RETRO RÁDIÓ

Parkolás: ma van az utolsó nap Budapesten, aztán hatalmas változások jönnek – nem fogsz örülni!





A parkolás átalakulása mellett lesznek még lezárások is, illetve a H6-os HÉV közlekedése is változni fog. Íme a hétvége tudnivalói.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.02.
ez lesz ma

Parkolási díjak: brutális emelés jön hétfőn, a fél városban este 10-ig fizetni kell

Ma parkolhatunk utoljára a régi áron. Szeptember 5-től új parkolási rendszer lép életbe a fővárosban. A Fővárosi Közgyűlés még júniusban fogadta el az új parkolási rendszerről szóló rendeletet, ez alapján négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezetnek be. Az A zónában 600 forint lesz egy óra, és 22 óráig fizetni kell, viszont a D zónában nem korlátozzák a parkolás idejét.

Hétvégéig használd ki a régi parkolási rendet, hétfőtől új lép életbe Fotó: Metropol/Bánkúti Sándor

Íme a legfontosabb változások

  • Az A zónában 525 forintról 600 forintra nő óránként a parkolás, és este 10 óráig kell fizetni.
  • A B zónában 450 forintot kérnek reggel 8 és este 8 között.
  • A C zónában 300 forint lesz az óránkénti díj 8–18 óra között.
  • A D zónában 8–18 óra között 200 forintba fog kerülni a parkolás óránként.
  • További szigorítás, hogy az A, B és C zónában legfeljebb csak 3 órát parkolhatnának az autósok.
  • 10 százalékkal növelik azokat a területeket, ahol fizetni kell a parkolásért.
  • Este 10-ig fizetni kell a Belvárosban

    A zónahatárok átalakulása és a drágulás mellett másik fontos változás lesz a parkolás időtartamában is. Szeptember 5-e előtt egyes helyeken este 6-ig és 8-ig kellett fizetni a parkolásért, ez hétfőtől megváltozik és a belvárosi részen este 10-ig kell fizetni. A Fidesz–KDNP-frakció javasolta, hogy legalább csak reggel fél 9-től legyen fizetős a parkolás, hogy a szülők még kitehessék az iskolánál ingyen a gyereküket, de a baloldali fővárosi többség ezt elvetette.

    Borongós, esős idővel köszönt be az ősz!

    Pénteken az ország nagy részén több órára kisüthet a nap, de többfelé gomolyfelhők képződnek és fátyolfelhők is lesznek. Eleinte elszórtan a déli tájakon, délután pedig keleten fordulhat elő eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar. A csúcshőmérséklet 17 és 26 fok között várható, de a csapadékos területeken hűvösebb lehet. Szombaton is marad a derült napsütéses idő, de délutánra ismét számítani kell záporra leginkább az északkeleti tájakon. 22–27 fok között lesz. Vasárnapra mindenhol beborul az ég, és egyre több helyen várható eső, zápor. A hőmérséklet csúcsértéke csak 20–24 fok körül alakulhat, marad tehát a kora őszi idő.

    Szükség lesz az esernyőkre, a hétvége csapadékos lesz Fotó: Metropol/Máté Krisztián

    Vasárnapig Budapestre figyel a divatvilág

    Szeptember 4-ig tart a Szépművészeti Múzeumban a Budapest Central European Fashion Week. A tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divatbemutatók mellett városszerte több helyszínen is lehetőségünk lesz divattal foglalkozó programokra ellátogatni. Az eseményt idén 10. alkalommal tartják meg, a háború miatt ukrán divatmárkák is bemutatkoznak a közönségnek.

    Vasárnapig gyönyörködhetünk a tavaszi-nyári kollekciókban a Szépművészeti Múzeumban Fotó: Facebook

    Vasárnapig még sörözhetünk a Belvárosban

    Szeptember 4-ig várják az érdeklődőket a VI. Belvárosi Sörfesztiválra a Szabadság térre. Az eseményen több mint 250- féle sört lehet majd megkóstolni, de válogathatunk különböző ételek közül is, és előadásokat is meghallgathatunk. A rendezvényre a belépés ingyenes, de a sörfogyasztáshoz egyedi, üveg fesztiválpoharat kell vásárolni!

    Forgalmi változások az újpalotai út felújítása miatt

    Szombattól ideiglenes forgalmi változások lesznek a szükséges megállóhelyek, illetve a járda- és útburkolatok kialakítása miatt. Az Erdőkerülő utca 2022. szeptember 3-tól, egyirányú lesz a Szentmihályi úttól a Zsókavár utca felé. A 96-os, a 196-os, a 296-os, illetve a 46-os és a 146-os, a 130-as, valamint a 973-as és a 976-os buszok pedig módosított útvonalon járnak majd.

    Változik a H6-os HÉV közlekedése a hétvégén

    Karbantartás miatt szombaton és vasárnap a H6-os HÉV megosztott útvonalon, csak a Közvágóhíd és Dunaharaszti külső, valamint Szigetszentmiklós-Gyártelep és Tököl, illetve Ráckeve között jár. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

    Közlekedési változások három kerületben is!

    Gyűlés és filmforgatás miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a fővárosban. A következő kerületekben lezárás és megállási tilalom is érvényben lesz:

  • V. kerület,
  • IX. kerület,
  • XIII. kerület
  • Buszos utazáson ismerhetjük meg a XV. kerületet

    Buszos kerületnézésre invitálja a lakosokat a Lokálpatrióták a XV. Kerületért Egyesület és az Együtt Újpalotáért Egyesület. A túra az újpalotai Fő térről indul vasárnap 9.30-kor. Az esemény végén egy közös ebéden is részt vehetünk.

    Pétanque-péntekek a II. kerületben

    Ma és október 14-e között péntekenként 16 és 18 óra között „Pétanque-pénteket” szervez az önkormányzat a Fillér utca és a Pengő utca sarkán található pihenőparkba. A program ingyenes, előzetes regisztráció nem szükséges.

    Salgótarjáni utcai zsidó temetővel ismerkedhetünk meg vasárnap

    Szeptember 4-én vezetett sétát tartanak a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben 10–13 óra között. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

    Megszabadulhatunk veszélyes hulladékunktól a IX. kerületben

    Szombaton 9 és 13 óra között adhatjuk le veszélyes hulladékunkat Ferencvárosban. A leadóhelyeket az önkormányzat Facebook-oldalán lehet megtalálni.

    Linda: 66! Isten éltesse Görbe Nórát!

    Holnap ünnepli 66. születésnapját Görbe Nóra színésznő. Hat évadon keresztül alakította a Linda című sorozatban Veszprémi Lindát, a rendőrlányt, akinek karaterúgása és sikítása mindenki emlékezetébe beégett.

    74 éves lenne Oszter Sándor

    Ma ünnepelné 74. születésnapját Oszter Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész. A Rózsa Sándorból is ismert művész 2021. október 29-én szívinfarktusban halt meg.

    10 éve hunyt el a TV Maci kitalálója

    2012. szeptember 3-án 85 éves korában hunyt el Foky Ottó animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, Misi mókus és az első TV Maci kitalálója. Pályafutása során több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett.

    10 éve nincs köztünk a TV Maci készítője Fotó: MTVA

     





    Ezeket olvastad már?
    Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

    Most jött: motoros és autós karambolozott a XVII. kerületben

    Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

    Most érkezett: horrorbaleset az M2-esen, fiatal sofőr vesztette életét - megdöbbentő helyszíni fotókkal

    Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

    Menczer Tamás: A dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét!

    Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

    Lezárult egy korszak, 10 év után búcsút int a Lidl

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás