiban mindig legyen önöknél autós telefontöltő, vontatókábel, hólánc, és jégkaparó valamint jégoldó-spray.
  • Szombaton búcsúztatják Pécsi Ildikót

    December 19-én helyezik örök nyugalomra Pécsi Ildikót. A 80 éves korában elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznőt a gödöllői Máriabesnyőn szűk családi körben temetik el. Tisztelői aznap reggel 8-tól 12 óráig, a Művészetek Háza konferenciatermében felállított ravatalánál búcsúzhatnak el tőle egy szál virág elhelyezésével, ám a búcsúztatón csak a meghívottak vehetnek részt. A Lindából ismert színésznő egészsége komolyan megrendült élete utolsó hónapjaiban, miután júliusban elvesztette szeretett férjét, Szűcs Lajos focistát.

    Az ország vajdái búcsúztatják Nagy Grófót

    Szintén szombaton búcsúznak id. Kozák Lászlótól alias Nagy Grofótól. Kis Grofó koronavírusban elhunyt 49 éves édesapjának temetését Szolnokon tartják a járványügyi intézkedések és rendeletek betartása mellett. A legendás cigányzenészt négy lovaskocsi kíséri utolsó útjára. A szertartáson csak a család, legközelebbi barátok és az ország legjelentősebb vajdái lesznek jelen és roma hagyományok szerint zajlik a szertartás.

    Vasárnap estig segíthet a szegény gyerekeken

    Utolsó hétvégéjéhez érkezett a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz kampánya. A szervezők országszerte 203 gyűjtőponton várják vasárnap estig a hátrányos helyzetű gyerekeknek szánt cipődobozba pakolt jó állapotú játékokat, mesekönyveket, higiéniai eszközöket és tanszereket. Az említett pontok mellett a BKK Mikulástroli járatán is leadható, valamint online is vásárolhatunk cipősdobozt. A gyűjtést számos híresség és közszereplő támogatta, mint Radics Gigi, Molnár Andrea és Polgár Tünde.

    Karácsonyig megjön a gyes, gyed és a családi pótlék

    Megkezdték az előrehozott családtámogatási ellátások postai kifizetését, így a családi pótlék, a gyes és a gyed még az ünnepek előtt megérkezik a körülbelül 1 millió érintetthez. A bankszámlákra történő utalások hétfőn indulnak és Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli minisztere ígérete szerint keddig mindenki hozzájut a járandóságához.

    Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • December 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Felújítás miatt a csepeli HÉV rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.




  • Ezeket olvastad már?
    Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt - rettenetes, amit az üzletben találtak

    Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt - rettenetes, amit az üzletben találtak

    Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

    Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

    Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

    Lezárt Rám-szakadék: mindig is veszélyes volt kirándulni a szurdokban – GALÉRIA!

    Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

    Egy másik csillag mentheti meg a Földet a Nap pusztításától

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás