RETRO RÁDIÓ

Újabb lezárásokra kell számítanunk ma este a Lánchíd környékén





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb eseményeit, többek között, hogy mostantól kezdve nem használhatunk egyszer használatos műanyagokat és újabb korlátozások lépnek életbe a Lánchíd rekonstrukciója miatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.01.
Július 1

Ma már nem találkozhatunk egyszer használatos műanyagokkal

A mai naptól kezdve nem lehet forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagtermékeket, valamint az oxidatív úton lebomló műanyagból készült árukat. Az új törvény mindannyiunkat érint, hiszen betiltott eszközöket nap mint nap használtuk. A szabályozás a kereskedelem számos területét érinteni fogja majd. Az áruházláncok, az éttermek, a kávézók, az ételszállítással foglalkozó cégek és a drogériák nem adhatnak egyszer használatos műanyag termékeket a vásárlónknak. A rendelet környezetvédelmi szempontból is nagyon fontos, hiszen évente 350–400 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte, aminek a jelentős része nem újrahasznosítható és így szennyezi a környezetet.

Ezek a tiltólistás termékek:

  • fültisztító pálcika,
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér,
  • szívószál,
  • italkeverő pálcika,
  • léggömbhöz használt műanyag botocska,
  • expandált polisztirolból készült ételtároló edény,
  • eldobható poharas kávé és annak fedele
  • Az egyszer használatos műanyagok betiltása a vendéglátást is érinti (Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)

    Folytatódik a Lánchíd felújítása, újabb korlátozások jönnek

    Ma este 10 órától másnap reggel 6 óráig lezárják a Budai alsó rakpartot a Halász utca és a Döbrentei tér között, majd másnap, péntek este 22 órától reggel hatig ismét forgalomzárásra kell számítani szintén ezen az útszakaszon a Lánchíd építési munkálatai miatt. A mai napon budai oldalon elkezdik felállítani és összeszerelni a toronydarut, amely majd a hídelemeket mozgatja a híd felújítás során. Az újjáépítési munkálatok az autósoknak ismét kellemetlenséggel fog járni, ugyanis a daru helyszínre szállítása miatt forgalomkorlátozásokra kell majd számítani. A Lánchíd újjáépítése ütemezetten halad, május közepén elkezdődött a híd alatti rész lőszermentesítse, ahonnan azóta egy másfél mázsás török kori ágyúgolyót emeltek ki. A közúti forgalom várhatóan 2022 decemberében, a gyalogosok pedig 2023 augusztusában kapják majd vissza a felújított hidat.

    Ma van a Semmelweis nap

    Ezen a napon tartják a magyar egészségügy napját, ami egyben Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője, az „anyák megmentője” születésének a napja. Az egészségügyben dolgozóknak ez a nap munkaszüneti nap. A magyar egészségügy napja most minden eddiginél fontosabbá vált, hiszen az orvosok, az ápolók és a mentősök már közel két éve küzdenek a járvány ellen, a háziorvosok és az oltópontokon dolgozók pedig nap mint nap végzik az oltások beadását.

    Ma van a Semmelweis nap (Fotó: Szendi Péter/Vas Népe)

    A hivatalokban dolgozókat is ünnepeljük

    A mai napon tartják a köztisztviselők napját. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon ezen a napon azokat ünnepeljük, akik hivatalokban minden nap értünk állnak rendelkezésre és segítenek nekünk. A mai - illetve egyes helyeken a holnapi napon is - szünetel az ügyintézés.





    Ezeket olvastad már?
    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Sokkot kaptak a kirándulók: emberi maradványokra bukkantak a népszerű strandon

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Halott férfit tolt be a bankba egy nő: felháborító, mire készült – Videó

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Hűha: népszerű fürdőhelyen estek egymásnak a szerelmesek

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Újabb botrány a HÉV-en: úgy megijedt Anna, hogy a következő megállónál lemenekült a szerelvényről

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás