RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A mai napon tér visszatér a filmvászonra a Törőcsik Mari.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.15.
október 15 ez lesz ma Budapest történés

A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, hol élvezhetjük a meleget és mire hívják a figyelmünket világszerte.

Mától indul a fűtési szezon

A mai nappal hivatalosan is elindul a fűtési szezon mintegy 238 ezer fővárosi lakás és a csaknem 7 ezer egyéb fogyasztó számára. A FŐTÁV a mai napra az ország minden távhőszolgáltatással működő háztartásának fűtési berendezéseit működtetésre alkalmas állapotba hozta. A szolgáltatás üzembiztonságának fenntartása érdekében a nyár folyamán több, előre tervezett munkálatot végzett el sikeresen a Főtáv Zrt. a távhőrendszereken. A társaság az érintett épületek körülbelül 90%-ánál alkalmazott korszerű automatikus fűtésszabályozási technológia használatával a lakóközösségek csökkenthetik a felesleges energiafogyasztást, így környezetkímélő módon időt, pénzt takaríthatnak meg.

Fotó: Shutterstock

Sok háztartásban, eseti megrendelésre akár már a rendelkezési állási időszak elejétől, szeptember 15-től is beindulhatott a távfűtés. Ezt a szerződést a közös képviselő köti a Főtávval, ebben rögzítik azt a minimum-hőmérsékletet, amelynél a fűtőberendezés működésbe lép. A lehetőséggel a lakóközösség a fűtési szezon alatt egy alkalommal élhet ingyenesen.

Figyeljünk a vakokra és látássérültekre!

A Fehér Bot Nemzetközi Világnapját ünneplik a mai nap során. A kezdeményezés célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és a gyengén látók különleges helyzetére, megoldásokat keresve a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésükre. A mai nap során több helyen, testközelből ismerkedhetek meg a látók a vakok mindennapjaival. Csütörtökön 10:00-20:00 óra között színes programokkal várja az érdeklődőket a Láthatatlan kiállítás a Millenáris Park B épületében. Egyedülálló kezdeményezéssel állt elő idén a koronavírus-helyzetre való tekintettel a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete, akik online műsorral ünneplik meg a világnapot a szervezet Facebook-oldalán.

Fotó: Shutterstock

Vaketikett:

Sokan szívesen segítenének vak vagy gyengénlátó társaikon, de nem tudják hogyan tegyék. Íme pár tipp, hogy viselkedjünk egy látássérülttel a mindennapokban.

  • - Senki ne érezze zavarban magát, ha olyan szavak használ, mint a nézni, látni vagy figyelni egy vak vagy gyengénlátó társaságában.
  • - Közúton kérdezzük meg a látássérültet, hogy segíthetünk-e neki. Ha igen a válasz, akkor ő a kezét vagy a karját nyújtja a segítőnek.
  • -Fontos a jó szándék, de egy vak embert zavar a tájékozódásban, ha hátulról követi a segítője és onnan próbálja irányítani.
  • -A jardászszegélyeknél és lépcsőknél a kísérő mindig lassítson.
  • -Fontos, hogy ne nézzünk gyereknek egy vak embert. Egy tömegközlekedési eszközön kérdezzük meg, hogy szüksége van-e az ülőhelyre. Ha elfogadja, akkor finoman a könyökénél terelve segítsük őt az ülőhelyre.
  • A könyvekről szól a hét második fele

    Hatvan programmal, magyar és nemzetközi szerzőkkel várja a könyvek szerelmeseit az őszi Margó Irodalmi Fesztivál október 15-18. között személyesen és online is. A Várkert bazárban mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Kerékgyártó István, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián és Rubik Ernő is, A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című világsikert jegyző svéd Jonas Jonasson, a skandináv krimiszerző Stefan Ahnhem és a tajvani Wu Mung-yi is.

    Fotó: Shutterstock

    Ma folyósítják a diákhitelek

    Fellégezhetnek az egyetemisták, ugyanis a mai nap során megérkeznek az idei szemeszterre felvett diákhitelek. A kormány döntése alapján augusztus 15-től az eddigi 70 ezer forint helyett már havi maximum 150 ezer forintig igényelhető a teljesen szabad felhasználású Diákhitel1. A hallgatók az idei félévre egy összegben is igényelhetik a megemelt összeget, így október 15-én akár 750 ezer forinthoz is hozzájuthatnak.

    Filmforgatás miatt áll a Svábhegy

    Ideiglenes forgalomkorlátozás várható 2020. október 15-e csütörtök és 18-a vasárnap között Budapest XII. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint szakaszos és időszakos lezárások várhatók a Mátyás király úton, ahol több helyen is tilos lesz megállni a hét további részében, ugyanis filmet forgatnak az említett útszakaszon.

    Fotó: Shutterstock

    Kézmosással óvjuk az egészségünket

    2008-ban több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF kezdeményezésére megrendezték az első Kézmosás Világnapját október 15-én, amit azóta is rendszeresen megrendeznek. A koronavírus járvány idején különösen fontos, hogy mindenki alaposan és rendszeresen mossa meg a kezet, ugyanis akár az életünket is megmentheti ennek az alapvető higiéniai szabálynak a betartás.

    Tudta-e?

  • -Egyetlen kórokozóból a számára kedvező körülmények között tizenkét óra alatt nyolc és félmillió lesz.
  • -Kezeinken körülbelül 200 különböző baktérium törzs tanyázik, ezek mindegyike milliós létszámban képviselteti magát.
  • Fotó: Zalai Hírlap

    YouTube-on tér vissza Törőcsik Mari

    Ma debütál a Hitchcock Challange YouTube csatornáján a Psycho 60, melyben hosszú évek után újra a filmvásznon láthatjuk Törőcsik Marit.

    Fotó: MTVA/Zih Zsolt

    A filmtörténet legrémisztőbb zuhanyzós jelenetét 2020. nyarán 60 színésznővel forgatta újra Végh Vozó Zoltán rendező. Az apropó a film idei, 60-ik születésnapja, melyben a Nemzet Színésze mellett olyan sztárok tűnnek fel, mint Trokán Nóra, Gubás Gabi, Ónodi Eszter, Péterfy Bori, Szulák Andrea vagy Pásztor Erzsi.

    Fotó: AFP

     

    Hamarosan újra teljes vonalon közlekedik a 2-es villamos

  • Október 30-a, péntek üzemkezdésig megváltozott útvonalon megy a 176 E jelezésű autóbusz. A járat nem érinti a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállókat, a busz az Örs vezér tere felé a Liget soron és a Cinkotai úton át közlekedik. A Gyöngytyúk utcai megállót a 276E se érinti.
  • November 6-ig az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák megállókon nem áll meg a M3-as metró, helyett a 9-es és az M30-as autóbuszt, illetve a 72-es és a 73-as trolibuszt ajánljuk. A járat a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik, a kimaradt szakaszon pótlóbusszal utazhatnak.
  • Október 23-a, péntek üzemzárásra kész lesz a 2-es villamos Soroksári utat érintő szakasza és újra teljes vonalon halad a járat. A közúti építkezések idejére a 2-es villamos a Haller utca / Soroksári út és a Közvágóhíd H között nem közlekedik, helyette a 223M, a 23-as, a 23E, az 54-es és az 55-ös autóbusz igénybevételét ajánljuk.
  • Karbantartási munkálatok miatt péntek üzemzárásig a teljes vonalon nem közlekedik a Libegő a XII. kerületi Zugliget és János-hegy között. A főváros legizgalmasabb turistalátványossága a hírek szerint a hétvégén újra járni fog és várja a kikapcsolódni vágyó budapestieket és a fővárosba látogatókat.
  • Több megállót nem érint a 199-es busz Kispesten. A járat október 30-ig nem érinti a Kossuth Lajos utca, a Pincér utca, az Áchim András utca és az Ady Endre úti megállókat. A busz a Kossuth Lajos utca - Ady Endre út - Vas Gereben utca útvonalon közlekedik, így a Hofherr Albert utca térségét sem érinti.




  • Ezeket olvastad már?
    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás