RETRO RÁDIÓ

Ez történik velünk halálunk után a Facebookon





Becslések szerint évente mintegy 1,3 millió Facebook-felhasználó hal meg. De mi lesz a profiljukkal ezután? A Metropol utánajárt!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.30.
közösségi halál

Nemcsak magunkat, de szeretteinket is számos kellemetlenségtől megóvhatjuk, ha még az életünkben gondoskodunk arról, mi legyen a Facebook oldalunkkal a halálunk után. A bejelentkezési adatokat még a legközelebbi hozzátartókkal sem szokás megosztani, ugyanakkor lehetőségünk van egy vagy akár több hagyatéki kapcsolattartót is megadni.

–Ha nem ismerjük szerettünk jelszavait és az élete során kapcsolattartót sem adott meg, akkor két opció van, de mindkettőhöz igazolnunk kell, hogy családtagok vagyunk, és hogy az illető valóban meghalt – kezdte a Metropolnak Radisics Milán, social média szakértő.

Kérhetjük, hogy az elhunyt oldalát alakítsák emlékoldallá. Bejegyzései, fényképei így továbbra is láthatók, de a rendszer már nem kezeli élő felhasználóként, nem emlékeztet a szülinapjára, és nem ajánlja fel lehetséges ismerősnek sem. A másik lehetőség, hogy töröltetjük a fiókot, és így mindene eltűnik. Egyik esetben sincs lehetőség kikérni a elhunyt üzeneteit vagy jelszavát, családtagunk helyett ugyanis a halála után sem vehetjük át az irányítást – jelentette ki a szakértő.

2,5 milliárd felhasználó, évi 1,3 millió halott

Az évszázad végére a világ legnagyobb közösségi oldalán, a jelenleg több mint 2,5 milliárd aktív felhasználóval rendelkező Facebookon több olyan profil lehet fenn, ami halottakhoz tartozik, mint amennyi az élő, aktív felhasználókéállítja a Massachusettsi Egyetem statisztikusa, Hachem Sadikki. 2012-ben 580 ezer, 2016-ban 970 ezer, 2020-ban pedig várhatóan 1,3 millió felhasználó fog meghalni a Facebookon. Ez azt jelenti, hogy az elhunytak száma gyorsabban nő, mint az újonnan regisztrálók száma, így valóban nem kizárt 2100-ra a Facebook lesz a világ legnagyobb virtuális temetője.

Fotó: Shutterstock

Virtuális halotti tor? Persze, hogy létezik!

Nemcsak emlékoldalt, hanem egy zárt csoportot is létrehozhatunk egy elhunyt szerettünknek. Ebben megadhatjuk a halál dátumát, körülményeit, az idővonalon pedig a többi taggal közösen megoszthatunk történeteket, fényképeket, elmesélhetjük, hogy miért állt közel a szívünkhöz az illető. Elsőre talán bizarrul hangzik, de mindenkinek vannak távol, külföldön élő rokonai, barátai, ismerősei, akik így szintén tudnak emlékezni.

Dolgozzunk azon, hogy ne roppanjunk bele a gyászba

-A gyász egy hosszú folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Egy Facebookon felbukkanó fotó, egy évfordulóra emlékeztető üzenet azonban csak akkor tud zavart okozni, ha még nem vagyunk túl az elengedés szakaszon, vagyis a fent említett jelenség inkább rájuk nézve veszélyes. Ha már tudunk fényképeket nézegetni, élményekre emlékezni, anélkül, hogy teljesen összeroppannánk, az azt jelenti, hogy a gyász nehezén már túl vagyunk – árulta el dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Mi legyen a profillal?

Kellemetlenek a kommentek

- Két éve meghalt a volt főnököm, nagyon jóban voltunk. A Facebook profiljára rendszeresen jönnek a születésnapi köszöntések. Nagyon kellemetlen, amikor a kommentekben próbálják ezt tisztázni. Szerintem az a legjobb, ha teljesen törlik a Facebook oldalt vagy egyszerűen emlékoldallá teszik – mondta lapunknak János.

Túl fájdalmas lett volna a születésnapi köszöntés

- A húgom pár nappal a születésnapja előtt halt meg, nagyon beteg volt, de egy pillanatra sem gondoltunk arra, hogy beszélni kellene arról, hogy mi legyen az oldalával. De nem akartam, hogy az édesapám lássa a köszöntéseket, a testvérem telefonján azonban be tudtunk lépni jelszó nélkül, ezért gyorsan tudtunk cselekedni – tette hozzá Laura.

Halotti bizonyítványt kértek

- Az egyik ismerősömnek meghalt az anyukája, a facebook fotót kért a halotti bizonyítványról, ha nem lett volna, akkor az illetékesség igazolására kértek volna valamilyen okmányt az ismerősömtől (pl. hagyatéki rendelkezés, ügyvédi meghaltalmazás stb.). Megértem ezt a szigort, hisz nem akarnak kellemetlenséget, de nagyon rossz ezzel is foglalkozni a gyászban – vetette fel Péter.





Ezeket olvastad már?
„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás